Rakennusalan hyytävät näkymät

Asuntokysyntään liittyy epävarmuustekijöitä. Liike- ja toimistokiinteistömarkkinat ovat hiljaisia. Korjaus- ja uudisrakentamisen laadunvalvontaa on lisättävä myös suunnittelun osalta. Vuokra- ja asumisoikeusasunnoille sentään on kysyntää.

Varausprosentit kivunneet ylöspäin

Talvi on rakennusalalla hiljaista aikaa, eikä globaali taloudellinen epävarmuus helpota tilannetta. Huonot uutiset saavat kaikki varovaisiksi. Uudisasuntokaupassa haetaan ennakkovarauksia, ja yritykset ovat hilanneet varausprosenttia ylöspäin jopa 50 prosentin tuntumaan.

Talonrakennusteollisuus ry:n Lounais-Suomen ja Satakunnan aluepäällikkö Markku Leppälehto kertoo alueen urakoitsijoiden suhdannetilanteen peilautuvan koko maan vastaavaan tilanteeseen: synkkää ja pilvistä. Elinkeinoelämän keskusliiton kolmen kuukauden tarkastelubarometri seuraa tilauskantaa normaaliin verrattuna, henkilökuntaodotusta, tuotanto-odotusta seuraavina kuukausina, suhdannetilannetta ja –näkymiä.

- Tilanne on huono ja huononee edelleen. Mutta heikot viestit maailmalta luovat positiivista odotusta, mutta rakennuttamisessa ei lähikuukausina päästä eteenpäin. Toimialalla nuo heikot signaalit voivat realisoitua aikaisintaan ensi syksynä, Leppälehto arvoi.

Talonrakennusteollisuudella on Varsinais-Suomessa jäsenyrityksiä viitisenkymmentä. Niistä yksi ajautui konkurssiin viime syksynä. Monet ovat joutuneet turvautumaan lomautuksiin ja irtisanomisiin.

- Mutta löytyy yrityksiä, joilla on hyvä työkanta, Leppälehto huomauttaa.

Syyskuiden 2011 ja 2012 välisenä aikana Varsinais-Suomessa käynnistettiin 1590 asunnon rakentaminen. Vuokrakohteiden rakentaminen aloitettiin edellisen hallituksen elvytystoimien avulla. Rakentamisen kokonaismäärä supistui viime vuonna, ja jatkaa supistumistaan tänäkin vuonna.

Vuokra- ja asumisoikeusasunnoille kysyntää

YH Kodit Oy (ent. YH Länsi) rakennuttaa vuokra-, omistus- ja asumisoikeusasuntoja sekä Kotosalla-konseptin asuntoja yli 55-vuotiaille. Sen toimialoja ovat rakennuttaminen, isännöinti, asumisen palvelut sekä omistaminen. Näitä palveluita tarjotaan myös muille yrityksille ja säätiöille sekä kunnille, jotka ovat myös yrityksen omistajia.

Käynnissä on useita rakennuskohteita: Kaarinassa yksi asumisoikeustalo ja yksi vuokratalo Piispanristille, ja Turun Arolaan nousee yksi asumisoikeus- ja kaksi vuokrataloa. Loput tämän vuoden kannasta ovat pienempiä kohteita: rivitaloja Turun Länsinummeen ja Kaarinan Herrasniittyyn.

Rakentamisessa vaikuttaa olevan huonompi kausi, mutta aluejohtaja Ilkka Utriainen toteaa asuntoja tarvittavan aina:

- Pääpainon pidämme omissa kohteissa, ja rakenteilla on vuoden lopussa yhteensä 350 asuntoa Turun talousalueella.

Vuokra- ja asumisoikeusasuntojen kysyntä toimii talouden mittarina. Uusia vuokra- ja asumisoikeusasuntoja tiedustellaan, varsinkin kun ne vastaavat lähes omistusasuntojen tasoa. Laatuun kannattaa panostaa vuokra-asuntojen rakennuttamisessakin.

- Silloin niiden vuokraaminen on helpompaa, Utriainen huomauttaa.

Taloustilanne peilautuu rakennusliikkeiden innokkuuteen tarjousten teossa.

Viime vuoden suurimpia kohteita oli Kotosalla-asunnot Helsinginkatu 15:sta. YH Kodit omistaa Turun talousalueella 1 400 vuokra- ja asumisoikeusasuntoa. Tänä vuonna investoinnit ara- eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus-kohteisiin alueella ovat noin 50 miljoonaa euroa, joista YH Kotien osuus on viisi miljoonaa.

- Yritämme lisätä omistamaamme asuntokantaa ja pitää käynnissä olevien kohteiden määrän 350 tasossa, Utriainen toteaa.

Rakentamisen laadun toteutumista valvottava

Priima-Yhtiöihin kuuluvan Turun Teollisuuden Rakentajat Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jari Rastas edustaa Varsinais-Suomea Suomen Yrittäjien rakentamisen ja teollisuuden valiokunnassa. Hän toteaa volyymien laskevan kaikilla rakentamisen sektoreilla, ja telakkateollisuuden tilanteen heijastuvan asuntokauppaan ja jarruttavan toimitilainvestointeja.

- Turku ja maakunta hakevat uutta fokusta. Seudulla hitaasti tärkeäksi kasvanut bioala lienee merkittävämpi työllistäjänä kuin rakennuttajana, Rastas arvioi.

Liiketilahankkeita on suunnitteilla ja rakenteilla, mutta talous hidastaa ja torppaakin niistä osan.

Sosiaalisektorilla lisätilojen uudisrakentamisen ja saneerausten tarve on valtakunnallinen ilmiö. Kerrostalojen linjasaneerauksissa riittää töitä, joissa pärjäävät niihin erikoistuneet yritykset. Kaikessa rakentamisessa on lisättävä laadunvalvontaa myös suunnittelun osalta. Osaavista hankekoordinaattoreista on pulaa, eikä toimialan käynnissä oleva sukupolvenvaihdos helpota tilannetta. Katkolla ollut rakennusmestareiden koulutus on aiheuttanut pulan osaavista työmaan vetäjistä.

- Työnjohdon osaaminen ja työntekijöiden ammattitaito on iso kysymys. Uudisrakentamisessa voi muhia laatupommi. Suunnitelmallinen kosteuden hallinta rakennustöiden aikana sekä uusiutuneiden energiamääräysten aiheuttamien vaatimusten oikea toteutus ovat tärkeitä.

Alan kilpailu on ollut kovaa jo vuosia, perusurakoinnin katteet ovat heikot, ja ulkomaisella työvoimalla on oma vaikutuksensa. Harmaan talouden ongelma on kärjistynyt pääkaupunkiseudulla. Rastas näkee, että Suomen kilpailukyky on heikko ja kustannukset karanneet käsistä. Venäjää lukuun ottamatta perusrakentamisen vienti ei tarjoa merkittäviä näkymiä.

- Poliittisessa kentässä nollaratkaisulinja olisi paikallaan, Rastas viittaa palkkaneuvotteluihin.

Alaa vaikeuttaa rahoituksen saatavuus ja hinta. Kiinteistöhankkeissa oman rahoitusosuuden vaatimukset ovat nousseet jopa 50 prosenttiin. Tämä heijastuu myös pk-yritysten toimitilalaajennuksiin ja muihin vastaaviin hankkeisiin.

- Rahoituskuvioiden kiristyminen tulee näkymään hankkeiden aloitusten vähenemisenä varsinkin tuotanto- ja toimitilahankkeissa. Nyt on tarve rakentaa uusia innovatiivisia rahoitusmalleja.

Rastas penää myös tulevaisuuden rakentajien saatavuutta. Aloituskiinnostusta ammattikouluihin tulevilla on, mutta keskeyttävien suhteellinen osuus on suuri.

- Suomi ikääntyminen vauhdilla luo uusia mahdollisuuksia, sosiaalisektorin ja erityisesti vanhustyön erityiskohteiden kvr-toteutuksiin erikoistuneiden Priima-Yhtiöiden Rastas muistuttaa.


Aluepäällikkö Markku Leppälehdon mukaan toimialan heikot signaalit voivat realisoitua aikaisintaan ensi syksynä.



- Vuoden lopussa on rakenteilla on yhteensä 350 asuntoa Turun talousalueella, aluejohtaja Ilkka Utriainen kertoo.



- Uudisrakentamisessa voi muhia isokin laatupommi. Osaavista työmaan vetäjistä on pulaa, Priima-Yhtiöiden Jari Rastas arvioi.

–a-ss.

Julkaistu 03/2013        
Jappis Oy

Jappis Oy

Mainostoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa