Turun Bayer hyvässä kasvussa
Turkulaiselta Bayerin (entinen Leiraksen) lääketehtaalta kuuluu hyviä uutisia. Tänä keväänä tehtaalle palkataan 50 uutta työntekijää, joista suurin osa sijoittuu tuotantoon. Uusien rekrytointien syynä on Turun tehtaan tärkeä rooli kansainvälisessä perhesuunnitteluhankkeessa.
– Hanke kestää kuusi vuotta ja sen tavoitteena on tarjota 27 miljoonalle köyhissä maissa asuvalle naiselle mahdollisuus raskauden ehkäisyyn. Ehkäisykeinona käytetään ihon alle asetettavaa implantaattia, jonka käyttöaika on viisi vuotta. Jadelle-ehkäisyimplantaatit valmistetaan täällä meillä, Turun tehtaan johtaja, varatoimitusjohtaja Peter Essen kertoo.
YK:n perhesuunnitteluhankkeen rahoittajina on useita kansainvälisiä hyväntekeväisyysjärjestöjä, muiden muassa Bill ja Melinda Gates Foundation sekä Norjan, Ruotsin, Iso-Britannian ja Yhdysvaltain hallitukset kuin myös Bayer-konserniin kuuluva terveydenhuollon liiketoiminta-alue Bayer HealthCare AG. Suomi ei ole mukana hankkeessa.
– Suomessa katsotaan, ettei yksittäistä yritystä voida tukea ostamalla suoraan sen tuotteita, Essen selventää.
Vuodesta 2006 Bayer-konserniin kuulunut Turun lääketehdas työllistää noin 650 työntekijää. Kaikkiaan Bayer työllistää Suomessa noin 780 henkilöä. Espoossa työskentelee 102 ihmistä, joista osa tekee töitä Suomen asioiden parissa ja osa Bayerin Pohjoismaiden pääkonttorin tehtävissä.
Turun yksikkö on erikoistunut polymeerien käyttöön lääkeaineiden pitkäaikaisessa annostelussa. Tunnetuin tuotteista on ehkäisimien ”Rolls-Royce”, 1990 markkinoille tullut hormonikierukka. Tätä suomalaisinnovaatiota ja Suomen suurinta vientituotetta myydään nykyään 120 maahan 677 miljoonan euron arvosta. Myynti on kasvanut noin kymmenen prosenttia joka vuosi. Tänä keväänä viiden vuoden ehkäisysuojan antavan hormonikierukan rinnalle lanseerattiin vähän pienempi, kolmen vuoden käyttöön ajateltu hormonikierukka.
– Turun yksikkö on keskittynyt naisten terveyteen. Vaikka tuotteitamme myydään jatkuvasti enemmän kuin ennen, markkinointi on meille vaikeaa: reseptilääkkeitä ei saa mainostaa Euroopassa. Lääkärien kouluttaminen on avainasemassa tiedon levittämisessä, mutta esimerkiksi nuorilla naisilla voi olla hankalaa saada asiallista tietoa ehkäisymenetelmistä, Essen sanoo.
Bayer on Suomen kolmanneksi suurin veronmaksaja; vuonna 2011 se maksoi veroja 85 miljoonaa euroa. Turun kaupungille lääketehtaan olemassaolo on enemmän kuin toivottavaa.
– Nyt ei ole näkyvissä mitään uhkaa siitä, että lähtisimme jonnekin muualle. Kiinteistömme on käymässä ahtaaksi, mutta onneksi alueella tehtiin kaavamuutos, joka sallii huomattavan lisärakentamisen. Tulevaisuus on silti avoin ja kansainvälisessä liiketoiminnassa voi tapahtua mitä tahansa.
![]() |
Peter Essenin johtama Bayerin Turun tehdas on erikoistunut naisten terveyteen. Muun muassa hormonikierukoita Turussa valmistetaan noin 3,5 miljoonaa vuodessa. |
![]() |
Bayer on Suomen suurimpia veronmaksajia. Turussa konserni työllistää noin 650 ihmistä. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi