Työterveyshuolto lisää elämänlaatua
Mitä hyötyä siitä muka on, maksaakin niin paljon. Ei minua mikään vaivaa. Ei sinne kumminkaan pääse silloin kun pitäisi.
Nämä ovat yleisiä ajatuksia työterveyshuollosta. Työnantajalla on velvollisuus järjestää ja kustantaa työntekijöille lakisääteinen työterveyshuolto. Miksi yksinyrittäjän kannattaa järjestää itselleen työterveyshuolto?
Itsestään kannattaa välittää
Työnantaja voi sisällyttää työterveyshuoltoon erilaisia sairaanhoito- ja lääkäripalveluja. Työterveyshuolto edistää työkyvyn ylläpitoa, hyvinvointia, tuottavuutta ja luovuutta. Pian 20 vuotta toiminut Turun Perhelääkärit Oy:n toimitusjohtaja, psykiatri Jukka Penttinen huomauttaa, että kyllä jokaisen kannattaisi välittää itsestään.
Säännölliset tarkastukset minimoivat riskejä ja yllätyksiä. Työterveyshuollon palvelut ovat räätälöitävissä kunkin tarpeiden ja toiveiden mukaan. Ikä ja työn raskaus lisäävät riskejä, jotka kartoitetaan työpaikkakäynnillä työterveyslääkärin ja –hoitajan toimesta.
Pidempiaikaisessa lääkärisuhteessa tiedot karttuvat samaan paikkaan, jossa joku tietää ja tuntee taustasi ja historiasi – selvittelyä ei tarvitse joka käynnillä aloittaa uudestaan. Tämä säästää myös aikaasi.
- Terveydenhuollon ammattilainen osaa etsiä myös niitä ongelmia, joita et mahdollisesti itse huomaakaan, Penttinen ja toimistopäällikkö Hannu Lehtonen muistuttavat.
Säännöllinen seuranta lisää elämänlaatua ja luo edellytyksiä pidemmälle yrittäjäuralle. Tärkeä seikka varsinkin yksinyrittäjälle, jonka jaloilla koko yritys seisoo tai kaatuu.
Pienen ja paikallisen yrityksen etu on se, että sama lääkäri ja työterveyshoitaja huolehtivat asiakkaasta. Jos työterveyshuoltosopimukseen on lisätty myös sairaanhoito, seuranta on entistä tarkempaa. Isompien yritysten kohdalla se lisää mahdollisuuksia puuttua esimerkiksi työpaikalla esiintyviin ongelmiin, jotka voivat purkautua epämääräisenä sairastelukierteenä.
Kela korvaa yksinyrittäjien työterveyskustannuksista 50 - 60 prosenttia. Aikapulaan vetoavia Penttinen kehottaa miettimään, miksi ensimmäiseksi luovut itsen hoitamisesta, vaikka yksinyrittäjänä sinä olet tärkein yrityksesi voimavara.
Kun elinkeino riippuu omasta terveydestä
Työterveyshuollon tavoitteena on yhteistyössä työnantajan ja työntekijöiden kanssa ehkäistä työhön liittyviä sairauksia ja tapaturmia, parantaa työn ja työympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta sekä edistää työyhteisön toimivuutta.
Suomen Yrittäjien tekemän kyselyn mukaan työterveyshuollon palvelut ovat epäselviä yrittäjille, ja jopa yli puolet kokee, ettei niistä ole lainkaan hyötyä. Kolmasosassa yrityksistä ei tiedetä, mihin sopimuksessa on sitouduttu.
Lääkärikeskus Aavan Turun yksikön johtaja, työterveyshuollon erikoislääkäri Susan Martin näkee ongelman olevan tiedottamisessa:
- Työterveyshuollon mahdollisuuksista ei tiedetä tarpeeksi. Palvelun tarjoajan on selvitettävä palvelut ja osattava kertoa, miten ja mistä kustannukset syntyvät. Sopimusta tehdessä sen sisältö käydään huolellisesti läpi. Asiakkaan on keskeistä tietää, mitä on ostanut.
Martinin mukaan työterveyshuolto on parhaimmillaan rinnalla kulkija, joka selvittää ja hakee ratkaisut terveysongelmiin, tietää kuntoutusreitit ja työeläkejärjestelyt, jotka voivat tuntua haasteellisilta yksin selvitettäviksi.
- On mahdollista räätälöidä toivottuja palveluita, ja sopia uusia, erilaisia tapoja niiden järjestämiseen.
Kun elinkeino on riippuvainen omasta terveydestä, työterveyshuolto on vakuuttamiseen verrattavissa oleva sijoitus työkykyyn.
Vaikka työterveyshuolto on myötäeläjä, vastuu omasta hyvinvoinnista ei poistu yrittäjältä. Elämä voi järjestää myös yllätyksiä. Monelle tulee yllätyksenä, että sairaanhoito ei automaattisesti sisälly omaan työterveyshuoltosopimukseen.
- Sen takia työterveyshuollon järjestämistä pitää miettiä juuri silloin, kun menee hyvin, Martin painottaa.
Turun Aava on pienehkö, kasvava yksikkö, jossa on yrittäjille nimetty yhteyshenkilö, oma työterveyshoitaja. Sairaanhoidon sopimukseensa lisänneille on aina aikoja akuutteja sairauksia varten. Sopimusasiakkaiden kanssa yhteydenpito onnistuu myös sähköpostia hyödyntäen.
- Miksi yrittäjälle ei olisi sama oikeus työterveyshuoltoon kuin palkansaajalla? Kelalta saa korvausta toteutuneista kustannuksista, sen takia sopimuksissa ei ole mitään könttäsummaa laskutettavana, Martin selvittää.
Enemmän terveitä työvuosia, tulevaisuuden ennakointia ja tarpeen vaatiessa ohjausta uudelle uralle – tätä on toimiva työterveyshuolto.
![]() |
Laboratoriohoitaja Hanna Vuorimaan, psykiatri Jukka Penttisen ja toimistopäällikkö Hannu Lehtosen mielestä hyvä työterveyshuolto on ennaltaehkäisevää ja kotimaista. |
![]() |
Turun Aavan yksikön johtaja Susan Martin muistuttaa, että työterveyshuollon järjestämistä pitää miettiä juuri silloin, kun menee hyvin. Sitten tositilanteessa tietää, mistä apua varmasti saa. |
–a-ss.