Kiitos hyvästä työstä motivoi yritteliäisyyteen
Palkitsemisohjelmilla voi tätä nykyä olla varsin huono kaiku maallikon korvissa, kun lehdet herkuttelevat uutisilla huippujohtajien bonuksista ja optioista. Tämä on kuitenkin vain yksi puoli asiasta.
Tosiasiassa yritysten palkitsemisohjelmilla tavoitellaan oman henkilöstön kannustamista sisäiseen yritteliäisyyteen, ja yrityksen kehittämistä kohti sen asettamia päämääriä.
- Yksilösuorituksien sijaan palkitsemisohjelmilla pitäisi enemmän tavoitella esimerkillisten tiimien palkitsemista ja joukkuehengen luomista, muistuttaa innovointi- ja palkitsemisohjelmiin erikoistunut Kaisa Kaariluoto-Elo
- Yritykset ovat tajunneet, että matalasuhdanteessa täytyy etsiä uusia keinoja huolehtia kilpailukyvystään. Ja jos ei osata hyödyntää sitä potentiaalia, jota omasta yrityksestä ja omasta henkilökunnasta löytyy, hukataan tärkeä voimavara, painottaa Kaariluoto-Elo.
Kaariluoto-Elon näkemyksen mukaan palkitsemisohjelmien tärkeimpiä tavoitteita on, että niillä osallistetaan koko henkilöstö yrityksen toimintaan ja jatkuvaan parantamiseen.
Parhaiten henkilöstöä motivoi työnsä jatkuvaan parantamiseen aivan yksinkertaisesti johdolta saatu kiitos ja tunnustus hyvin tehdystä työstä. Esimerkillisen tiimin ja sen aikaansaannosten esilletuominen esimerkiksi yrityksen vuosijuhlassa motivoi yhä erinomaisempaan suoritukseen. Pienemmässäkin yrityksessä pitäisi olla siihen varaa.
Kaariluoto-Elo korostaa, että palkitsemismallin pitää olla koko yritystä koskeva ja tasapuolinen.
- Jos palkitsemisohjelma on huonosti hoidettu, se kääntyy itseään vastaan. Sen pitäisi olla osa yrityksen jatkuvaa toimintatapaa.
Parhaimmillaan palkitsemisohjelma toimii osana yrityksen ohjausjärjestelmää ja sillä saavutetaan merkittävää lisäarvoa yritykselle itselleen ja sen asiakkaille, motivoidaan henkilöstöä ja jaetaan hyviä käytäntöjä yrityksen sisällä, kiteyttää Kaariluoto-Elo.
Räätälöityjä ohjelmia
Kaisa Kaariluoto-Elo on uusin lisäys kokonaisvaltaista konsultointi- ja valmennuspalvelua tarjoavassa Stara Consulting Group Oy:ssä. Salossa toimivalla yrityksellä on tällä hetkellä listoillaan 15 eri alojen asiantuntijaa, joista osa toimii sopimusyrittäjinä.
- Toimintamme perustuu kullekin asiakkaalle räätälöityyn palvelumalliin, joka alkaa aina asiakasyrityksen tilanteen kartoituksella. Kartoituksessa mietitään ensin yhdessä yrityksen johdon kanssa, mitä tavoitteita yrityksellä on, ja mikä on yrityksen tämän hetken tilanne.
Kartoituksen jälkeen asiakkaalle tehdään ehdotus kehityskohteista ja sopivista työkaluista päämäärän saavuttamiseksi. Työkaluina voi olla muun muassa henkilöstön tai johdon valmennusta, prosessien muokkaamista, asiakastutkimusta tai esimerkiksi juuri palkitsemisohjelma.
- Uusin palvelumuotomme on innovointiohjelmat pk-yrityksille, jossa aluksi inno-kartoituksella selvitetään yrityksen nykytilaa kuuntelemalla johdon ajatuksia ja tavoitteita innovaatiotoiminnasta, sekä myös henkilöstön mietteitä. Haastattelujen perusteella teemme suunnitelman yrityksen innovointiohjelmaksi, jossa palkitseminen voi siinäkin olla yhtenä osana, kertoo Kaariluoto-Elo.
![]() |
- Jos palkitsemisohjelma on huonosti hoidettu, se kääntyy itseään vastaan, sanoo Kaisa Kaariluoto-Elo. Palkitseminen voi yksinkertaisemmillaan olla palautteen antamista. |
anneli.perkio@y-lehti.fi