Ennakkoperintärekisteri on ammatinharjoittajan kilpailukeino

Kotitalousvähennyksen saamisen voi tehdä asiakkaalle helpoksi

Kun yrittäjä tarjoaa palveluitaan kotitalouksille, kannattaa työllistäminen tehdä asiakkaalle mahdollisimman helpoksi, sillä kotitalouksissa ei työllistämisen lainsäädäntö ole yleensä hanskassa ja se saattaa jopa pelottaa. Tilannetta voi helpottaa monella tavalla.

Ensinnäkin työ tulee usein edullisemmaksi asiakkaalle, jos sen teettää ennakkoperintärekisteriin kuuluvalla yrittäjällä. Edullisuus syntyy nimenomaan kotitalousvähennyksen myötä, johon asiakkaalla on oikeus yksinkertaisimmillaan juuri käyttämällä ennakkoperintärekisterissä toimivan ammatinharjoittajan palveluita. Asiakkaan ei tarvitse kuin maksaa lasku.

Samalla voi asiakas olla aika varma siitä, että yrittäjä toimii lakien ja asetusten puitteissa, eikä asiakas tule tukeneeksi harmaata taloutta. Riski mahdollisista ongelmista siirtyy tavallaan yrittäjälle, mikä helpottanee myös asiakkaan päätöksentekoa, ammatinharjoittajan työllistymistä.

Tällöin asiakkaan tehtäväksi jää vain laskun maksu ja yrittäjän laskelman kirjaaminen veroilmoitukseen. Eli asiakkaan ei tarvitse vaivata päätään vero- ja palkkakysymyksillä.

- Jos yrittäjä ei ole ennakkoperintärekisterissä, siitä ei saa kotitalousvähennystä ja maksetusta palkasta pitää myös suorittaa ennakonpidätykset, jotka tilitetään verottajalle, sanoo ylitarkastaja Petri Manninen verohallinnosta.

Ja kun vuodet työt ovat paketissa, yrittäjä voi tehdä asiakkaiden verovähennystoimetkin helpoksi veroilmoituksen täydentämistä varten ja tehdä listauksen vuoden aikana kertyneistä töistä, jos keikkaa on ollut samalle asiakkaalle enemmän, esimerkiksi kotisiivouksista ja niiden maksuista verottajaa varten.

Käytännössä ennakkoperintärekisteriin pääsee jokainen yrittäjä, jos verojen maksussa ei ole ollut epäselvyyksiä.

Jos asiakas palkkaa yrittäjän työsuhteeseen esimerkiksi remontin ajaksi, maksetuista palkoista saa kotitalousvähennyksen, mutta palkanmaksuun ja työsuhteeseen liittyvät ehdot saattavat pelottaa ja hämmentää asiakasta. Jos tällaiseen ratkaisuun kuitenkin päädytään, neuvoa saa osoitteesta www.palkka.fi.

Eli siis kokonaisvaltainen palvelu työllistämis- ja verotusbyrokratian hoitamiseksi ja asiakkaalle yksinkertaiseksi tekemisessä edesauttaa varmastikin uusien työkeikkojen saamisessa, ja kun työllistämisbyrokratia hoituu asiakkaan kannalta helposti ja nopeasti, niin ns. puskaradio toimii todennäköisesti markkinointivälineenä.

Maksimivähennys 4665 euron ostoilla

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2000 euroa. Puolisot voivat saada vähennystä yhteensä 4000 euroa. Omavastuu on sata euroa.

Kotitalousvähennys tehdään suoraan verosta, eli jos vähennystä saa 2000 euroa, tarvitsee vuoden aikana maksaa 2000 euroa vähemmän veroa kuin ilman kotitalousvähennystä. Useimmat muut vähennykset tehdään ansiotulosta, jolloin vaikutus on vähäisempi.

Vähennys lasketaan siten, että esimerkiksi ostettaessa työ juuri ennakkoperintärekisteriin merkityltä yrittäjältä, saa työn osuudesta vähentää 45 prosenttia. Näitä osuuksia sitten lasketaan yhteen maksimivähennystä kerrytettäessä.

Ennakkoperintärekisteriin kuulumisen voi asiakas tarkistaa netistä yritys- ja yhteisötietojärjestelmän julkisesta tietopalvelusta www.ytj.fi. Palvelu on maksuton. Tietoja voi hakea palvelussa joko yrityksen nimellä tai Y-tunnuksella. Ennakkoperintärekisteriin kuulumisen voi tarkistaa myös verohallinnon palvelunumerosta 020 697 030.

Jos tekee kotitalousvähennykseen oikeuttavia ostoja noin 4665 eurolla vuodessa, voi vähentää koko 2000 euroa veroistaan. Pariskunnilla summa on tupla.

Vähennystä kaikenlaisista kodin eri töistä

Kotitalousvähennystä saa muun muassa siivouksesta, lastenhoidosta, muusta hoiva- ja hoitotyöstä, lumenkolauksista, puutarhatöistä, remonteista, tietokoneen asentamisesta, ylipäätään kaikenlaisista kotitalouden töistä. Myös vapaa-ajan asunto kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.

Jos asunto-osakeyhtiö teettää remontin, siitä ei saa kotitalousvähennystä, koska työn teettäjä ja maksaja on yhtiö, ei sen osakas, vaikka loppupeleissä osakas tietysti maksaa oman osuutensa.

Vähennystä saa vain työn osuudesta, ei matkakuluista tai tarvikkeista. Nämä kannattaa yrittäjän eritellä laskussa.

Vähennykseen oikeuttavan työn voi antaa myös lahjaksi kotitalousvähennyksen saadakseen. Jotta vähennyksen saa, työ on tehtävä siis joko maksajan omassa asunnossa tai hänen vanhempiensa, isovanhempiensa tai appivanhempiensa käytössä olevassa asunnossa. Vanhempiin sekä appi- ja isovanhempiin rinnastetaan myös heidän puolisonsa.


Siivoustyö on tyypillistä toistuvaa kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä. Jos käy parin viikon välein asiakkaan luona, vuodessa tulee noin 26 käyntiä. Nämä kaikki kun ynnää yhteen asiakkaan verotusta varten tälle valmiiksi omasta työaikakirjanpidostaan ja laskutuksestaan, on koti siisti eikä asiakkaan tarvitse murehtia byrokratiaa. Se voi olla hyvä markkinointietu kilpailussa työkeikoista.

Kari Kauppinen

Julkaistu 04/2013        
TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

Kalibrointipalvelut, Mittauspalveluja, Optisten tuotteiden valmistus, Tietokoneiden valmistus

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa