Nuori yrittäjä kunnioittaa vanhaa ja uskoo omiin arvoihin

Kylmäsavustuksen asiantuntijayrityksessä, kalatuotteiden jalostamiseen erikoistuneessa perheyrityksessä Piipanoja Oy on tehty sukupolvenvaihdos. Yritystoimintaa on viime kesästä alkaen jatkanut Johanna Piipanoja.

- Yritin kaikkeni, että olisin keksinyt muuta hommaa, iktyonomiksi eli kalatalous- ja ympäristöalan ammattilaiseksi 2011 valmistunut Johanna tunnustaa.

Hammaslääkärin työstä pikkutyttönä haaveillut Johanna käyttää poran sijasta savunkehittäjää ja ammentaa amalgaamin tilalle leppäpurua. Hän on valmistumisestaan lähtien työskennellyt yrityksessä ja on nyt sen toimitusjohtaja.

- Ei siinä sen kummempia keskusteluja käyty. Isällä on oma tapansa kannustaa. Ymmärsin kyllä, mihin olen tarttumassa, ja ELY-keskuksesta saatiin asiantuntija-apua prosessiin, johon liittyy paljon sellaista, mitä ei yksin pähkäillen ymmärrä.

Vanhemmat Kalle ja Paula-Liisa Piipanoja ovat edelleen mukana arjessa tukena. Yritys työllistää Johannan lisäksi tarpeen mukaan yhdestä kahteen osa-aikaista työntekijää. Varsinaissuomalaisille jälleenmyyjille, Eat & Joy –maatilatoreille ja gourmetravintoloihin tuotteita toimittavan yrityksen mahdollinen kasvattaminen on mielessä, mutta sitä ennen on tehtävä monta ratkaisua ainakin tilojen suhteen.

Tuote on saanut puhua puolestaan viimeiset vuodet ennen sukupolvenvaihdosta, mutta Johanna kehittää markkinointia pienin askelin keskittyen aluksi tuotannon pyörittämiseen.

Työ ei tekemällä lopu

Pikkulikasta yrityksen töissä mukana häärinyt nuori yrittäjä haluaa tuoda esiin käyttämiään kotimaisia kaloja, kirjolohta, silakkaa ja siikaa. Kestävän kehityksen arvot ovat tärkeitä, ja mitään uhanalaisia lajeja yritys ei jalosta.

- Tehdään mieluummin radikaaleja toimia nyt, että kalastajilla olisi töitä tulevaisuudessakin. Kasvatetun kalan käyttö myös vahvistaa elinkeinoa ja työllisyyttä.

Piipanoja Oy on vuoden alusta ollut Suomen Luonnonsuojeluliiton kannatusyritys. Johannaa kiinnostaa särkikalojen mahdollinen hyödyntäminen jatkossa. Kokeiluerät ovat todistaneet vähemmän arvostusta nauttivien kalojen herkullisuuden.

Johannan perheeseen kuuluu mies, kaksi koiraa ja kaksi hevosta. Hevosharrastaja ei kadehdi lentäjänä toimivan isoveljensä kiireistä matkalaukkuelämää. Työn ja yrittämisen oppii tekemällä, ja tilitoimistosta tai muilta asiantuntijoilta saa kysymällä apua.

Työ ei lopu tekemällä, ja Johanna kertoo tekevänsä sen, mitä ehtii ja jaksaa kunnioittaen vanhempiensa tyhjästä aloittamaa ja rakentamaa elämäntyötä.

- Vanhempani ovat eläneet tehdäkseen töitä, minä teen töitä elääkseni.


Kirjolohifileet maustuvat suolaliuoksessa ennen savustamista. Johanna Piipanoja, perheyrityksen tuore toimitusjohtaja, hämmentää fileitä varovasti tasaisen lopputuloksen takaamiseksi.



Johanna Piipanoja kertoo, että kylmäsavustuksessa käytetään perinteistä tervaleppäpurua.

a-ss

Julkaistu 05/2013        

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa