S. Wallin Oy myynyt kalaa vuodesta 1887

Voissa paistettu kuha on kalakauppiaan suosikki

Turun kauppahallissa lihan ja mausteisten aromien seasta erottaa kalan tuoksun. Suomen toiseksi vanhin yksityinen kalaliike S. Wallin Seur Oy on myynyt hallissa meren antimia jo yli sadan vuoden ajan.

S. Wallinia johtaa Seppo Manelius, jonka isä Sakari tuli vuonna 1936 sukulaissetä Noakin omistamaan liikkeeseen juoksupojaksi. Noakin täti Anna-Sofia Jönson-Wallin oli aloittanut kalan myynnin kauppatorilla jo vuonna 1887 ja siirtynyt kauppahalliin sen avattua ovensa vuonna 1896.

Isänsä Sakarin lailla myös Seppo oli lapsena tuttu näky liikkeessä.

– Pienestä pitäen olen täällä pyörinyt. Hiukan vanhempana toimin jo juoksupoikana ja osallistuin liikkeen töihin, Manelius muistelee.

Ajat ovat muuttuneet siitä, kun kauppahalliin haettiin kalaa Aurajoen kalasatamasta hevoskärryillä. Tekniikka on kehittynyt, ja tänä päivänä hygieniasäädökset määrittävät toimintatavat. Liike tietää tarkkaan muun muassa, miltä vesiltä mikäkin kala on pyydetty. Kalaa tuodaan myös kauempaa ulkomailta, ja asiakkaille tarjotaan eksoottisia meren herkkuja sesongeittain vaihdellen.

Valmistuotteiden suosio kasvanut

Ruokailutottumukset ovat muuttuneet siten, että yhä harvempi valmistaa ruokansa alusta asti kotona kaupasta ostetuista raaka-aineista. Aiemmin kalat ostettiin kokonaisina, suomustamattomina ja perkaamattomina. Tänä päivänä erilaiset valmisteet ovat hyvin suosittuja.

– Meiltä saa muun muassa kalapihvejä, -pyöryköitä tai vaikka täytettyjä kalarullia. Valmistuotteita on saatavilla fileistä annospaloihin, Manelius kertoo.

Myyntitiskin tuotteet ovat aina tuoreita, ja S. Wallin pyrkii myymään mahdollisimman paljon kalaa ennakkoon. Kauaa ei voi tuoretta kalaa tiskissä säilyttää.

Yksityisasiakkaiden lisäksi yritys toimittaa kalaa kouluihin, laitoksiin ja ravintoloihin.

S.Wallin Seur Oy palkittiin Turun vuoden 2005 kuntakohtaisella yrittäjäpalkinnolla. Huomionosoitus lämmitti pitkään alalla toimineen kauppiaan mieltä.

Tuttu tuoksu vetää kauppahalliin

Vaikka markettien kalatiskit ovat monipuolistuneet, ei erikoisliike kilpaile suurten vähittäiskauppojen kanssa. Kauppahallissa asioidessa on aina erityinen tunnelma, hallin tuoksu. Monelle kalan ostaminen on myös sosiaalinen tapahtuma.

– Lisäksi meiltä saa aina palvelua. Keittiömestarimme neuvovat ja antavat vinkkejä kalan valmistukseen, Manelius sanoo.

Kalakauppa ja kauppahalli sivuavat myös monen ihmisen henkilöhistoriaa. S. Wallinilla on asiakkaita, jotka ovat tulleet kauppahalliin ensimmäisiä kertoja omien isovanhempiensa kanssa ja jotka nyt tuovat lapsenlapsiaan samaan paikkaan.

Seppo Maneliuksen mukaan kalan suosio on nousussa. Kala on puhdasta ja tervettä. Kalakauppias toivoisi kuitenkin, että nuoret oppisivat syömään tuoretta kalaa, eikä ainoastaan pakasteita. Oma suosikkikala löytyy hetken miettimisen jälkeen.

– Voissa paistettu kuha on yksinkertainen ja maukas kalaruoka, Manelius toteaa.


Kauppahallin käytävät tulivat Seppo Maneliukselle tutuiksi jo pienenä. S. Wallin Seur Oy on ainoa kauppahallissa alusta asti toimineista yrityksistä.

-mm

Julkaistu 11/2005        
SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Kultaranta Resort Oy

Särkänsalmentie 178, Naantali

www.kultarantaresort.fi

Kokoukset, yritystilaisuudet, juhlat, aktiviteetit, majoitus. Kaikki samasta paikasta isommallekin ryhmälle.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa