Brasiliassa menestys syntyy silitysrautoja korjaamalla
Pedalon-yrityksen hyllyt ovat täynnä korjattavaksi jätettyjä silitysrautoja, tuulettimia, pölynimureita ja leivänpaahtimia. Brasilian Paranán osavaltiossa, puolen miljoonan asukkaan Londrinan kaupungissa korjattavia kodinkoneita riittää. Tiskiltä käydään kyselemässä ja ostamassa myös monenmoisia varaosia ja tarvikkeita erilaisiin sähkölaitteisiin.
Milton Vizoni aloitti Pedalon-yrityksensä 35 vuotta sitten. Alkuvuosina myytiin polkupyörien osia. Nyt myymälän takahuoneen verstaassa rikkoutuneita pienkoneita korjaillaan uudelleen käyttökuntoon.
- Oikeastaan minun yrittäjänurani alkoi jo 7-vuotiaana, 1950-luvulla, kun olin auttamassa isäni yrityksessä, Milton kertoo. Yrittäjyys kulkee suvussa, sillä perheen kolmesta tyttärestä kaksi on mukana yrityksessä. 32-vuotias Eliane aloitti työskentelyn perheyrityksessä 15-vuotiaana.
- Meitä kannustettiin opiskelemaan ennen vastuun ottamista yritystoiminnasta. Minä opiskelin liiketaloutta ja sisareni Gisele psykologiaa, Eliane kertoo.
Suomalaiseen kulutuskulttuuriin tottuneena tuntuu oudolta, että pöytätuulettimia tai silitysrautoja kannattaa tuoda korjattavaksi. - Brasiliassa valmistetut kodinkoneet ja pienlaitteet ovat laadukkaita ja niitä kannattaa korjata, jos niihin tulee joku vika, Eliane sanoo.
Brasilia pyrkii suojaamaan ja edistämään oman maan tuotantoa korkeilla tuontitulleilla. Lisäksi viime vuoden syksyllä käyttöön otettiin ylimääräinen osavaltioiden väliseen kauppaan kohdistuva parinkymmenen prosentin suuruinen vero. Elianen mukaan tulleilla tuontia pystytään jarruttamaan, mutta työ on Kiinassa niin paljon halvempaa, että heikkolaatuisia tuontitavaroita on paljon markkinoilla.
Sähkösuihkuja ei korjata
- Kiinasta tuodaan paljon huonolaatuisia mutta edullisia kodinkoneita. Näiden korjaaminen ei enää kannata, vaan tuotteet ovat kertakäyttöisiä. Me kieltäydyimme jokin aika sitten korjaamasta kehnoja sähkösuihkuja, jotka eivät korjaamisen jälkeenkään toimineet kunnolla.
Brasiliassa sähkösuihku kylpyhuoneessa on tavanomainen varuste. Lämminvesiputkea tai -varaajaa ei tarvita, kun kylmävesiputkeen sijoitetut sähkövastukset lämmittävät veden juuri ennen suihkua sopivan lämpöiseksi.
Yrityksessä on viisi ulkopuolista työntekijää. –Aikaisemmin työntekijöitä oli kaksitoista, mutta palkkakustannukset ja sivukustannukset ovat vuosien mittaan nousseet todella paljon. Työntekijän suoja ja sosiaaliturva ovat myös parantuneet paljon ja työnantajan pitää olla tosi tarkkana sen suhteen miten työntekijöitään kohtelee.
- Palkan lisäksi työnantaja maksaa työntekijän työmatkan bussiliput. Työntekijän omavastuu on kuusi prosenttia ja me maksamme loput. Lisäksi työnantaja maksaa joka kuukausi 12 prosenttia palkkasummasta työntekijöiden rahastoon. Raha kerätään työntekijäkohtaisesti työttömyyttä, työkyvyttömyyttä tai eläkettä varten. Kuuden kuukauden mittainen äitiysloma on palkallinen.
Sukupolvenvaihdos meneillään
- Täällä liikkeessä pitää aina olla paikalla joku perheenjäsen, jotta työt ja raha-asiat hoituvat kunnolla, Eliane sanoo. – Elämässä on tärkeää, että on kunnollinen ja mielekäs työ. Tämän yrityksen pyörittäminen ja johtaminen on sellainen.
Milton Vizoni hymyilee tyytyväisenä ja katselee kun Eliane palvelee asiakkaita. –Kyllä minä ihan hyvällä mielellä pystyn jokapäiväisestä yrittäjyydestä luopumaan. Olen vuosien mittaan sijoittanut voittovarat huolellisesti ja saan tällä hetkellä vuokratuloja kahdestatoista omistamastani vuokra-asunnosta. Siinä on riittävästi eläkettä. Seuraava sukupolvi saa ottaa vastuun ja minä alan matkustella vaimoni kanssa.
![]() |
Milton ja Eliane Vizoni, isä ja tytär, hoitavat perheyritystä yhdessä. |
![]() |
Sähkövastuksilla varustettu suihku on Brasiliassa tavanomainen kylpyhuonevaruste. |
Anne Pentti