Perusteeton perintä kuriin
Uusi perintälaki astui voimaan maaliskuussa. Suomen Yrittäjät oli mukana lainmuutoksia valmistelevassa työryhmässä. Samalla työryhmässä valmisteltiin uutta lakia kaupallisten sopimusten maksuehdoista, jonka säännökset perustuvat EU:n maksuviivästysdirektiiviin.
- Meillä oli perintälain suhteen selkeitä tavoitteita. Ensinnäkin olimme saaneet tuhansia yhteydenottoja yrittäjiltä, jotka olivat joutuneet aggressiivisen perinnän kohteeksi, vaikka he olivat perustellusti riitauttaneet laskun, sanoo Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies Tiina Toivonen.
Pelottelemalla tratalla ja uhkailemalla luottotietojen menetyksellä ja negatiivisella julkisuudella on monia yrittäjiä valitettavasti saatu maksamaan perusteettomiakin laskuja.
- Aikaisempi lain kautta ongelmaan ei pystytty tehokkaasti tarttumaan. Nyt riitautettua perintää ei saa jatkaa tällä tavalla, vaan asia on vietävä oikeuteen, jos myyjätaho vielä haluaa jatkaa prosessia, Toivonen selittää.
- Nyt on myös selkeä pykälä siitä, että trattaa saa käyttää vain kun saatava on selvä, riidaton ja erääntynyt.
Suomen Yrittäjät voi olla tyytyväinen näihin korjauksiin, mutta lakiin jäi toki vielä parantamisen varaakin. Uusi maksuehtolaki ei suoraan tuo ratkaisua ongelmaan, johon pienet yrittäjät joutuvat, kun isompi yritys viivyttelee maksujensa kanssa.
- Yritysten ja julkisyhteisöjen kuten kuntien välisten kauppasopimusten maksuaika on lähtökohtaisesti 30 päivää. Yritysten välillä maksuaikakattoa ei ole. Suomen Yrittäjät on saanut jonkin verran yhteydenottoja siitä, että isoilla yrityksillä on taipumus maksaa pienemmille yrityksille hitaammin. Se vaikeuttaa totta kai näiden pienten yritysten omaa maksukykyä, Tiina Toivonen harmittelee.
Uusi perintälaki toi yrittäjille mahdollisuuden 40 euron vakiokorvauksen perimiseen, jos toinen yritys on vähänkään myöhässä laskun eräpäivästä.
- Se piti tuoda suoraan EU-direktiivistä meidän lainsäädäntöömme. Velkoja voi itse päättää käyttääkö sitä. Toki se voi tuoda närää varsinkin pitkäaikaisiin asiakassuhteisiin, arvelee Toivonen.
Laskutuspalvelu voi auttaa
Monelle yrittäjälle on arka ja varsin vaikea asia ryhtyä karhuamaan pitkäaikaisen asiakkaan maksamatonta laskua. Tässä tiukassa taloudellisessa tilanteessa varsinkaan pienyrittäjillä ei ole puskurirahastoa, johon voisi nojata. Raha on saatava kiertoon, että yrittäjä voi hoitaa omat maksuvelvoitteensa.
Muun muassa Pappila Penkkala Group tarjoaa vastauksena Anders Manager laskutuspalvelua.
- Se on alkanut kiinnostaa yrityksiä. Silloin voi itse keskittyä siihen omaan työhönsä. Laskutuspalvelu tuo jämäkkyyttä laskutukseen: me hoidetaan koko maksuvalvonta, reskontra ja muistutukset, sekä perintä. Kokemus on, että erääntyneitten laskujen määrä yleensä puolittuu, ja oikeudellisen perinnän tarve vähenee, sanoo asiakkuuspäällikkö Miika Varjonen Pappila Penkkala Groupista.
- Yrittäjillä on aika kirjava käytäntö siinä, miten laskuja aletaan karhuta. Joku voi soittaa, toinen siirtää aina viikolla eteenpäin. En ole kenenkään yrittäjän kuullut sanovan, että laskujen karhuaminen olisi mikään nautinto. Monesti yrityksillä kestää aivan tolkuttoman pitkään, että lasku päätyy perintään.
Mutta ei pientä yrittäjää voi korottomana pankkinakaan käyttää, sanoo Varjonen, joka toimii myös Suomen Yrittäjien puhelinneuvojana laskutus- ja perintäasioissa.
Silti Miika Varjonen ei usko, että perintälain suomaa uutta mahdollisuutta 40 euron vakiokorvauksen perimiseen myöhässä olevista laskuista käytettäisiin Suomessa kovinkaan paljon.
- Halukkuutta vakiokorvauksen käyttämiselle ei ole ollut. Muutenkaan uusi laki ei tuo mielestäni kovin dramaattisia muutoksia. Suomessahan laskujen maksu on jo nyt Euroopan toiseksi nopeinta. Muutokset ovat aiheuttaneet ehkä sen, että yrittäjät ovat nyt aktivoituneet ottamaan selvää laskutuksen eri vaihtoehdoista.
Selvimmät muutokset laki toi kuluttajavelkojen perintään, jota on suoraviivaistettu.
- Uusi perintälaki vähentää vapaaehtoisen perinnän kirjeiden määrää, mikä pienentää velallisen kulurasitetta. Kuluttajakin voi pyytää perinnän keskeyttämistä ja siirtymistä oikeudelliseen perintään. Mielenkiintoista nähdä, kuinka moni tuollaista sitten pyytää, Varjonen pohtii.
![]() |
Miika Varjosen mukaan yrityksillä kestää monesti tolkuttoman pitkään, ennen kuin lasku päätyy perintään. |
![]() |
Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies Tiina Toivonen on tyytyväinen uuteen lakiin, jolla perusteeton perintä saadaan kuriin. |
anneli.perkio@y-lehti.fi