Yrittäjyyttä opetetaan jo peruskoulussakin
Jo 10 vuoden ajan Varsinais-Suomessa toiminut Yrittäjyyden Ykkönen –hanke on avoin yhteistoimintaverkosto yrittäjyyden edistämiseksi maakunnassa. Erityisesti hanke on ajanut yrittäjyyskasvatusta maakunnan kouluihin ja onnistunutkin siinä. Missään muualla Suomessa yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä ei ole päästy näin pitkälle.
Yhteistyössä opettajat, kuntien virkamiehet ja paikalliset yrittäjät ovat luoneet lähes kaikkialle Varsinais-Suomeen alueellisiin lähtökohtiin perustuvia strategioita, joilla yrittäjyyskasvatusta tuodaan osaksi jokapäiväistä opetusta. Verkostomainen toiminta tukee koululaitosta tässä tehtävässä monipuolisesti.
- Yrittäjyyteen voi valmentaa ja harjaannuttamisen voi aloittaa jo niinkin varhain kun 5-6 -vuoden iässä, mutta viimeistään perusopetuksessa. Sillä tavalla saadaan rohkeampaa ja osaavampaa yrittäjäkuntaa, sanoo kehityskonsultti Anne Virri. Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Henri Wibom jatkaa, että onnistunut yrittäjyyskasvatus vaikuttaa pidemmän päälle koko maakunnan hyvinvointiin. – Nyt ollaan perimmäisten kysymysten äärellä. Kukaan palkansaaja ei voi enää olla varma työpaikkansa jatkuvuudesta – yrittäjyyskasvatuksen avulla nuoret harjaantuvat elämänhallintaan.
Paimiossa asiasta on otettu vaari ja tämän lukuvuoden painopistealueena on yrittäjyyskasvatus, jota viedään eteenpäin monilla eri tavoilla. – Meillä on mm. kerran vuodessa yrittäjyyspäivä, jossa paikalliset yrittäjät vetävät virtuaaliharjoituksen yrityksen perustamiseen liittyvistä asioista, kertoo lehtori Olli-Pekka Lehtonen Paimion yläasteelta. Lisäksi 8. ja 9. luokille on valinnaisia yrittäjyyskursseja, koulun palkittua lehteä toimitetaan yrittäjämäisesti ja mm. Lounetille on suunniteltu liikelahjoja. – Tärkeintä on kuitenkin asenne: nuoria kasvatetaan vastuuntuntoisiksi ja toimimaan yleisesti yrittäjämäisellä tavalla. Yrittäjyys tarjotaan yhtenä vaihtoehtona.
![]() |
Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Henri Wibom, lehtori Olli-Pekka Lehtonen ja tämän oppilaat Juuso Nurminen ja Mathilda Aakula Paimion yläasteelta. |
-ap