Yrittäjyyskasvatus on nykypäivän kansalaistaitoa

Millainen on yrittäjyyttä synnyttävä oppimisympäristö? Millaista osaamista haluamme synnyttää lapsissa ja nuorissamme? Entä mitä ihmettä tarkoittaa himo-oppimisen pedagogiikka?

Muun muassa näitä kysymyksiä ratkottiin Varsinais-Suomen yrittäjyyskasvatusstrategiaa rakentavassa opettajatiimissä marraskuussa.

– Tulevaisuus on juuri sellainen, miksi me itse teemme sen. Nyt etsitään rohkeaa uutta ajattelua ja on todella tärkeää, että juuri opettajat ovat mukana tässä työssä, tiimiläisiä ohjannut Tarja Nieminen johtajuuden ja yrittäjyyden kehittämisyhtiö Villinikkarit Oy:stä sanoo.

Raision Lukiossa ruotsin kieltä opettava Anne Santamäki ja Salon seudun ammattiopistossa visualisteja opettava Johanna Rintanen pitivät tiimityöskentelyä onnistuneena. Eri oppilaitosten opettajat kohtaavat toisiaan harvoin ja vielä harvemmin pääsevät hiomaan yhteisiä toimintastrategioita.

– Teoriapainotteisissa opinnoissa yrittäjyyskasvatus voisi tarkoittaa esimerkiksi enemmän suullisia kokeita, näyttöluonteisia opintosuorituksia ja käytännön harjoittelua, Santamäki pohtii.

Ammattiopistossa yrittäjyyskasvatusta toteutetaan jo monin tavoin.

– Meillä ensimmäisen vuoden oppilaat hankkivat heti yhden asiakkaan, perustavat NY-yrityksen ja toteuttavat asiakkaalle työn, joka voi olla esimerkiksi näyteikkunasomistus. Meillä on myös yrittäjyysvalmennusta ja uusimpana Yrittäjyyden Vuosikello –ohjelma, Rintanen kertoo.

Tukea, rohkaisua ja monialaisuutta

Varsinais-Suomen yrittäjyyskasvatuksen strategiaa kehitetään kaikkien kouluasteiden opettajatiimeissä sekä 20-henkisessä kehittämistiimissä. Käytännön toteutuksesta huolehtii Villinikkarit yhdessä Varsinais-Suomen Yrittäjien ja YES Varsinais-Suomen kanssa.

– Tavoitteena on, että kun strategia on valmis, se siirretään käytäntöön ja kaikki varsinaissuomalaiset oppilaat kaikissa kouluissa pääsevät kosketuksiin yrittäjyyskasvatuksen kanssa. Me näemme yrittäjyyskasvatuksen nykypäivän kansalaiskasvatuksena: kannustetaan, rohkaistaan, tuetaan monialaista osaamista ja valmiutta nopeisiinkin muutoksiin, aluepäällikkö Johanna Vainio YES Varsinais-Suomesta kertoo.

Ohjausryhmän puheenjohtaja Henri Wibom kiittää eri tahojen sitoutuneisuutta strategiatyöhön.

– Se on ollut ilo nähdä. Työn aikataulu on melko tiukka, kun valmista pitäisi olla jo keväällä. Jatkossa on tietysti tärkeää, että hyvä toimenpideohjelma muuttuu käytännön työksi kaikilla koulutusportailla. Maakunnan kehitykselle on välttämätöntä lisätä sekä sisäistä että ulkoista yrittäjyyskasvatusta ja yrittäjähenkeä.


Opettajat pohtivat pienryhmissä yrittäjyyskasvatuksen toteuttamista ja etsivät uusia näkökulmia opettamiseen.

pirkko.varjo@y-lehti.fi

Julkaistu 12/2012        
Turun Timanttisahaus Oy

Turun Timanttisahaus Oy

Timanttiporaus, Timanttisahaus

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa