Tehtävänä tietää, kuka tietää
Hyvä idea on usein vaikea paketoida myytäväksi tuotteeksi. Tämä koskee niin liike-elämää kuin kulttuurituotantoakin. Tuotteistamisen ja markkinoinnin ongelmien kanssa painivat yhtä lailla pienyrittäjät kuin eri alojen taiteilijat ja kulttuurityön tekijätkin.
Turun kulttuuripääkaupunkivuoden jatkohanke, Kulttuurivarikko auttaa näissä ja monissa muissakin kysymyksissä.
- Vuoden 2011 Tuotannon tukipalvelut oli tarkoitettu ensisijaisesti kulttuuripääkaupunkivuoden omille hankkeille, mutta koulutukset avattiin isommalle joukolle, kun tarvetta oli. Kulttuurivarikko on laajentunut myös alkavien yritysten neuvontaan, kertoo tukipalveluja vuonna 2011 vetänyt Anna Pikala, joka nyt luotsaa Kulttuurivarikkoa Humakin ja luovien alojen yrityshautomo Creven siipien alla.
Kulttuurivarikolta voi tulla kysymään neuvoa lähes mihin tahansa asiaan, mutta tyypillisesti kylläkin neuvonnassa tietyt kysymykset toistuvat aina uudestaan.
- Toukokuun ensimmäinen yleinen koulutus koski tapahtumien lupa- ja turvallisuusasioita ja se tuli heti täyteen, samoin syksyn Luovien alojen rahoituspäivä, kertoo Pikala.
- Kulttuurivarikko on matalan kynnyksen paikka, jonne voi tulla nupullaan olevan ideansa kanssa. Välillä tosin olen se järjen ääni, joka kertoo realistisesti, että tässä voisi olla vielä vähän mietittävää, Pikala toteaa.
Neuvontaan kuuluu 1-2 tapaamista. Pikala tekee aluksi kysymyksiä, joiden sulattelemiseen voi mennä välillä pitkäkin aika. Kun asiat selkeytyvät, neuvottavat ohjataan eteenpäin.
- Minun tehtävänä on tietää, kuka tietää. Verkostojen ansiosta saan selville, kuka voisi parhaiten neuvoa asiakasta eteenpäin asiassaan.
Kulttuurivarikolle tullaan useimmiten aluksi jonkun pikkukysymyksen kanssa. Neuvontatilanteessa asia aukeaa siitä uusiin suuntiin.
Kaikki koulutukset ja neuvonnat ovat täysin ilmaisia luovien alojen toimijoille.
Rahoitus hankkeelle on vuoden 2013 loppuun, mutta Anna Pikalaa huolestuttaa jo jatko.
- Tämä on palvelu, jota ei voi lopettaa. Tarkoitus on etsiä jatkorajoitusta yhdessä Humakin kanssa, ja hyödyntää kaikkea mahdollista synergiaa. Alan toimijoita on paljon, ja olemme järjestäneet muun muassa kaikki koulutustilaisuudet yhteistyössä muiden – esimerkiksi yliopiston, taidetoimikunnan tai Luovamon – kanssa.
![]() |
NY-ohjelman nuoret yrittäjät Karoliina Helkkula, Maria Maunula ja Juha Sainio saivat neuvoja Anna Pikalalta muotialan markkinointiin suuntautuvan yrityksensä aloitukseen. Kuvasta puuttuu Elina Vuorila. |
anneli.perkio@y-lehti.fi