Jäätelötehdas maatilan sivuelinkeinona
Karinaisissa, keskellä maaseutua, on jäätelöbaari. Se ei äkkiseltään kuulosta maailman nerokkaimmalta liikeidealta, mutta niin vain Isontuvan entiseen kanalaan remontoidussa jäätelöbaarissa käy kesäaikaan kymmenittäin asiakkaita joka päivä.
Isontuvan maitotilan isäntäpari Ville Simola ja Elina Lamminmäki saivat idean jäätelönvalmistuksesta kesälomamatkalla muutama vuosi sitten. Ystäväperhe Itä-Suomessa oli aloittanut jäätelötehtailun osana hollantilaista Maatalon jäätelö –ketjua.
– Ketju toimittaa osan koneista ja laitteista. Maito saadaan omalta tilalta ja muut aineet, kananmunat ja Hyla-kerma, ostetaan, Elina Lamminmäki kertoo.
Isontuvan tilalla tuotetaan vuodessa 8000 kiloa jäätelöä. Reseptit ovat ketjun omia ja niitä on 3000 erilaista.
– Meillä niistä on käytössä kolmisenkymmentä. Myymme tuotteet muutamissa elintarvikeliikkeissä, täällä paikan päällä sekä irtomyyntinä erilaisissa tapahtumissa. Menekki on hyvä, mutta silti emme aio kasvattaa tuotantomäärää; uusi makeisvero suosii isoja valmistajia ja meille se tietäisi huomattavia lisäkustannuksia, jos ylitämme nykyiset tuotantomäärät.
Pieni jäätelötehdas työllistää yhden vakinaisen työntekijän sekä 2-3 kesätyöläistä. Emännän vastuulla on karja, johon kuuluu viitisenkymmentä lypsylehmää sekä saman verran nuorta karjaa. Karjanhoitajan koulutuksen saanut Elina on kiinnostunut myös karjanjalostuksesta.
– Lehmät ovat persoonallisia ja mielenkiintoisia eläimiä. Meillä on suunnitteilla uusi navetta, joka korvaa 60 vuotta vanhan ja aika työlään navetan toivottavasti jo ensi vuonna. Sen jälkeen voimme myös myydä jäätelön luomuna; tilan pellot ovat jo luomutuotannossa, mutta navetta ei vastaa luomutuotannon vaatimuksia.
![]() |
Isontuvan jäätelöbaari on remontoitu vanhaan kanalaan. Baarin antimet ovat todellista lähiherkkua, sillä Elina Lamminmäki hoitaa itse lehmät, joiden maidosta jäätelö valmistetaan. |
–pv