Keskellä yötäkin aurinko on
Elämän ulkoisille olosuhteille ei aina mahda mitään, mutta omaan oloonsa jokainen voi vaikuttaa. Mitä enemmän aivojaan ruokkii hyvillä ja kauniilla asioilla, sitä paremmalta elämä alkaa maistua, psykologi Tony Dunderfelt vakuuttaa. Elämänilo kasvaa määrätietoisella aivojumpalla.
– Ilo on eri asia kuin hauskuus, Dunderfelt huomauttaa. Hän vertaa iloa sisäiseen aurinkoon, joka voi paistaa, vaikka ulkona olisi huono keli. Se, että sosiaalinen ja fyysinen hyvinvointi sinällään tuottaisivat iloa, on psykologin mukaan harhaluulo.
– Menneisiin aikoihin verrattuna me elämme nyt paratiisillisessa hyvinvoinnissa ja silti ihmiset voivat henkisesti huonommin kuin koskaan.
Raision Timalissa luennoinut Dunderfelt suositteli kuulijoilleen psykojumppaa. Jumppaohjelmassa on neljä kohtaa, joista ensimmäisessä etsitään ympärillä olevaa hyvää.
– Käytä kaikkia käsillä olevia mahdollisuuksia luodaksesi edes vähän iloa ympärillesi. Tutkijat uskoivat pitkään, että aivoihin ei voi vaikuttaa, mutta nyt tiedetään, että ne muovautuvat koko ajan sen mukaan, mitä niille syötetään; puhutaan neuroplastisista aivoista.
Ohjelman seuraava kohta varoittaa takertumasta menneeseen. Tapanamme on suodattaa kaikki eteen tulevat asiat vanhojen mielikuvien, ns. skriptien läpi. Niinpä uskomme, että jos kerran olemme epäonnistuneet, se tulee tapahtumaan seuraavallakin kerralla kun olemme samantapaisessa tilanteessa.
– Esimerkiksi terapiaan tulevilla on usein paljon erilaisia oletuksia, jotka voivat olla oikeita tai vääriä. Epäonnistuminen ei tarkoita sitä, että ihminen olisi huono. Pitäisi pyrkiä erottamaan tunteet ja emootiot eli skripteihin perustuvat tunteet, jotka ovat jääneet päälle. Olen myös sitä mieltä, että ongelmia ei aina tarvitse analysoida, riittää, kun keksitään niihin ratkaisu.
Jumppaohjelman kolmannessa vaiheessa otetaan mielikuvitus apuun.
– Mielikuvat ovat osa todellisuutta. Mieti, miten haluat, että elämäsi on esimerkiksi parin kuukauden päästä? Luo siitä mielikuva ja näe itsesi siinä. Jos mielikuva tuntuu hyvältä, se on mahdollinen. Realisti voi väittää, että tämä ei onnistu. Ihmiset kuitenkin usein yliarvioivat, mitä voivat tehdä viikossa, mutta aliarvioivat, mitä voivat tehdä vuodessa, Dunderfelt sanoo.
Neljäs jumppaohje kannustaa luottamaan siihen, että kaikessa on jotain hyvää, kaikki elämän ilmiöt kantavat valoa.
– Sinussa on iloa, valoa ja energiaa, joka voidaan saada esiin. Huonolla ja epävarmalla hetkellä voit päättää, että aiot kuitenkin nauttia elämästä ja ottaa epävarmuuden seikkailuna.
![]() |
Vaikka tuntuisi, että nyt menee tosi huonosti, ihminen voi silti löytää itsestään uusia voimia, psykologi Tony Dunderfelt vakuuttaa. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi