Salosen leipä maistuu kaikkialla Suomessa

Paikallisleipomoista tuli menestystarina

Muotidieeteistä huolimatta leipä on ja pysyy - vaikkakin saattaa muuttaa muotoaan. Perinteikäs turkulainen Salosen leipomo tuo esimerkiksi tänä keväänä myyntiin eteläeurooppalaiseen tyyliin pitkään nostatetut ja kierteelle leivotut uutuusleivät.

- Leivät leivotaan Kemiönsaaren Westankärrin kartanon erityisen proteiinipitoisesta vehnästä. Ne ovat todellista lähiruokaa, sanoo toimitusjohtaja Juha Salonen.

Muutakin uutta on luvassa, sillä Leipomo Salonen kuuluu koko Suomessa toimivaan Perheleipurit-ryhmään, joka osti tämän vuoden alussa helsinkiläisen Primula-tuotemerkin, ja aikoo tuoda sen parhaat tuotteet takaisin pääkaupunkiseudun markkinoille. Vuonna 1908 perustetun Primulan toiminta loppui marraskuussa 2011.

- Olimme seuranneet tilannetta heti konkurssista lähtien, mutta kaupat syntyivät viime vaiheessa aika nopeasti, kertoo Salonen, joka on myös Perheleipurit Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Primulan kaupassa hankitut uudet tuotantolaitteet ja toimitilat Järvenpäässä mahdollistavat nyt myös aivan uudentyyppisten pakastetuotteiden kehittämisen Perheleipurien valtakunnalliseen tuotevalikoimaan.

Perheleipurit Oy:n muodostaa neljä vahvaa alueellista leipomoa eri puolilta Suomea, jotka yhdessä omistavat pääkaupunkiseudulla Ehon Leipomon lisäksi nyt siis myös Primulan. Yhteistyöhön päädyttiin vuonna 1997 kaupan alan ketjuuntumisen vuoksi.

Leipomoilla on yhteistä markkinointia, logistiikkaa ja hankintaa, mutta ennen kaikkea ne myös ovat antaneet kumppaneilleen parhaat reseptinsä, joita kukin voi valmistaa omien alueellisten tuotteittensa lisäksi. Jakelupeitto kattaa käytännössä kaikki ruokakaupat koko maassa.

- Tässä yhdistyvät paikalliset tuotteet ja valtakunnallinen markkina. Ja silti tuotteet saadaan kauppoihin mahdollisimman tuoreina, Juha Salonen perustelee.

Perheyritys jo 107 vuotta

Leipomo Salonen tunnetaan erityisesti aamiaissämpylöistään ja sataprosenttisesta ruisleivästään. Leipien lisäksi leivotaan myös erilaisia kahvileipiä, kuten suosittua omenamunkkia. Tuotteita on kaikkiaan 65 nimikettä. Ja lisää kehitellään koko ajan.

- Uusia tuotteita tulee kolme kertaa vuodessa, mutta koeleivontoja tehdään useamman kerran viikossa. Se on jatkuva prosessi. Hyvät onnistumiset voivat elää sitten pitkäänkin.

Juha Salonen on Leipomo Salosen omistaja jo neljännessä polvessa. Leipuri Johanna Valtosen vuonna 1905 perustama leipomo työllistää tänä päivänä 90 työntekijää Turun Vähä-Heikkilässä. Töitä tehdään kolmessa vuorossa.

Yli 100-vuotias ja edelleen menestyvä perheyritys on harvinaisuus Turussakin. Vaikeita aikojakin on toki sataan vuoteen mahtunut.

- Sota-aika oli meillekin kova, mutta yrityksen jatkuvuuden kannalta myös ensimmäinen sukupolvenvaihdos 1950-luvulla oli vaikea, kun selkeää vetäjää ei löytynyt heti. Lopulta isoisäni, Johanna ja Nestori Salosen nuorin lapsi, Martti Salonen osti yrityksen perikunnalta. Seuraavat sukupolvenvaihdokset ovat sujuneet suunnitelmallisemmin, kertoo Juha Salonen, joka on perheyrityksen nykyinen pääomistaja. Muita omistajia ovat hänen kaksi sisartaan.


Tästä se lähtee: suuri sämpylätaikina odottaa leipojiaan. Leipomo Salosella tehdään töitä kolmessa vuorossa, Juha Salonen kertoo.



Mimmin parempi pitko on yksi Leipomo Salosen suosikkituotteita.



Leipomo Salonen tunnetaan sataprosenttisesta ruisleivästään. Reseptiä uudistetaan nyt hieman, paljastaa Juha Salonen.

anneli.perkio@y-lehti.fi

Julkaistu 0102/2013        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa