Lääkekehityksessä kärsivällisyys punnitaan – ja joskus palkitaankin

Turkulaisen Biotie Therapiesin kehittämä, liiallista alkoholinkäyttöä ehkäisevä lääke on tulossa myyntiin ensi kesänä. Lääkkeestä odotetaan apua kymmenille miljoonille alkoholiriippuvaisille ympäri maailman. Toistakymmentä vuotta kehitetty suomalaisinnovaatio nostanee myös Biotien tuloksen vihdoin plussan puolelle.

Tieto siitä, että Euroopan lääkeviraston lääkevalmistekomitea oli päättänyt suositella myyntilupaa Biotien kehittämälle Selincro-lääkkeelle tavoitti yrityksen henkilökunnan viime joulukuussa.

– Vietimme silloin pikkujoulujuhliamme ja täytyy myöntää, että tunnelma taisi olla sen jälkeen vähän normaalia riehakkaampi, toimitusjohtaja Timo Veromaa kertoo.

Uusi lääke on tarkoitettu ihmisille, joilla on alkoholiriippuvuus, mutta jotka eivät vielä ole rappioalkoholisteja. Lääke otetaan ennen juomista ja se estää alkoholin tuottaman mielihyvän syntymisen aivoissa. Testeissä koehenkilöiden juominen väheni merkittävästi. Lääkettä markkinoi kansainvälinen lääkejätti Lundbeck, joka on yksi Biotien omistajista. Suomen Lundbeckin pääkonttori on Turussa.

Kaupallistamisen traditio puuttuu

Lääkekehitystyö ei ole hätäisten hommaa. Matka ideasta apteekin hyllylle voi kestää jopa 10-15 vuotta ja siihen tarvitaan paljon kärsivällistä rahaa. Jos kärsivällisyys loppuu, voi käydä kuten kävi Turussa kehitetylle vaihdevuosilääkkeelle: se on tulossa Amerikan markkinoille, mutta ei enää suomalaisten, vaan amerikkalaisten omistajien toimesta.

– Meiltä puuttuu lääketieteen innovaatioiden kaupallistamisen traditio, mikä esimerkiksi Ruotsissa on aika pitkällä. Täällä ei yksinkertaisesti ymmärretä, mistä on kysymys. Poliitikot eivät tiedä ja tutkijat eivät välitä tietää. Yliopistoissa ei ole arvostettu liike-elämässä työskentelyä. Jos yliopistosta on siirrytty yritysmaailmaan, takaisin ei ole ollut menemistä. Amerikassa edestakainen liikkuminen on luontevaa, kuusi vuotta Kaliforniassa, muun muassa Stanfordin yliopistossa työskennellyt Veromaa sanoo. Lääkäriksi valmistunut toimitusjohtaja tunnustaa, ettei itsekään opiskeluaikoinaan tiennyt, mikä on pörssiyhtiö. Kauppakorkeasta olisi saattanut olla enemmän hyötyä tulevia työmaita ajatellen.

– Lääkäriopiskelijoille mainittiin yrityksistä ainoastaan siinä yhteydessä, kun varoitettiin, että vain luuserit päätyvät lääkefirmojen palvelukseen.

Immateriaalioikeudet kaupan kohteena

Biotie Therapies perustettiin 1990-luvulla, nykymuodossaan se on toiminut vuodesta 2002. Nykyiseen muotoon hakeutuminen vaati tiukkoja yritysjärjestelyjä, joissa paitsi sanottiin ihmisiä irti, myös luovuttiin turhan suurisuuntaisista hankkeista.

Biotien syntyaikaan Turkuun kaavailtiin Biolaaksoa, merkittävää isojen tuotantolaitosten keskittymää. Silloiset unelmat hymyilyttävät Veromaata.

– Ei tämä ala vaadi sellaisia laitoksia. Lääkekehitys ei ole työvoimavaltainen ala. Meidän yrityksemme toimii Suomessa, Sveitsissä ja Yhdysvalloissa ja meillä on yhteensä 35 ihmistä töissä, Turussa heistä on toistakymmentä. Työmme on myydä immateriaalioikeuksia, ei täällä valmisteta yhtään pilleriä eikä meillä ole omia laboratorioita. Ajatus Biolaaksosta syntyi epärealististen haaveiden ja silkan tietämättömyyden pohjalta. Silti Turussa on mahdollista kehittää tuotteita maailmanmarkkinoille, työtä tehdään vain eri tavalla. Tämä valtiovallankin pitäisi ymmärtää ja tukea kasvua ja kansainvälisyyttä hakevia yrityksiä. Koko pk-sektoria vaivaa puute riskirahoituksesta.

Alkoholilääke on Biotielle ensimmäinen markkina-avaus. Seuraavia tulevat olemaan Parkinsonin ja Alzheimerin tautiin tarkoitetut lääkkeet, joiden kehittäminen on jo pitkällä. Työn alla on myös kokaiiniriippuvuuteen tarkoitettu lääke. Siihen, että lääkkeet ovat myynnissä, menee vielä vuosia.

Biotie listautui pörssiin 2000-luvun alussa. Yhtiöllä on noin 11600 omistajaa, joukossa muiden muassa Ilmarinen, Veritas ja Sitra. Ulkomaisten instituutioiden osuus omistajista on noin 60 prosenttia.


Lääkekehitystyön luonnetta ei aina ymmärretä. Tämä ei ole työvoimavaltainen ala eikä vaadi isoja tuotantolaitoksia, Biotie Therapiesin toimitusjohtaja Timo Veromaa sanoo.

pirkko.varjo@y-lehti.fi

Julkaistu 04/2013        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa