Varsinais-Suomen Kuvataidekeskus on yksityinen kuvataidekoulu

Kuvataiteilijasta tuli yrittäjä

Sanna Peuri elää taiteesta. Hän on sekä kuvataiteilija, kuvataideopettaja että alan yrittäjä.

Turun Piirustuskoulussa 90-luvulla opiskellut Peuri valmistui kuvataiteilijaksi (amk) myös Turun Taideakatemiasta vuonna 2007, minkä lisäksi hän hankki opettajanpätevyyden Hämeenlinnasta.

- Kymmenen vuotta olin ollut pelkästään taiteilijana ja elänyt sen täyteen mittaansa. Oli ikuinen huoli rahasta, ja kun oli vielä lapsikin, hankin päivätyön. Enkä ole katunut. Nyt minun ei tarvitse edes yrittääkään elää pelkällä taiteella, vaan voin pitää ne erikseen, Peuri toteaa.

Hän yrittää silti pitää säännöllisesti myös omia näyttelyitä. Viimeksi hänellä oli näyttely heinäkuussa. Seuraava tulee Logomoon.

Sanna Peuri hyppäsi yrittäjyyteen lähes kylmiltään kolme vuotta sitten, kun Varsinais-Suomen Kuvataidekeskusta vetänyt Marja Salonen halusi jäädä eläkkeelle.

- En ehkä olisi edes aloittanut, jos olisin käynyt yrittäjäkoulun. Minulla oli vain joku lyhytkoulutus, joka oli pakko käydä. Asiat ovat tulleet selviksi käytännön kautta. Edeltäjäni myös ohjasi minua, mutta aika pyörryksissä minä alussa olin.

Iltapäiväopetusta kouluissa

Varsinais-Suomen Kuvataidekeskus on yksityinen kuvataidekoulu, joka kuitenkin tekee tiivistä yhteistyötä Turun koulujen kanssa.

- Annamme kouluissa taideopetusta, joka on hyväksytty taiteen perusopetukseksi. Kuvataidekeskus koulussasi on alun perin kaupungin aloittamaa iltapäiväkerhotoimintaa, joka on nyt meidän vastuulla. Kurssi voidaan järjestää, jos siihen saadaan kuusi oppilasta, Peuri selittää.

Kouluopetuksen lisäksi Kuvataidekeskuksella on iltakursseja Manillassa sijaitsevissa tiloissaan. Työ ei olisi Peurin mukaan mahdollista ilman kaupungin avustusta, joka tosin on ollut säännöllinen, mutta joka on aina anottava uudelleen. Kuvataidekeskuksen lukukausimaksut ovat varsin vaatimattomat.

Taideopetusta Manillassa annetaan myös aikuisille. Tilaa on, joten iltaisin siellä voi olla parikin ryhmää samanaikaisesti. Vanhimmat opiskelijat ovat 70-vuotiaita.

Sanna Peurin lisäksi opetusta antavat tuntiopettajat, jotka ovat kaikki taiteen ammattilaisia. Kovin koulumainen tunnelma Manillan viihtyisissä tiloissa ei kuitenkaan vallitse.

- Ideana on, että tämä olisi enemmän vähän niin kuin kaikkien työhuone kuin koulu. Että me ollaan kaikki täällä taiteilijoita. Jotkut nuorista ovat käyneet täällä jopa yhdeksän vuoden ajan. On esimerkiksi eräs tiivis poikaporukka, jotka ovat käyneet ihan pienestä. Nyt he ovat jo isoja möreä-äänisiä miehiä, joilla on mukana jo tyttöystävätkin.

Taidesynttäreitä kaikenikäisille

Sanna Peuri harmittelee, että toistaiseksi toiminnan uudistukset ovat olleet kovin vaikeita toteuttaa.

- Niitä pitäisi sitten mainostaa hirveästi, ja se vie liikaa energiaa. On paras keskittyä vain siihen perusjuttuun.

Silti hän haaveilee esimerkiksi eri alojen luennoitsijoiden kutsumisesta.

Hieman toimintaa on avattu järjestämällä muun muassa taidesynttäreitä kaikenikäisille juhlijoille.

- Siihen kuuluu ammattitaitoinen ohjaus ja materiaalit. On painettu t-paitoja, maalattu synttärisankarille taulu tai muovailtu savesta jotain. Kaikenlaista luovaa, kuten musiikkimaalausta. Jotkut ovat pitäneet täällä polttaritkin, kertoo Peuri.


Kouluopetuksen lisäksi Kuvataidekeskuksella on iltaryhmiä Manillassa. Sanna Peurin 10-12 –vuotiaitten ryhmä tässä poikkeuksellisesti saman pöydän äärellä nuorempien taiteilijoiden kanssa.



Sanna Peuri esittelee oppilaansa taitavaa animaatiota.



Savienkelit matkalla polttouuniin.

anneli.perkio@y-lehti.fi

Julkaistu 12/2012        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa