Tarpeen tyydyttäminen naulaa kaupat
Kasvuyrityksen kriteerinä käytetään muun muassa henkilöstön ja liikevaihdon kasvua. Esimerkkiyrityksistä ensimmäinen tähtäsi kasvuun heti aloitettuaan toiminnan. Toinen ponkaisi osuuskunnasta konserniksi. Molemmat tekevät töitä kasvaakseen ulkomaille asti.
Ajanvaraus toimii pilvessä
Vuonna 2007 hautomoyrityksenä aloittaneen Tehden Oy:n juuret ovat mittatilausohjelmistojen valmistuksessa. Siitä syntynyt ammattitaito päätettiin tuotteistaa vuonna 2011, ja syntyi hyvinvointialan yrityksille suunnattu pilvipalveluna toteutettava toiminnanohjausjärjestelmä.
Pk-yrittäjille soveltuva ohjelmisto on suunniteltu arjen työprosessien hallintaan ja pyörittämiseen. Se korvaa esimerkiksi ajanvarauskirjan ja kerää hajallaan monessa eri paikassa olevat tiedot turvalliseen nippuun.
Tehden Oy:n toimitusjohtajalla Teemu Juntusella ja myynti- ja markkinointijohtaja Heli Nykäsellä on akateeminen tausta. Yhteisen yrityksen lisäksi he perustivat yhtä aikaa perheen.
Se, että yrittäjiä ja asiantuntijoita on kaksi, on helpottanut tietä eteenpäin. Perhe-elämän ja yrittämisen yhdistämistä silottaa pitkä yhteinen historia, ja tapa selvitellä asiat puhumalla. Tahto ratkaisee, tiivistää Nykänen.
Palvelupaketti sisältää muun muassa kassaohjelman, asiakas- ja tuotehallinnan, ajanvarauksen ja raportit, ja yrittäjä valitsee tarvitsemansa palikat. Internet-ajanvaraus myös mobiilipalveluna tuo parhaimmillaan uusia asiakkaita, ja palveluun rekisteröityminen ehkäisee ei-toivottua käytöstä.
Ohjelma kehittyy palautteen perusteella
Tuote, toiminnanohjausjärjestelmä, valmistui juuri jouluksi, ja myyntityöhön päästiin tammikuussa. Se on hinnoiteltu ohjelma- ja käyttäjälisenssien mukaan.
- Palvelu on ensimmäinen laatuaan, ja pitkä pilottijakso hioi käytäntöjä yrittäjien arkeen sopivaksi, Nykänen ja Juntunen kertovat.
Ohjelmassa on huomioitu myös sopimusyrittäjyys ja provisiot, kulunvalvonta ja ryhmäliikunta-ajanvaraus. Se sopii esimerkiksi parturi-kampaamoille, kauneushoitoloille, kuntosaleille ja hyvinvointikeskuksille. Palautteen antaminen on tehty helpoksi, ja hyvät ehdotukset koodataan nopeasti käytäntöön.
Yritys on saanut rahoitusta kehitystyölle Ely-keskuksesta ja Tekesistä. Viime syksynä mukaan lähti myös pääomasijoittaja. Kun liikevaihto vuonna 2008 oli 60 000 euroa, viime vuonna luku oli jo 354 000 euroa. Tehden on palkannut vuoden sisällä kymmenen uutta työntekijää, ja heitä on tällä hetkellä 16.
- Tähtäämme kansainvälistymiseen, ja aiomme muutamassa vuodessa myydä tuotetta Euroopan alueella, yrittäjäpari toteaa.
Ohjelmassa on nyt jo kielivaihtoehtona suomen lisäksi englanti. Sen ruotsin- ja venäjänkieliset versiot ilmestyvät tänä vuonna. Yritys tekee paljon oppilaitosyhteistyötä, ja uskoo verkostoitumisen voimaan. Itseä lähimpänä ovat Varsinais-Suomen IT-yrittäjät ja yrittäjäjärjestö.
Tuotteistaminen helpottaa myyntiä ja hankintaa
Vuonna 1999 perustettiin seitsenjäseninen Merikratos Osuuskunta, joka tarjosi sosiaalipalveluita juustohöyläsäästöjen kurittamille pienille kunnille. Ensimmäisen vuoden liikevaihto oli vajaat 100 000 markkaa, siis vajaat 17 000 euroa.
2005 osuuskunta alkoi tuotteistaa kokonaisuuksia omiksi yksiköikseen, ja vuonna 2007 harrastelijan kaikua aiheuttava osuuskuntamuoto muutettiin osakeyhtiöksi. 2008 Merikratos tarjosi ensimmäisenä yrityksenä Suomessa lastensuojelun avohuollon asiantuntijapalveluita valtakunnallisesti.
Nyt Merikratos on konserni, sillä on 15 toimistoa ympäri maata, koko- ja osa-aikaisia työntekijöitä noin 150 ja liikevaihto toistakymmentä miljoonaa euroa. Osuuskunnan perustajajäsen on edelleen yksi omistajista, Merikratos Sosiaalipalvelut Oy:n toimitusjohtaja ja konsernin johtaja Ari Suominen.
- Aloittelin yritystoimintaa vakituisen viran turvin. Lähdimme liikkeelle lastenhuollon avopalveluista, joille ei Varsinais-Suomessa ollut yritysmuotoista palveluntarjoajaa. Yrityksellä on riskiin liittyen sisäänrakennettu laadun ja vaikuttavuuden tae sekä tarve, sosiaalikasvattaja ja teologi Suominen kertoo.
Yritys on kasvanut kaikki vuodet, mutta viime vuosi oli ainoa, jossa kasvuprosentit jäivät alle 200:n. Tuotteistettua palvelua on helpompi tuottaa ja hankkia. Tuoteperheistä on muodostettu omat yritykset. Pääperiaate on edelleen viedä palvelua sinne, missä sitä tarvitaan, sen verran kuin tarvitaan ja silloin kun tarvitaan.
Katse Itä-Eurooppaan
Suominen sanoo, että vuosien aikana on kertynyt huikea määrä erityisosaamista, mutta myös tullut tehtyä varmaan kaikki mahdolliset virheet. On esimerkiksi harhakuvitelma, että lastensuojelulain puitteissa käytännöt olisivat joka puolella samanlaiset.
- Eivät tosiaan ole. Toiminta on kalibroitava paikallisesti.
Sosiaali- ja terveyssektorin palvelujen tuotteistaminen on vaativaa. Vuosien myötä palveluita on yksityistetty pitkälle, ne ovat helpommin muutettavissa numeroiksi, mikä helpottaa hahmottamista. Suominen muistuttaa, että kaikki pääoma on ihmisten päässä. Osaaminen on vain ja ainoastaan ihmisissä.
Vuonna 2011 lähtien kunnat ovat yhä enemmän ulkoistaneet sote-sektorin palvelutuotantoa, ja Merikratos on ollut muutamissa prosesseissa yhteistyökumppanina. Yritys hakee kasvua sosiaalipalveluista, sillä kunnat hakevat kustannustehokkuutta.
- Lastensuojelutoiminta on suurin, sillä tarvekin on suuri, ja puuttumiskynnys on laskenut.
Kuluvan vuoden tavoitteena on viedä palveluita Itä-Eurooppaan, jossa alan kehitys on Länsimaita jäljessä. Suominen näkee Merikratoksen muutaman vuoden kuluessa alansa markkinajohtajana Suomessa, jota myös erilaiset valtakunnalliset valmisteluelimet haluavat kuunnella.
- Mutta on hyvä olla nöyrä, eikä kaikkea tarvitse osata itse.
Erityisosaamisen markkinointia ei Merikratoskaan halua unohtaa, sillä viime vuosina on ilmestynyt pienempiä yrityksiä hiihtämään valmiiksi avattua latua.
Menestystekijät
Tehden Oy
- samassa pöydässä istuu kaksi yrittäjää ja asiantuntijaa toisiaan tukien
- asenne kohdalleen ja tavoitteet selviksi
- kasvuun pyritään heti
- verkostoituminen tukee ja tuo kontakteja
Merikratos-konserni
- keskitetään erityisosaaminen
- tuodaan se esille myös markkinoinnissa
- viedään palvelu sinne, missä tarve on ilmeinen mutta tarjonta vähäinen
- palvelua kun tarvitsee, sen verran kuin tarvitsee, silloin kun tarvitsee
- suhteutetaan toiminta paikallisesti
![]() |
Teemu Juntunen ja Heli Nykänen ovat kumppanit yrittäjinä ja perhe-elämässä. Asenne, tahto ja verkostoitumisen taito tukevat monessa käänteessä. |
![]() |
Sote-sektorin palveluiden tuotteistaminen on haasteellista. Meillä kaikki pääoma on ihmisten päässä. Osaaminen on vain ja ainoastaan ihmisissä, Ari Suominen korostaa. |
anna-silja.suutarinen@y-lehti.fi