Protomosta resursseja tuotekehittelyyn
Ensin Protomo, sitten yrityshautomo. Tämä on Ilkka Ratamon suunnitelma, josta ensimmäinen vaihe on kohta suoritettu.
Ratamon tarina on tuttu Salossa. Vanha nokialainen jäi viime vuodenvaihteessa ihmettelemään, mitä oikein tekisi isona.
- Minulla on aina ollut ajatus kokeilla omia siipiäkin. Olin miettinyt tasapainoasioita pitkään urheiluharrastukseni kautta, ja lähdin kehittelemään välineistöä, jolla mitataan ihmisten fyysistä tasapainoa. Se ei ole mikään suoraviivainen juttu, sillä siihen vaikuttaa niin moni asia: lihaskunto, hermosto ja luusto, aistit ja ikäkin. Ihmisen tasapaino alkaa heiketä 55-vuotiaasta alkaen, Ratamo selittää.
Case Balance Board sopi täydellisesti Salon Protomon painotuksiin, jossa haetaan nimenomaan ohjelmisto- tai hyvinvointi- ja terveyspuolen yritysideoita. Ilkka Ratamon tasapainolauta yhdistää näitä molempia puolia. Fysioterapeutit ovat testanneet lautaa Maskun neurologisessa kuntoutuskeskuksessa.
Protomo on ollut juuri se apu, mitä Ratamo on tarvinnut.
- Tämä oli nyt loistava paikka: on konkreettisesti paikka mihin mennä. Haluan lähteä kotoa työnomaisesti. Täällä saa kontakteja, on kollegoja samassa tilanteessa, saa sparrausta ja tietoa, Ratamo kiittää.
- Kyllä Protomo todennäköisesti pienentää askelta yrittäjyyteen. Voi kokeilla kantaako idea, ja Protomoon kuuluva yritysvalmennus on hyvä asia.
Ratamon tasapainolauta on vielä prototyyppi. Protomo-aika on hänen tapauksessaan liian lyhyt, jotta tuotteesta tulisi valmis.
- Nyt täytyy miettiä, miten rahoittaa hanketta. Protomo antaa siihen tukea. On voinut tehdä markkinatutkimusta, voi saada rahoitusneuvontaa ja on bisnesenkelikoulutusta. Toukokuussa sitten pitää tehdä päätös perustaako yrityksen.
Salon Protomossa omaa tuoteideaansa voi jalostaa yritysvaiheeseen asti. Neljän kuukauden tuotekehitysvaiheessa Protomosta voi saada työkaluja ja asiantuntijapalveluita sekä koulutusta idean kehittämiseen. Tänä aikana tehdään myös liiketoimintasuunnitelma, niin että Protomo-vaiheen jälkeen voi vaikka heti perustaa oman yrityksen.
- Protomo pyrkii siihen, että jokaisesta ideasta myös syntyisi yritys tätä kautta. Siksi mukaan otettavat tuoteideat valitsee raati, johon kuuluu Tekesin, ELY:n, yrityskummien ja Yrityssalon edustajat. Raati miettii, onko tuoteidealla kasvupotentiaalia – löytyykö siitä ansaintalogiikka, Protomo-hankkeen projektikoordinaattori Ville Koskinen kertoo.
Tällä hetkellä Protomossa on kahdeksan hyväksyttyä ideaa, ja muutama odottaa vielä hyväksyntää.
![]() |
lkka Ratamon Case Balance Board sopi täydellisesti Salon Protomon painotuksiin, jossa haetaan nimenomaan ohjelmisto- tai hyvinvointi- ja terveyspuolen yritysideoita. |
anneli.perkio@y-lehti.fi