Tuuli tuottaa energiaa ja töitä
Suomen tuulivoimakapasiteetti oli vuoden 2012 lopussa 162 tuulivoimalaa. Teknologia- ja tutkimuspalveluja tuottavan VTT:n mukaan tuulivoimalla tuotettiin viime vuonna noin 0,6 prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta. Osa maakunnan yrityksistä on saanut lisää töitä tuulivoiman myötä.
Kamppailua ennakkoluuloja vastaan
Vuonna 2010 alkoi ihmettely, mistä löytyisi korvaavaa työtä laivanrakennusteollisuuden alihankkijalle. Nousevat markkinat ovat uusiutuvan energian ja tuulivoiman piirissä. Kolme varsinaissuomalaista yritystä perusti 3D Wind Service Oy:n, ja toiminta alkoi 2011 alussa. Sen taustayritykset ovat Laivasähkötyö Oy, Tejara Oy ja Vertek Oy.
3D Wind Service oli mukana asentamassa Suomen suurinta tuulivoimalaa Vaasaan. Urakka käsitti tavallisten torninostojen lisäksi yli 250 tonnia painavan nasellin noston kahdella nosturilla.
- Se oli Pohjoismaiden tähän saakka vaativin asennus, oikea taidonnäyte haastavine olosuhteineen, työmaapäällikkö Feodor Gurvits kertoo.
Tuulivoima-asiantuntija Gurvits toteaa tuulivoiman kamppailevan yleisiä ennakkoluuloja vastaan. Myös suomalainen insinöörikulttuuri on hänen mukaansa aliarvostanut tuulivoimaa. Lupamenettelyssä törmätään usein viranomaisten reviirisuojaukseen. Puolustusvoimat pelkää tuulivoimarakentamisen vaikuttavan valvonta- ja asejärjestelmien suorituskykyyn.
Toisaalta Suomessa ei ole rasitetta vanhasta voimalakannasta, joten täällä päästään hyödyntämään uusinta tekniikkaa.
- Yöaikaan tuulivoimalan melurajaksi ulkona on asetettu 40 desibeliä. Tavalliset kodin jääkaapit ja tiskikoneet mölyävät enemmän, Gurvits toppuuttelee metelihaittojen manaajia.
Tuulivoiman osuus Suomen energiatuotannosta on 0,7 prosenttia, kun vastaava luku Euroopassa on 10. Vakavasti maassamme toimii kolme tuulivoimaloiden kunnossapitoon keskittyvää yritystä, ja hallituksen puheenjohtaja Juha Hietarinta luonnehtii kilpailijoita todella suuriksi ja jäykiksi.
- 3D:n valtteja ovat asenne, palvelun kokonaisvaltaisuus, joustavuus ja hinta-laatusuhde, Hietarinta ja Gurvits painottavat.
3D Wind Service työllistää keskimäärin 5 – 10 työntekijää, ja koulutetut tuulivoima-asentajat ovat irrotettavissa yrityksen taustayrityksistä tarpeen mukaan tuulivoimaprojekteihin.
Tuulivoiman osuus Suomessa tulee kasvamaan, sillä jo useille voimaloille on lupa. Varsinais-Suomessa uusia voimaloita nousee muun muassa Kemiönsaareen, Salon seudulle ja Uuteenkaupunkiin.
Koko EU:n alueella on uusiutuvan energian osuus nostettava vuoteen 2020 mennessä keskimäärin 20 prosenttiin energiantuotannosta. Tuulivoiman syöttötariffi takaa tuottajalle varmuuden saada tuottamastaan sähköstä tukea 12 vuoden ajalta.
Töitä enemmän Keski-Euroopassa
Turkulainen Meriaura Oy:n erikoiskuljetusalus Aura ja sen sisaralus m/v Meri on tarkoitettu energiateollisuuden, esimerkiksi tuulivoimaloiden palvelukseen. Aura kuljettaa turbiineja ja muita isoja kappaleita tuulivoimaloihin Hollannin, Saksan ja Englannin merialueilla.
- Olemme olleet mukana jo tuulipuistojen rakentamisessa isojen kappaleiden kuljettajana, projektijohtaja Xavier De Meulder Meriaurasta kertoo.
Yhtiön toinen uusi alus, Meri, tekee samoja töitä kuin Aura, joka toimii myös kaapelinlaskulaivana työskennellen tällä hetkellä Saksassa. Tuulivoimalan tuottama sähkö kulkee maissa olevaan sähkökeskukseen kaapelia pitkin.
Merelle rakennettujen tuulipuistojen myötä on tullut tarve huoltoaluksille, jotka toimivat turvallisina ja nopeina henkilöstön kuljetus- ja työskentelyaluksina. Wind Servant on turkulaisen Mobimarin Meriauralle valmistama huoltoalus, jonka kiinnitysmekanismi mahdollistaa huoltohenkilökunnan turvallisen siirtymisen aluksesta voimalaan aallonkorkeuden ollessa jopa kaksi ja puoli metriä. Alus otettiin käyttöön viime vuonna.
De Meulder huomauttaa Euroopan tuulivoimamarkkinoiden olevan hyvin kilpailtu ja tiukasti säädelty ala, ja säännökset esimerkiksi alus- ja miehistövaatimuksista poikkeavat suomalaisista säännöksistä.
- Suomessa ei ole tuulipuistoja Keski-Euroopan tyyliin avomerellä, eli etsimme töitä huoltoalukselle Keski-Euroopasta.
Maassamme tuulipuistojen rakentamiseen vaikuttavat talvi- ja jääolosuhteet, jotka nostavat kokonaiskustannuksia. Meiltä puuttuu kokemus tuulipuiston toimimisesta tämänkaltaisissa olosuhteissa jäiden keskellä. Lisäksi tuulivoima on heikompi rannikolla kuin avomerellä. Eli keskimääräinen energian saanti vaikuttaa vähäisemmälle.
- Suomessa hintakin per kilowattitunti on korkeampi. Tuulivoiman kannattavuus on punnittava tarkkaan.
Mutta vuoteen 2020 mennessä sähköntuotannosta vaatimukset uusiutuvasta energiasta sisältävät tuulivoiman mahdollisuudet. Meriaura Groupin tuulienergian logistiikkapalvelun osuus liikevaihdosta on noin 25 prosenttia.
Suomalaista osaamista työasuissa
Turkulainen Ursuk Oy suunnittelee, tekee ja markkinoi sukellus-, pelastus- ja purjehduskuivapukuja. Pinnan alaiseen käyttöön menee tuotannosta yksi kolmasosa, ja pinnan päälliseen käyttöön kaksi kolmasosaa.
Yritys tuottaa myös erikoistyöasuja tuulipuistojen rakentamis- ja huoltohenkilökunnan käyttöön. Niissä on kaksi luonteenomaista piirrettä: suora vetoketju leukaan asti, eli helppo pukea päälle. Puku toimitetaan niin sanotusti sukalla, eli puvun kanssa käytetään omia työjalkineita.
Lähes kaikki tuulivoiman kanssa työskentelyyn tarkoitetut puvut menevät vientiin. Ursuk myy isoja määriä suurille yrityksille.
- Suuret yhtiöt ovat erittäin tarkkoja standardin mukaan valmistetuista puvuista, toimitusjohtaja Ville Rantala kertoo viitaten muun muassa Solas –laatusertifikaattiin.
Tärkeimmät vientikohdemaat ovat Tanska, Englanti, Hollanti ja Saksa. Kymmenentuhatta pukua vuodessa tuottavan yrityksen liikevaihdosta hieman alle kymmenen prosenttia muodostuu tuulivoimatyöskentelystä.
- Meillä on erikoisosaamista, ja olemme räätälöineet puvun tälle toimialalle. Toimitusvarmuus, laatu ja se, että puvut on valmistettu Suomessa, ovat valttejamme markkinoilla. Sitä paitsi meillä on varastossa satoja valmiita tuotteita mahdollistaen nopean toimituksen, Rantala selvittää.
Tuotekehitystyö on jatkuvaa. Maassamme työskennellään ajoittain ääriolosuhteissa myös kuivalla maalla, mikä avaa mahdollisuuksia kotimaan markkinoille.
- Kun tuotteet ovat riittävän arvokkaita ja erikoisia, pystymme pärjäämään suomalaisessa kustannustasossa pienemmilläkin volyymeillä, Rantala arvioi.
Kuusikymmentä työntekijää työllistävän Ursuk Oy:n liikevaihto on noin yhdeksän miljoonaa euroa.
![]() |
Wind Servant on turkulaisen Mobimarin Meriauralle valmistama huoltoalus, jonka kiinnitysmekanismi mahdollistaa huoltohenkilökunnan turvallisen siirtymisen aluksesta voimalaan aallonkorkeuden ollessa jopa kaksi ja puoli metriä. |
![]() |
3D Wind Service oli mukana asentamassa Suomen suurinta tuulivoimalaa Vaasaan. Urakka käsitti tavallisten torninostojen lisäksi yli 250 tonnia painavan nasellin noston kahdella nosturilla. |
![]() |
Turkulainen Ursuk Oy suunnittelee, tekee ja markkinoi sukellus-, pelastus- ja purjehduskuivapukuja. Yritys tuottaa myös erikoistyöasuja tuulipuistojen rakentamis- ja huoltohenkilökunnan käyttöön. |
anna-silja.suutarinen@y-lehti.fi