Kirakan tilan savukalkkuna tekee kauppansa
Kirakan tilalla Perniössä tuntuu lievä miellyttävä savun tuoksu, tai ainakin niin kuvittelen. Pääsiäiseksi on savustettu erä kalkkunoita, jotka tosin ovat jo lähes myyty tilan omassa myymälässä, joka on auki vain muutamana valittuna viikkona vuoden aikana.
- Tärkein sesonki meillä on edelleen joulu. Tosin pääsiäisenäkin menee kalkkunaa jo mukavasti, kertoo toisen polven yrittäjä Jussi Lindholm.
Savusärvin Oy on perheyritys, jossa sisarukset ovat myös osakkaina ja molemmat vanhemmat vielä mukana töissä. Kalkkunoita on kasvatettu vuodesta 1991. Niitä otettiin aluksi sikojen rinnalle, mutta vuonna 2000 sikalan pito lopetettiin kokonaan. Kalkkunat ruokitaan viljatilan omalla ohralla ja vehnällä.
- Kalkkunat tulevat meille Savonlinnasta untuvikkoina kahdessa erässä keväällä ja kesällä. Ne kasvatetaan noin 6-10-kiloisiksi. Alkukasvatus on herkkää aikaa: poikasilla pitää olla sopivasti lämpöä eikä niitä saa pelästyttää. Kalkkunoiden hyvinvointiin onkin satsattu muun muassa lattialämmityksellä. Niillä pitää olla myös tutkittavaa ja jotain millä leikkiä. Kalkkunat ovat uteliaita lintuja, Lindholm kertoo.
Täällä kalkkunat sitten tulevat myös tiensä päähän. Kirakan tilalla on vuodesta 2001 asti ollut oma tilateurastamo ja tätä nykyä kalkkunat siis myös palvataan itse.
- Oma palvaamo valmistui vuosi sitten jouluksi, mutta koko viime vuosi meni savustuksen opettelussa pienillä erillä. Kalkkunoita palvataan puolitoista vuorokautta saunassa, joka lämpiää leppähaloilla, Jussi Lindholm paljastaa.
- Tämä ei ole teollista tuotantoa, mikä toivon mukaan jättää tuotteeseen oman jälkensä ja makunsa, Lindholm sanoo.
Menekin arviointi aina vaikeaa
Tuotteet myydään suoraan tilan myymälästä. Savukalkkunan lisäksi myymälästä saa Perniön Lihassa teetettyjä erilaisia kalkkunagrillimakkaroita sekä kalkkunametvursteja ja hyytelöitä.
- Pääsiassa myymme kalkkunan savustettuna ja muuten jalostettuna.
Myynti perustuu aika pitkälle samojen kanta-asiakkaiden palvelemiseen. Menekin arviointi on joka vuosi se suurin ongelma.
- Sehän se homman hauskuus on. Juuri nyt, kun poikaset tilataan, pitäisi osata jollain tavalla tietää, paljonko ensi jouluna menee savukalkkunaa, Jussi Lindholm huokaa.
- Uusia asiakkaita saadaan, kun osallistutaan vaihtelevasti erilaisille ruokamessuille ja markkinoille. Enempää ei ehdi: teemme sen mukaan, mitä pystytään. Sen vuoksi emme ole myöskään lähteneet tarjoamaan tuotteita kauppoihin. Aina ei nimittäin ole mitä tarjota.
Ja tänäkin pääsiäisenä ne herkullisimmat koipireidet pääsivät loppumaan ennen aikojaan.
![]() |
Kalkkuna kasvatetaan noin 6-10-kiloisiksi. Jussi Lindholm esittelee kokonaista savukalkkunaa omassa tilamyymälässään. |
![]() |
Kirakan tilamyymälästä saa myös Perniön Lihassa teetettyjä erilaisia kalkkunagrillimakkaroita. |
anneli.perkio@y-lehti.fi