Suuret ja pienet elintarvikealan menestyjiä

Kaupan ketjuuntuminen ja ulkomainen kilpailu tuovat paineita elintarvikealalle. Alan tulevaisuuden menestyjiä ovat suuret ja kansainväliset sekä pienet ja erikoistuvat yritykset. Keskisuuret elintarvikeyritykset uhkaavat jäädä väliinputoajiksi.

- Elintarviketeollisuus on toimialana melko vakaa ja myynti on tasaista taloudellisesta tilanteesta riippumatta. Ihmisten pitää syödä, mutta toisaalta he eivät voi syödä määräänsä enempää, teknologia-asiantuntija Ari Grönroos Varsinais-Suomen TE-keskuksesta kertoo.

Suuret ketjut hallitsevat päivittäistavarakauppaa. Niiden valikoimavaatimukset määräävät, mitä kuluttajat kauppojen hyllyiltä löytävät. Ketjutuotteilta edellytetään suurta volyymia ja edullista hintaa, ja siksi marketeista on yhä vaikeampaa löytää pienten valmistajien tuotteita. Pienet yritykset voivat kuitenkin pärjätä erikoistumalla ja mitoittamalla toimintansa rajatulle alueelle.

- Keskisuuret yritykset eivät pärjää hintakilpailussa suurille, mutta toisaalta ne eivät ole tarpeeksi pieniä toimiakseen erikoistuneilla pienmarkkinoilla, Grönroos kuvailee. Lääkkeeksi hän ehdottaa yhteistyön lisäämistä; työnjaosta sopimalla ja resursseja yhdistämällä yritykset voisivat paremmin vastata suurten yritysten tarjontaan.

Tuotekehitystä tarvitaan

Pienyritysvaltaisilla markkinoilla hinnalla kilpaileminen ei useinkaan onnistu. Kasvun tueksi tarvitaan uusia markkinoita ja uusia, houkuttelevia tuotteita.

- Varsinais-Suomessa ja Turun seudulla löytyy mm. leipomoteollisuudesta hyviä esimerkkejä siitä, miten tuotekehitykseen satsaamalla liiketoimintaa on voitu laajentaa uusille alueille, Grönroos sanoo.

Koulutusalana elintarviketeollisuus ei houkuttele nuoria. Turun, Loimaan ja Laitilan työvoimatoimistot selvittivät kuluneen syksyn aikana alueensa leipomoyritysten työvoiman tarvetta. Lähes puolet haastatelluista yrityksistä ilmoitti lisäävänsä työvoimaa lähimmän vuoden aikana. Selvitys osoitti myös, että leipomoiden työtehtävät muuttuvat käsityötaitoja vaativista ammateista enemmänkin koneita käyttävien leipomotyöntekijöiden suuntaan.

Kauppa- ja teollisuusministeriö julkaisee valtakunnalliset elintarvikealan toimialaraportit yhteistyössä TE-keskuksen, Finnveran ja Tekesin kanssa. Raportit ovat nyt ensimmäisen kerran julkisesti saatavilla osoitteesta http://www.toimialaraportit.fi.


Julkaistu 11/2005        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Kultaranta Resort Oy

Särkänsalmentie 178, Naantali

www.kultarantaresort.fi

Kokoukset, yritystilaisuudet, juhlat, aktiviteetit, majoitus. Kaikki samasta paikasta isommallekin ryhmälle.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa