Yrittäjyyden arvostus nousi aluejärjestön kautta
35 vuotta sitten, vuonna 1978, Jussi Peltonen oli 28-vuotias vastavalmistunut juristi, joka oli kouliintunut kokoustekniikassa kiihkeässä opiskelijapolitiikassa. Siis varsin sopiva mies toiselle taistelutantereelle: vasta perusteilla olevaan yrittäjäjärjestöön.
- Koko 1970-luku oli hyvin yrittäjävastaista, se oli yleistä ajattelua silloin. Yrittäjät rinnastettiin riistäjiin. Markku Wuoti oli ensimmäinen, joka uskalsi painattaa käyntikorttiinsa sanan yrittäjä, muistelee Peltonen nyt.
Hän oli aloittanut helmikuussa Turunmaan Yrittäjien toimitusjohtajana ja oli sihteerinä 1.4.1978 pidetyssä Varsinais-Suomen Yrittäjien perustavassa kokouksessa Uudessakaupungissa.
- Aika oli kypsä aluejärjestölle. Kaikki varsinaissuomalaiset paikallisyhdistykset, Kustavia lukuun ottamatta, liittyivät heti tai melko pian jäseniksi. Myös uusia paikallisyhdistyksiä perustettiin silloin paljon, kertoo Peltonen.
Yrittäjien valtakunnallisen keskusliiton SYKL:n jäseneksi Varsinais-Suomen Yrittäjät liittyi loppukesällä samana vuonna.
- Organisaatio pyöri keskitetyn jäsenmaksun kautta, jonka SYKL sitten tilitti meille. VSY lähti siihen mukaan ensimmäisten mukana. Se oli kaukonäköinen ajatus, sillä samalla syntyi myös kattava tietorekisteri.
Kertyneillä tuloilla Varsinais-Suomen Yrittäjät kykeni palkkaamaan myös toimitusjohtajan, mihin työhön tarttui vuoden 1979 alussa Jussi Peltonen.
Asenneilmaston muokkaus yrittäjille suotuisemmaksi oli toimitusjohtajan tärkeimpiä tehtäviä.
- Pk-yrittäjyys oli vieras ajatus. Hallitusohjelmat rakentuivat suurteollisuuden varaan. Kun pystyimme näyttämään, että olimme rehellisen yrittäjän asialla, ja kuinka hankalassa tilanteessa yrittäjät toimivat, niin kyllä sitä viestiä alettiin kuunnella. Järjestimme muun muassa tapaamisia vaalipiirin kansanedustajien kanssa, Jussi Peltonen kertoo.
Kun Varsinais-Suomen Yrittäjät pystyi puhumaan koko vaalipiirin äänellä, sen painoarvo selvästi muuttui.
- Myös pari ensimmäistä maakunnallista yrittäjäjuhlaa huomattiin kyllä, kun Turun konserttitalo täyttyi niin, että istumapaikatkin loppuivat juhliin tulleilta, Peltonen naurahtaa.
Toinen hänen mieleensä elävästi painunut tapahtuma oli, kun kansanedustaja Tapio Holvitie kutsui varsinaissuomalaisia yrittäjiä eduskuntaan käymään.
- Meitä lähti yli 250 yrittäjää eli seitsemän bussilastillista. Eduskunnan auditorio oli meille liian pieni, joten järjestin tilan Ostrobotnian salista. Järjestelyt toimivat muutenkin hyvin, mutta sen jälkeen eduskunnassa päätettiin, ettei näin isoja ryhmiä enää oteta vierailulle.
Jussi Peltonen oli Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtajana aina vuoteen 1983, jolloin hän lähti töihin vakuutusalalle. Tällä hetkellä hän on vieläkin, nyt Keskinäisessä työeläkevakuutusyhtiö Varmassa, ja työskentelee sielläkin yrittäjäasioiden parissa.
Kun Peltonen lähti aluejärjestöstä, se oli ollut olemassa vasta viisi vuotta. Jäsenmäärä oli kuitenkin kasvanut yli neljäntuhannen. Ja yrittäjyysilmapiiri oli aivan eri kuin aluejärjestön alkuaikoina.
![]() |
Nykyisessäkin työssään työeläkevakuutusyhtiö Varmassa Jussi Peltonen on edelleen tekemisissä yrittäjien kanssa. |
![]() |
Jussi Peltonen oli vain 28-vuotias, kun hänestä tuli Varsinais-Suomen Yrittäjien ensimmäinen toimitusjohtaja vuoden 1979 alussa. |
anneli.perkio@y-lehti.fi