Oppilaskuntakin on osa yrittäjyyskasvatusta
Maskulaisessa Tammenahjon koulussa on toteutettu yrittäjyyskasvatusta viime vuodesta alkaen. Koulussa on 120 ykkös- ja kakkosluokkalaista sekä kuusi opettajaa. Koulun yhteydessä on myös 103-paikkainen päiväkoti.
– Innostuin yrittäjyyskasvatuksen toteuttamisesta esi- ja alkuopetuskoulussamme YPAP-hankkeen kautta. Maskun kunta on mukana kolmivuotisessa EU-hankkeessa, jossa nuorten syrjäytymiseen etsitään keinoja neljän eri EU-maan kanssa. Suomen vastaus syrjäytymisen ehkäisyyn on juuri yrittäjyyskasvatus. Varsinais-Suomen YES-keskuksesta sain tarvittavan infon ja tuen yrittäjyyskasvatuksen toteuttamiseen pienten lasten kanssa. Vaikka yrittäjyyskasvatus on ollut osa opetussuunnitelmaa jo usean vuoden, eivät opettajat aina keksi tapoja toteuttaa tätä aihealuetta. Siksi se jää usein irralliseksi kokonaisuudeksi, rehtori Krista Lahtinen kertoo.
Tammenahjon pienet koululaiset eivät vielä pohdi omia yritysideoita, vaan vasta opettelevat itsenäisiä tapoja toimia ja vaikuttaa omien toimiensa kautta päätöksentekoon ja tapahtumien kulkuun. Kouluun on muun muassa perustettu oppilaskunta, joka on ottanut kantaa ja tehnyt ehdotuksia esimerkiksi ulkoleikkivälineistä ja koulun käytävien sisustamisesta.
– Toteutamme Yrittäjyyspolun Minä plus sinä on me -ohjelmaa. Yksi tärkeimmistä asioista on oppilaiden itsetunnon vahvistaminen ja se, että he oppivat tunnistamaan ja arvostamaan omia vahvuuksiaan. Lapsen pitää myös voida tuntea olevansa osa ryhmää. Alakoululaiset ovat hyvässä iässä, sillä he ovat valtavan avoimia ja rohkeita kaikelle uudelle, Lahtinen sanoo.
Uutta ajattelua opetukseen
Lasten vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä yrittäjyyskasvatuksen tulosta opetusohjelmaan. Alussa vanhemmillakin oli vähän epätietoisuutta siitä mistä on kyse, mutta kun se selvisi, he ovat antaneet täyden tukensa. Opettajille yrittäjyyskasvatuksen toteuttaminen merkitsee omien työtapojen tarkastelemista sellaisiksi, että ne aktivoivat ja edistävät oppilaita osallistavaan toimintaan.
– Meillä on muutama hiljattain valmistunut opettaja, jotka ovat tutustuneet yrittäjyyskasvatukseen jo opiskeluaikana. Meille muille asia on tullut uutena. Yrittäjyyskasvatus on ollut opetussuunnitelmassa vuodesta 2004, joten siinä mielessä asia on vanha. Opettajankoulutuksessa sitä ei kuitenkaan ollut vielä 1990-luvulla tai 2000-luvun alussa, jolloin suurin osa opettajistamme on valmistunut.
Minä + sinä = me – toimintamalli kannustaa 1. ja 2. luokan oppilaita aktiivisen toiminnan ja leikin kautta etsimään ja oppimaan asioita omasta itsestä ja toisista. Toimintamallin oppijalähtöinen, monipuolinen ja toiminnallinen työtapa rohkaisee toteuttamaan itseä aktiivisesti omien erityisominaisuuksien mukaan. Yhteisten tehtävien kautta opitaan ymmärtämään yhteistyön ja erilaisten taitojen merkitys, jolloin kasvaa vastavuoroinen kunnioittaminen ja tiedostaminen omaa ainutlaatuisuutta kohtaan.
![]() |
Rehtori Krista Lehtinen ja ykkösluokan oppilaita. Edessä vasemmalta Jonne Leino, Elias Loponen ja Laura Evilampi. Toinen rivi vas. Linus Rautio ja Topi Rintala. Takana Eemil Salo. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi