Riihestä verokehystä
Hallituksen kehysriihen päätöksiä odotettiin kuin kuuta nousevaa. Eri intressitahot olivat ladanneet lukemattomat esityksensä ja toiveensa riiheen.
Riihestä putkahti ulos odotuksiin nähden varsin yllättäviäkin päätöksiä; menoleikkaukset ja veronkiristykset jäivät kolmasosaan ennakoidusta. Toisaalta yhteisöveron lasku 20 prosenttiin oli yllättävän suuri. Ansiotuloverotukseen ei tullutkaan muutoksia.
Osinkoverotuksen muutoksella verotuksen painopistettä siirrettiin yritykseltä yrittäjälle. Perusajatuksena veroremontissa on, että yritykset investoisivat enemmän ja niiden työllistämismahdollisuudet paranisivat. Lähtökohdiltaan oikeanlaisia perusteita. Suuressa osassa pk-yrityksiä verotus tulee lievästi kiristymään omistajayrittäjän osinkotulojen osalta. Tässä suhteessa riihen veropäätös ei ollut pelkästään positiivinen. Vaikuttaako tämä jotakin pk-yrittäjien riskinottohalukkuuteen, jää nähtäväksi.
Nyt tehdyt verouudistukset eivät kosketa henkilöyhtiöitä eikä elinkeinonharjoittajia, joiden verotus suhteessa osakeyhtiöihin on entistäkin ankarampaa. Tähän epäkohtaan pitää puuttua mitä pikimmin. Yrittäjäjärjestö tulee tekemään lähiaikoina ehdotuksensa kyseisen vinouman korjaamiseksi.
Riihen myönteisenä päätöksenä voidaan pitää sitä, että arvonlisäveroa ei lopulta korotettu, vaikka sen korotus väijyikin veromuutosten listassa.
Positiivista on niin ikään, että kotitalousvähennys korotettiin 2400 euroon. Tällä on toivottavasti merkitystä erityisesti pienten palveluyritysten työllistyvyyteen.
Jotakin veropolitiikan poukkoilevuudesta kertoo se, että vast ´ikään päätetyt ns. t &k-vähennys ja poisto-oikeudet päättyvät jo vuonna 2014. Tehtyjen veropäätösten tulisikin yritysten verosuunnittelun kannalta olla pitkäjänteisempiä. Nyt koettu päätösten korjailu osinkoverotuksen osalta ei ainakaan lisää veropolitiikan linjausten uskottavuutta yrittäjien silmissä.
Henri Wibom
toimitusjohtaja, Varsinais-Suomen Yrittäjät