Jokainen voi harjoittaa ympäristöliiketoimintaa
Varsinais-Suomen Yrittäjät ja Turun ammattikorkeakoulun eGreenNet –kehittämishanke järjestivät huhtikuussa alueen pk-yrityksille suunnattuja tilaisuuksia joissa kerrottiin, mitä ympäristöliiketoiminta on, ja miten yritykset voivat hyödyntää sitä omassa toiminnassaan. Aihetta valottivat erilaiset yritysesimerkit.
Kuun lopussa Turussa, Logomossa järjestetyssä tilaisuudessa kuultiin Nikolas Salomaata Savumax Oy:stä. Yritys toimittaa sähköttömiä lämmitys- ja viilennysjärjestelmiä. Suomessa on yli kaksi miljoonaa tulisijaa, joista puolta käytetään vähintään joka toinen päivä. Tästä lämmöstä 70 prosenttia voidaan ottaa talteen yrityksen tuotteilla.
- Mutta savukaasua pidetään lähinnä ongelmana ja ohjataan ulos, vaikka sitä voisi hyödyntää, Salomaa huomauttaa.
Savumaxin pääbisnes on hybridilämmitysjärjestelmien rakentaminen omakotitaloihin. Savupiippuvaraajia voi täydentää aurinkolämpöjärjestelmällä tai ilmalämpöpumpulla.
- Turhan usein ilmanvaihdossa puhalletaan lämpö ulos, vaikka sen voisi ottaa talteen ja säästää energiaa, Salomaa jatkaa.
Salomaan mielestä julkisten hankintojen kilpailutuksessa ei pitäisi painottaa pelkkää hankintahintaa, vaan tarkastella esimerkiksi viiden vuoden kuluja. Nyt halvin hinta on ratkaisevin tekijä.
Uusia liiketoimintamahdollisuuksia
Projektipäällikkö Piia Nurmi kertoo eGreenNetin olevan yrityslähtöinen verkosto, joka tarjoaa apua liiketoiminnan kehittämiseen. Se tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Valonian kanssa.
- Ympäristöystävällisemmästä tavasta toimia syntyy myös kokonaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia, Nurmi vinkkaa.
Toisella esimerkkiyrityksellä, Odoroff Oy:llä, on tapauskohtaisia ja ekologisia ratkaisuja hajunpoistoon. Sen käytössä on hajua sitova kemikaali ja aktiivihiilimenetelmä. Yritys tekee yhteistyötä norjalaisen ympäristöteknologiayrityksen kanssa.
- Tulevaisuudessa kasvu ja laajentuminen ulkomaille tulee juuri ulkomaisten yhteistyökumppaneiden kautta, avainasiakaspäällikkö Mikko Lohi ennakoi.
Lohi muistuttaa, että haju on imago-ongelma, jonka ainoa mittari on ihmisnenä. Odoroff palvelee muun muassa biokaasu- ja jätteenkäsittelylaitoksia.
Seikkailuhuvipuisto Flow Park toimii Turussa ja Lappeenrannassa. Puistot on rakennettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaan, joissa liikkuu ihminen eikä laite. Veera Westerlund Flow Parkista kertoo, että puisto kuluttaa vuodessa sähköä kahden omakotitalon kulutuksen verran.
Puistoissa on huomioitu jätteet ja kierrättäminen kompostoivia ekokäymälöitä myöten.
- Ne käymälät vaikuttavat joskus olevan suurempi elämys kuin itse puisto!
Seikkailuradoilla on hyödynnetty kierrätysmateriaalia ja olemassa olevaa infrastruktuuria.
- Kierrättäminen ja vihreät arvot tuntuvat kiinnostavan erityisesti venäläisiä turisteja, Westerlund huomauttaa.
Piia Nurmi kannustaa kertomalla, että jokaisella yrityksellä on ympäristöasioissa omannäköinen kehityspolku. Vastuullinen suhtautuminen luonnonvaroihin kerryttää myös kustannussäästöjä.
![]() |
Nikolas Salomaa kertoi Savumax Oy:n ratkaisuista tulisijoista kertyvän lämmön hyötykäyttöön. Projektipäällikkö Piia Nurmi ja eGreenNet –hanke auttavat yrityksiä kartoittamaan omia mahdollisuuksiaan ympäristöliiketoiminnassa. |
–a-ss