Kännykkävarkaudesta kymppitonnien lasku
Varsinaissuomalaisen yrittäjän kännykkä varastettiin Barcelonassa, Espanjassa. Varkauden huomattuaan yrittäjä soitti huonekaverin kännykällä teleoperaattori Elisaan, joka puolestaan kertoo sulkeneensa liittymän ennen yrittäjän yhteydenottoa epätavallisen puhelinliikenteen takia.
Puhelin ehti olla kateissa muutaman tunnin. Tänä aikana laskuerittelyn mukaan ulkomailla soitettuja puheluita karttui yli 200, samoin vastaanotettuja puheluita. Laskuerittelyn kohdassa soitonsiirrot on puheluja Ecuadoriin miltei viisi ja puoli tuntia. Laskutusjakson kokonaisveloitus on 33 000 euroa, jota Elisa on kohtuullistanut 25 000 euroon.
Asianajaja Pekka Vuorisen mukaan hänen asiakkaansa ja Elisa ovat samaa mieltä ainoastaan siitä, että asialla on järjestäytynyt rikollisuus, joka pyrkii tekemään varastetulla puhelimella mahdollisimman suuren laskun hyvin lyhyessä ajassa. Puhelimella soitetaan Espanjasta ulkomailla olevaan palvelunumeroon tai puhelimeen tehdään soitonsiirto, joka ohjaa soitot ulkomaiseen palvelunumeroon.
- Epäilen, että rikollisten käyttämä operaattori on laskuttanut Elisaa, joka laskuttaa nyt asiakastani. Olemme ilmoittaneet, ettemme hyväksy laskua ja odotamme lisäselvitystä niukkasanaiselta operaattorilta. Onko puhelimen käyttäjiä yleensä varoitettu puhelimen ja liittymän väärinkäytön mahdollisuuksista, Vuorinen pohtii.
Yrittäjä on keskustellut tapauksesta toisen operaattorin teknisen asiantuntijan kanssa, joka epäilee Elisan järjestelmässä olevan tietosuoja-aukon.
Elisan connectivity-palveluiden johtaja Jorma Niemelä kertoo vastaavanlaisia tapauksia sattuneen juuri Barcelonassa useita vuoden sisällä. Elisan vastauksessa (5.3.2013) asianajajalle kerrotaan, ettei GSM-tekniikassa ole rajoitusta sille, kuinka monta puhelua voidaan kerralla siirtää kun käytetään soitonsiirtoa. Puhelut siirretään numeroon, joka voi ottaa vastaan erittäin suuren määrän puheluita kerralla.
- Puheluiden rajoittaminen saldorajoilla ei toimi ulkomailla, koska laskutustietojen kulku ei ole reaaliaikaista, Niemelä toteaa.
Vastaavien tapauksien ehkäisemiseksi Niemelä kehottaa ottamaan PIN-koodin SIM-kortilla aina käyttöön, samoin puhelimen suojakoodin. Hän muistuttaa myös, että asiakkaan on tehtävä ilmoitus varkaudesta.
- Elisa seuraa väärinkäytöksiä, ja olemme jo estäneet soitonsiirtoja epäilyttäviin numerosuuntiin ulkomailla. Soitonsiirtojen määrää on rajoitettu, ja niitä ei voi olla useita samanaikaisesti päällä, Niemelä lisää.
Yrittäjä toteaa katsovansa tapauksen loppuun saakka, ja on valmis taistelemaan käräjäoikeudessa.
–a-ss