Purkutöihin ei pidä lähteä ilman kartoitusta

Asbesti on edelleen ongelma

Sitä voi olla missä vain. Asbestia pidettiin vielä 1960- ja 70-luvuilla niin mainiona aineena, että sitä lisättiin kaikenlaisiin rakennusmateriaaleihin niiden ominaisuuksien parantamiseksi.

Tuon ajan taloissa asbestia voi olla yhtä lailla rakennuslevyissä, seinä- ja lattialaattojen kiinnityslaasteissa, julkisivumaaleissa kuin muovilattiamatoissakin. Asbesti lisäsi muun muassa paloturvallisuutta, pinnoitteiden tarttuvuutta ja oli hyvä eristemateriaali.

Asbestia silloin käsitelleet rakennusmiehet altistuivat hienojakoiselle asbestipölylle, mutta sairastuivat vasta kymmenen tai jopa 30-40 vuotta myöhemmin. Asbestin käyttö rakennusmateriaalina kiellettiin kokonaan vasta vuonna 1993.

Nykyään laki velvoittaa rakennuttajaa selvittämään, sisältääkö korjattava tai purettava rakennus asbestia. Jos asbestikartoitusta ei tehdä, on rakennuttajan huolehdittava, että kaikki purkutyö tehdään asbestipurkutyönä valtuutetun asbestiurakoitsijan toimesta.

Kokemus ohjaa etsintää

Eräs Turun alueella näitä kartoituksia tekevä yritys on Turun Asbest Control, joka vuodenvaihteessa vaihtoi omistajaa. Yrityksessä pitkään työskennellyt ja pari viime vuotta yrittäjänäkin toiminut Kaisa Nissinen myi yrityksen liiketoiminnan Turun Aluepurkaus Oy:lle.

Hän ei enää tee kartoituksia, mutta kouluttaa uusia asbestipurkajia Turun AKK:ssa. Asbestikoulutus vaaditaan kaikilta, jotka osallistuvat asbestipurkutöiden tekoon tai valvontaan.

- Pelkän ulkonäön perusteella ei pysty arvioimaan, onko jossakin materiaalissa asbestia vai ei. Asbestikuituja ei näe paljaalla silmällä. Vuosien kokemuksen myötä olen oppinut tunnistamaan epäilyttävät materiaalit melko hyvin, Nissinen sanoo.

- Rakennuksen valmistumisvuosi on usein tärkeä indikaattori. Kun epäilys on, materiaalista otetaan näyte ja se lähetetään laboratoriotutkimuksiin. Vastaus tulee 3-5 päivän sisään tutkittavasta aineesta riippuen, kertoo rakennusinsinööri Ville Ranta Turun Asbest Controlista.

Haitta-aineet laajempi käsite

Yritys selvittää rakennuksista muitakin haitta-aineita kuin asbestia. Nykyään puhutaankin enemmän haitta-ainekartoituksesta, joka kattaa myös PCB:n, lyijyt ja PAH-yhdisteet.

- Otamme halutessa näytteitä myös mikrobikasvustoista tutkimuksiin, mutta kosteus- ja homeongelmat eivät ole meidän erityisalaamme, Ranta toteaa.

Asbestista ei ole terveydelle haittaa, jos materiaalit ovat ehjiä. Vuosikymmeniä asbestitalossa asuneen ei tarvitse pelätä terveysongelmia kuin vasta sitten, kun seinää tai kaakelia aletaan repiä auki, ja asbestipöly pääsee leviämään ilmassa.

Tämä vaara lisääntyy, sillä esimerkiksi Turun suuret 1970-luvun lähiöt alkavat kaikki olla suurten saneerausten tarpeessa. Asbestikoulutuksien ja rakennusten asbestikartoituksien tarve kasvaa, vaikka itse aine onkin ollut jo 20 vuotta käyttökiellossa.


Ville Ranta näyttää kuinka 1960-luvun talon kellarista helposti löytyy tyypillinen asbestipäällysteinen putki, jonka pinta on jo rikki.



Tässä lattialaatan liimassa on todennäköisesti asbestia, arvelee Ville Ranta.

anneli.perkio@y-lehti.fi

Julkaistu 03/2013        
Turun Timanttisahaus Oy

Turun Timanttisahaus Oy

Timanttiporaus, Timanttisahaus

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa