Aurinkoenergiasta tullut tehokkaampi ratkaisu
Vaikka vihreät arvot eivät muuten olisi ihan ykkösenä tärkeysjärjestyksessä, luulisi energiatehokkuuden kiinnostavan yrittäjiä ainakin säästömielessä. Moni verstas ja paja toimii kuitenkin rakennuksessa, joka tuhlaa energiaa kymmenkertaisesti siihen verrattuna, mitä se saataisiin hyvin suunnitelluilla energiaratkaisuilla kuluttamaan.
Esimerkiksi kuudensadan neliön halli, jossa on korkeuttakin 6,5 metriä, voi kuluttaa vähemmän valtakunnan verkon sähköä kuin 120 neliön omakotitalo. Sellaiseen rakennukseen raisiolainen TipiTek Oy muutti viime marraskuussa.
Yritys tekee sähkötöitä ja muita teknisiä asennustöitä, ja on viimeiset kuusi vuotta toimittanut asiakkailleen lisäski uusiutuvia energiaratkaisuja.
- Tämänkin hallin lämmitys toteutettiin uusiutuvan energian ratkaisuin, maa- ja aurinkoenergiaa yhdistämällä, kertoo toimitusjohtaja Timo Piivek.
- Itse rakennuksen ominaisuudet eivät tässä tapauksessa ole erityiset. Kun halli rakennettiin viime syksynä, teimme omistajan kanssa kaupat sen energiaratkaisuista.
Rakennuksen käyttämä kuuma vesi lämpiää energiakaivosta pumpattavalla maalämmöllä, joka on pääasiallinen lämpöenergian lähde. Katolla olevat aurinkopaneelit tuovat siihen oman energialisänsä.
- Katolla on kuusi Savosolarin valmistamaa aurinkokeräintä, jotka riittävät tämän rakennuksen vuokralaisten tarpeisiin. Ratkaisevaa mitoituksessa on, kuinka paljon lämmintä vettä tarvitaan, sanoo Piivek.
Aurinkoenergiasta on sitä suurempi hyöty, mitä enemmän rakennus käyttää lämmintä vettä. Hallissa on TipiTekin tilojen lisäksi kaksi muuta 200 neliön hallilohkoa. TipiTek ja varastona pidetty toinen lohko eivät paljon käytä vettä, mutta toisesta päästä löytävä Selecta Oy:n aluepiste tarvitsee runsaasti kuumaa vettä mm. kahviautomaattiensa pesuun, kertoo Piivek.
Aurinko lämmittää helmikuussakin
Aurinkoenergian kysyntä on kiihtynyt hurjasti viimeisten kahden vuoden aikana. Invertterin ja etäluettavien, kahteen suuntaan toimivien etäluettavien sähkömittarien avulla ylimääräisen sähkön voi myydä Fortumille, mikä on kätevää esimerkiksi kesäloman aikana.
Aurinkokeräimet ovat nykyään paljon tehokkaampia kuin takavuosina. Myös niiden hinta on tullut alas. Sen ansiosta aurinkoenergia on näilläkin leveysasteilla jo erittäin varteenotettava energiaratkaisu.
- Lämpötilalla ei ole vaikutusta. Esimerkiksi helmikuussa, jolloin oli kovia pakkasia, aurinko paistoi kuitenkin sen verran, että pelkästään aurinko hoiti tämän rakennuksen lämmityksen neljän vuorokauden ajan. Kohteesta riippuen aurinkoenergialaitteisto maksaa itsensä takaisin 3-7 vuodessa, arvioi Timo Piivek.
Suurimpaan osaan uudisrakennuksiin asennetaankin tätä nykyä ainakin valmius aurinkoenergian keräämiselle, ja 20 prosenttiin se laitetaan saman tien. Maalämpö tulee jo 60 prosenttiin uudisrakennuksista.
![]() |
Rakennuksen katolla on kuusi tällaista Savosolarin paneelia, ja ne riittävät tämän rakennuksen vuokralaisten tarpeisiin. Ratkaisevaa on, kuinka paljon lämmintä vettä tarvitaan, kertoo Timo Piivek. |
anneli.perkio@y-lehti.fi