Etikettikoulutuksessa etsittiin ehtoisaa emäntää ja iloista isäntää

Turun Yrittäjien maaliskuun lopulla järjestämässä koulutuksessa tutustuttiin ohjatusti käyttäytymisetiketin saloihin. Opetusravintola Alabamassa kouluttajana toimi pitkän linjan ravintola-alan ammattilainen Tarja Haranen apunaan Turun ammatti-instituutin hotelli- ja ravintola-alan koulutusyksikön oppilaita. Aihetta käsiteltiin todenmukaisissa olosuhteissa, sillä ensin yli kolmekymmentä aiheesta kiinnostunutta yrittäjää kokoontui oikeaan cocktail-tilaisuuteen, jossa Haranen valotti tilaisuuden luonnetta alkaen paikalle saapumisesta.

- Kyseessä on iltapäivällä tapahtuva vastaanotto, jonka alkamis- ja päättymisaika on syytä mainita kutsussa, josta tulee käydä ilmi myös tilaisuuden luonne, syy sekä isäntä. Cocktail-tilaisuuksissa ei yleensä pidetä puheita. Jos vieraat saapuvat samanaikaisesti, voi vieraat vastanottanut isäntä niin halutessaan kuitenkin toivottaa vieraat alkumaljan kera tervetulleiksi.

Kuultiin myös hyviä vinkkejä, miten huomaavaisen isännän tai emännän tulee vieraiden kanssa käyttäytyä, minkälaisia juomia on hyvä tarjota ja miten asettaa esille pikku purtavaa.

Cocktail-tilaisuuden jälkeen ryhmä siirtyi ravintolasaliin neljän ruokalajin illalliselle, jota maukkaan ruuan ohella höysti Tarja Harasen monipuolinen esitys mm. illallisella käytettävistä puheenvuoroista, istumajärjestyksestä sekä yleensä ruokailu- ja pöytätavoista sekä ruoka- ja juomavalinnoista.

- Virallisissa tilaisuuksissa istumajärjestys määräytyy arvojärjestyksen mukaan. Sukujuhlissa vanhemmat henkilöt sijoitetaan kunniapaikoille. On myös syytä muistaa, ettei aviopuolisoita sijoiteta vierekkäin muulloin kuin häissä. Pöydän kattauksella pyritään helpottamaan yhdessäolon ja aterioinnin sujumista, minkä lisäksi sillä on tärkeä osa tunnelman luojana. Illallisen aluksi isäntä toivottaa maljaa kohottaen vieraat tervetulleeksi, minkä jälkeen nautitaan ruuat asianmukaisessa järjestyksessä pöytäseurueen kanssa rupatellen. Illallisen aikana voidaan pitää useitakin maljapuheita, mutta varsinaisesti tilaisuuden päättää kiitospuhe, jonka pitää illan tärkeimmäksi luokiteltu vieras.


Pöytätapoja opiskeltiin maittavaa illallista nauttien.



Tarja Haranen kertoi kuulijoille laajasti etiketin edellyttämistä käytöstavoista.

-ps.

Julkaistu 04/2013        
Turun Timanttisahaus Oy

Turun Timanttisahaus Oy

Timanttiporaus, Timanttisahaus

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa