Hautomoyritys tuo markkinoille jotain uutta

Vakka-Suomessa perustettiin viime vuonna 189 uutta yritystä. Alueeseen kuuluvat Kustavi, Laitila, Pyhäranta, Taivassalo, Uusikaupunki ja Vehmaa. Uusista yrityksistä muutama pääsee Vakka-Suomen Yrityshautomon hoiviin, hautomopäällikkö Katariina Oikarainen kertoo.

– Hautomoyrityksen pitää edustaa jollain tavalla uutta ajattelua, tuoda markkinoille jotain sellaista, jota siellä ei vielä ole. Sen takia emme ota tänne lainkaan ns. perinteisiä yrityksiä. Meillä käy joka vuosi noin 40–50 asiakasta esittämässä ideoitaan ja niistä vain harvat sopivat hautomoyrityksiksi. Tällä hetkellä meillä on neljä yritystä.

Yrityksen matka hautomosta ”vapaille markkinoille” on kolmivaiheinen. Ensin arvioidaan liikeideaa ja mahdollisesti muokataan sitä. Jos idea on hyvä, seuraa noin kuukaudesta puoleen vuoteen kestävä esihautomovaihe. Vasta sen jälkeen yritys voi hakea hautomostatusta ja jos se myönnetään, varsinainen yrityshautomoaika kestää vuodesta kolmeen vuoteen.

Hautomossa yrityksen liikeideaa hiotaan, suunnitellaan jatkoa ja yrityksen kehittämistä sekä seurataan tavoitteiden toteutumista. Yritykset saavat rahallista tukea ELY-keskuksesta ensimmäisen toimintavuotensa ajan.

– Tähän mennessä kaikki hautomossa olleet yritykset toimivat edelleen, Oikarainen kertoo. Vakka-Suomen yrityshautomo on toiminut vuodesta 2008.

Vaikka kaikkia esitettyjä yritysaihioita ei voida ottaa hautomoon, niitä ei välttämättä hylätäkään, Oikarainen kertoo.

– Idea voi olla sellainen, että se sopii vaikkapa Keksintösäätiön ohjelmaan. Kaikki hyvien ideoiden keksijät eivät edes halua yrittäjiksi, mutta haluaisivat, että ideasta voisi kuitenkin syntyä jotain. Tässä me voimme auttaa keksijää eteenpäin.

Yrittäjäksi kielimuurin takaa

Thaimaalaissyntyinen Akraya Salomaa muutti Kalantiin viisi vuotta sitten. Kotona Bangkokissa hän omisti kaksi ravintolaa ja halusi jatkaa elintarvikealan yrittämistä myös Suomessa. Yritysidea, thairuoan valmistus suomalaisista lähiruoka-aineista, vakuutti Vakka-Suomen Yrityshautomon omaperäisyydellään. Salomaan yritys JusThai on ollut yrityshautomon suojissa viime kesästä lähtien.

– Teemme valmiita thairuoka-annoksia ja pakastamme ne. Tällä tavalla ruoan maku ja ravintoarvot säilyvät hyvinä. Käytämme lähialueilla tuotettua lihaa ja vihanneksia ja täydennämme niitä kookosmaidolla ja mausteilla, Salomaa kertoo. Kuluttajapakkausten lisäksi yritys valmistaa suurtalouspakkauksia esimerkiksi ravintoloille ja hotelleille. Turun seudulla tuotteita on myynnissä muun muassa Skanssin Citymarketissa ja Ukko-Pekassa. Yrityksen keskuskeittiö sijaitsee Laitilan keskustassa ja sillä on jo kaksi työntekijää.

Yrityshautomossa Salomaa on tavannut Katariina Oikaraisen vähintään kerran kuukaudessa. Yhdessä he ovat miettineet yrityksen kehittämistä ja erityisesti markkinoinnin ongelmia.

– Markkinointi on vaikeaa kielimuurin takia. Kun soitan yrityksiin eikä vastaaja puhu englantia, asiani ei pääse eteenpäin. Sähköpostiinkaan ei hevillä vastata: lähetin taannoin noin sata sähköpostia eri yrityksiin ja sain vain kymmenkunta vastausta.

Salomaa opiskelee suomea ja ymmärtää sitä, mutta ei vielä puhu sujuvasti.


Akraya Salomaa (vas.) lähti rohkeasti yrittäjäksi uudessa kotimaassaan. Hän on kehittänyt yritysideaansa Vakka-Suomen Yrityshautomossa yhdessä hautomopäällikkö Katariina Oikaraisen kanssa.

pirkko.varjo@y-lehti.fi

Julkaistu 04/2013        
Rockfun Promotions & Agency Oy

Rockfun Promotions & Agency Oy

Juontajapalvelut, Konsultointipalveluja, Mainosspiikkaus, Mediatoimistoja, Ohjelmatoimistoja, Promootiopalvelut, Viestintätoimistoja, Äänimainontaa

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa