Keksijöiden yhdistyksessä tuetaan kaveria
Keksijän peruslähtökohta on usein vain puhdas halu parantaa maailmaa – ja keksimisen riemu.
- Keksijät ovat intohimoisia ongelmanratkaisijoita. Se on varmaan sama tunne kun taiteilijalla, kun saa jotain valmiiksi, miettii Sami Sarkkinen, joka on turkulaisen keksijäyhdistyksen, Lounais-Suomen Keksijät ry:n puheenjohtaja.
Sarkkinen on vasta viime vuosien aikana palannut nuoruutensa haaveeseen ja alkanut toteuttaa oikeita fyysisiä esineitä, joita hän ei kuitenkaan itse sano varsinaisesti keksinnöiksi. Suunnitteilla on muun muassa kuluttajatuotteita, joilla parannetaan mobiililaitteiden käyttömukavuutta.
Lounais-Suomen Keksijöihin hän liittyi kolme vuotta sitten. Suomen toiseksi vanhimmassa keksijäyhdistyksessä on 70 jäsentä. Yhdistyksellä on säännöllinen kokoontuminen joka kuukausi.
- Meillä on aina luennoitsija, joka voi olla esimerkiksi yrittäjä tai tutkija. Ja kokouksissa voi pyytää muitten mielipiteitä omasta työstään. Se on tärkeää, sillä monesti keksijä on aika yksin, sanoo Sarkkinen.
Yhdistyksellä on sopimus, että siellä voi esittää salassa pidettäviä asioita. Jäseneksi voi liittyä kuitenkin pelkästä mielenkiinnosta, se ei edellytä omaa keksintöä tai edes ideaa.
- Täällä on ihmisiä monilta osaamisaloilta insinööreistä kemisteihin ja sukeltajista lentäjiin. On paljon osaamista, ja aina löytyy uusia näkökulmia, mistä voi olla hyötyä oman keksinnön kehittämisessä, Sami Sarkkinen selittää.
On hyvä tietää, että voi saada apua ja tukea vertaisiltaan.
- Keksiminen on maratoonarien laji: tuotekehitys kestää kauan. Se vaatii määrätietoisuutta ja peräänantamattomuutta, mutta on myös mielenkiintoista – ja matkasta pitää vain nauttia, Sarkkinen sanoo.
Ei hän silti halua turhaan romantisoidakaan keksijän työtä.
- Se on vain ammatti muitten joukossa. Ei me olla sen fiksumpia kuin muutkaan ihmiset.
Vaikka keksiminen on varmasti hyvin pitkälle kutsumus, elääkin täytyy. Keksinnön kaupallistaminen voi olla vaikeaa, mutta siihenkin on mahdollista saada apua. Valtakunnallinen Tuoteväylä-palvelussa yksityishenkilö ja alkava yrittäjä voi saada keksinnölleen perusteellisen arvioinnin ja mahdollisuuden keksintönsä jatkokehittämiseen.
Rahoitus on silti keksijöille ainainen ongelma. Riskirahoitusta ei Suomesta hevin löydy. Kanavia on kuitenkin monia ja pääsääntöisesti hyvä idea löytää rahoituskeinoja ja partnereita.
![]() |
Turun Idea- ja Tuotesuunnittelijat kokoontuu joka kuukausi muun muassa arvioimaan toistensa kehittämiä keksintöjä. |
anneli.perkio@y-lehti.fi