Seminaarista omistajanvaihdostietoutta opiskelijoille

Koskaan aikaisemmin ei ole ollut – eikä ehkä tule olemaankaan – näin paljon yrityksiä myytävänä. Paljon yrityksiä joudutaan lopettamaan, koska jatkajaa ei löydy, tietää Raeventus Oy:n Erkki Rae. Ongelmaa yritetään ratkaista yritys kerrallaan kertomalla opiskelijoille yrityksen ostamisesta ja saattamalla myyjät ja mahdolliset ostajat yhteen.

Minustako yrittäjä? -tapahtuma Turun ammattikorkeakoululla 17. huhtikuuta oli osa Potkurin, Turun AMK:n ja Varsinais-Suomen Yrittäjien yhdessä järjestämää omistajanvaihdostapahtumasarjaa. Tapahtumasarja jatkuu Potkurin omistajanvaihdosinfotilaisuuksilla, myynnissä olevia yrityksiä kiertävällä road show’lla sekä omistajanvaihdostreffeillä.

Tapahtumaan osallistuneiden opiskelijoiden mielestä aihe on tärkeä. Liiketalouden opiskelija Kati Savolainen ja auto- ja kuljetustekniikan opiskelija Mikke Yrjölä ovat yhtä mieltä siitä, että opiskelijat tarvitsevat enemmän tietoa yrittäjyydestä.

- Koulutusohjelmissa pitäisi olla aika paljon enemmän asiaa yrittäjyydestä. Tällä hetkellä sitä ei ole käytännössä ollenkaan, Yrjölä sanoo. Savolaisen mielestä tarvitaan lisää tarinoita yrittämisestä.

Yrityksen ostamisessa pienemmät riskit

Raeventus Oy:n Erkki Rae oli paikalla kertomassa yrityksen ostoon liittyvistä käytännön asioista. Omien sanojensa mukaan toistakymmentä vuotta ”viestinvaihtokonsulttina” toiminut Rae painotti, että olemassa olevan yrityksen ostamisessa riskit ovat huomattavasti pienemmät kuin uuden yrityksen perustamisessa. Vanhalla yrityksellä on valmiina asiakkaat ja uskottavuutta. Vanhan yrityksen kate on tiedossa toteutuneina numeroina, kun uuden yrityksen katteesta on vain suunnitelmia. Myyjän tietotaito ja opastus kuuluvat usein myös kauppaan.

- Jotta riskit ovat pienemmät kuin uuden yrityksen perustamisessa, kannattaisi aina ostaa sellaiselta toimialalta, jonka itse tuntee. Jos vielä yrityksen tuntee tai on itse ollut siellä työntekijänä, se on tietysti jo puoli voittoa, Rae kertoi.

Harva ostaja pärjää ilman pankkeja tai Finnveraa. Omaa rahaa tai vakuuksia ostajalla olisi kuitenkin Raen arvion mukaan hyvä olla noin 25-30 prosenttia kauppasummasta.

Yrityskaupan kautta yrittäjäksi

Yrittäjän näkökulmaa tilaisuuteen toivat morsiuspukuliike Fiancéen Tiina Österholm ja rakennusliike Disne Oy:n Tarja Oikarinen. Sekä Oikarinen että Österholm aloittivat yrittämisen ostamalla jo toimivan yrityksen.

Österholm osti morsiuspukuliikkeen edellisiltä omistajilta liikkeen varaston ja jatkoi liikettä perustamalla osakeyhtiön. Nyt viisi vuotta yrittäjänä toiminut Österholm ei tiennyt alasta tai yrittämisestä juuri mitään etukäteen. Fiancée löytyi sattumalta Turun Sanomien ilmoituksen kautta.

- Näin jälkeenpäin, kun olen sitä ajatellut, niin olin minä aika hullu kyllä. Mutta päivääkään en ole katunut. Tässä minä edelleen olen ja nyt tulee viisi vuotta täyteen, Österholm kertoi.

Pankissa aikaisemmin työskennellyt Österholm kuitenkin selvitti tarkkaan yrityksen taustat ja tiesi periaatteessa, mitä on ostamassa maineeltaan ja papereiden puolesta.

- Mutta eihän se koskaan ole ihan sitä, mitä se on paperilla. Mutta tekemällä oppii ja kantapään kautta oppii. On tärkeää, että on hyvät yhteistyökumppanit ja taustajoukot, Österholm kertoi.

Oikarinen sen sijaan on aina toiminut yrittäjänä. Ennen Disneä Oikarinen työskenteli vanhempiensa perustamassa yrityksessä vuoteen 2011 ja olisi jatkanut siellä pidempäänkin, jos yritys olisi edelleen ollut perheen oma. Oikarinen oli tehnyt Disnen kanssa yhteistyötä aikaisemminkin ja päätyi ensin töihin yritykseen ja lopulta yrittäjäksi.

- Tämä yritys oli käynyt tosi tosi pohjalla. Silloin, kun lähdin tähän mukaan, kuvitelmat eivät olleet missään nimessä ruusuiset. Toisaalta pohjalta on hyvä lähteä, kun tietää, että suunta on vain ylöspäin, Oikarinen jatkoi.

Kahdessa vuodessa on kuitenkin päästy pitkälle, ja Oikarinen toivoo, että yritys työllistää joskus vielä enemmän kuin nykyiset 34 työntekijää. Disnen perustaja on antanut Oikariselle hyvän ohjeen:

- Ei se stressaamalla parane. Aina on uusi päivä ja asiat ratkaistaan sitä mukaa kuin ne tulevat.


Erkki Rae, Tiina Österholm ja Tarja Oikarinen kertoivat omistajanvaihdoksen eri puolista.

emmi.harju@y-lehti.fi

Julkaistu 05/2013        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Korkki

Linnankatu 43, Turku

www.frescoravintolat.fi

R 75, KP 5-24 (75). Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet, AV-laitteet. Juhlapalvelu. Lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tervetuloa tutustumaan uuteen ravintolaamme! Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www. frescoravintolat.fi

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa