Food Walk johdattaa turkulaiseen ravintolakulttuuriin

Turku Touring lanseerasi toukokuun alussa uuden version suositusta Food Walkista. Food Walk -kortilla saa maisteluannoksen viidessä Turun Aurajokivarren ravintolassa. Keskenään erilaiset ravintolat tarjoavat hauskan läpileikkauksen turkulaisesta ravintolatarjonnasta.

Turkulainen ravintolatarjonta vuosien aikana laajentunut ja monipuolistunut. Kansallisella tasolla tunnustettuja, hyviä ruokapaikkoja on monia.

- Nyt Turkuun kannattaa tulla jo pelkästään ruuan takia, kehuu ravintola Smörin keittiömestari Mikko Leminen.

Ruokakävelyyn kuuluvat Aurajoen rannalla sijaitsevat ravintolat Smör, Pinella ja Yoki, ravintolalaiva Svarte Rudolf sekä taidekahvila Café Art. Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehden testiryhmä kiersi ravintolat kahtena aurinkoisena toukokuun päivänä. Ravintolat voi kiertää haluamassaan järjestyksessä tai jakaa herkuttelun vaikka useammalle päivälle. Kortti on voimassa kolme vuorokautta ensimmäisestä ruokailusta eteenpäin.

Ravintola Smör tarjoaa kävelijöille lähellä tuotetuista kauden raaka-aineista valmistetun päivän alkuruuan, Yokista saa kortilla keittiön päivän annoksen kauden raaka-aineista ja Pinellasta päivän jälkiruuan. Svarte Rudolf tarjoaa kävijöille kanaleivän aurajuustokastikkeella ja Café Artista saa puolestaan valinnaisen kahvin ja kakkupalan.

- Viime vuonna oli aika paljon ruotsalaisia ja ulkopaikkakuntalaisia sekä jonkin verran myös turkulaisia, Pinellan keittiömestari Simo Hallikainen muistelee kierroksen suosiota.

- Tänä vuonna kortti on voimassa myös kesällä. On hauska nähdä, miten se vaikuttaa suosioon, Hallikainen jatkaa.

Ravintolat ovat suurimmaksi osaksi samat kuin viime vuonna, vain Yoki on korvannut viime vuonna mukana olleen Roccan. Ravintoloille Food Walk toimii hauskana markkinointina, jolla tehdään turkulaista ravintolaelämää tutuksi ja houkutellaan uusia asikkaita.

Food Walk -kortteja myydään Turku Touringin matkailuneuvonnassa sekä verkkokaupassa.

Taidetta ja erinomaista kahvia Café Artissa

Hyvälle kahville omistautunut ja maailmallakin menestyneistä baristoistaan tunnettu taidekahvila Café Art tarjoaa Food Walk -korttia vastaan valinnaisen kahvin tai teen sekä palan kakkua. Herkut voi nauttia vaikkapa kahvilan terassilla joen rannassa.

- Kahvin saa vapaasti valita oman fiiliksen mukaan. Tietysti voimme myös antaa suosituksia, jos asiakas haluaa. Esimerkiksi isoa lattea ei välttämättä kannata nauttia heti syömisen jälkeen, kertoo Café Artin omistaja, barista Mikko Haahti.

Café Artissa tärkeintä on laadukas kahvi. Kahvi jauhetaan itse Turun Kahvipaahtimon tuoreista pavuista ja laatua tarkkaillaan jatkuvasti.

Café Artin talossa on aikaisemmin toiminut muun muassa Ranskan konsulaatti ja tyttökoulu. Yhdeksän toimintavuotensa aikana kahvila on kerännyt laajan ja uskollisen asiakasjoukon.

- Kahvi on suomalaisille sellainen asia, että se ei katso ikää eikä sukupuolta. Vanhimmat asiakkaamme ovat tämän tyttökoulun entisiä oppilaita, yli 90-vuotiaita rouvia. He pitävät täällä aina kevät- ja joulujuhlat, Haahti kertoo.

Kahvin lisäksi Café Artissa pääsee nauttimaan taiteesta. Kahvila tekee nyt yhteistyötä turkulaisen galleristi Maaret Finnbergin kanssa. Näyttelyt vaihtuvat parin kuukauden välien. Mukana on yleensä yksi nimekkäämpi taiteilija ja pari taideopiskelijaa.

Pinella on osa Turun historiaa

Kun alkaa tehdä mieli makeaa, kannattaa suunnata Pinellaan. Food Walk -kortilla pääsee Pinellassa herkuttelemaan päivän jälkiruualla. Tämänkertainen jälkiruoka koostui vaniljapanncotasta, mansikkasorbetista ja raparperikeitosta.

Tuomiokirkkosillan ja Vanhan suurtorin kupeessa sijaitsevalla Pinellan talo on tärkeä osa turkulaista ravintolahistoriaa. Talossa on tiettävästi ollut ravintolatoimintaa jo vuonna 1848. 2000-luvun alussa rapistumaan päässyt rakennus restauroitiin perusteellisesti ja nykyinen Pinella avasi ovensa Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011.

Pinella tarjoaa ympäri vuoden tyylikästä bistroruokaa. Kesällä ravintolan terassilla voi nauttia myös rennommasta kesäruuasta.

- Kesäaikaan on tarjolla myös rennompi terassimenu. On burgereita, grillipihvejä ja kesäisiä salaatteja, keittiömestari Simo Hallikainen.

Ravintolan ylläkerrassa toimii myös cocktailbaari, joka on Hallikaisen mukaan kaupungin parhaimmistoa.

Skandinaavista ruokaa pilke silmäkulmassa Smörissä

Aurajoen länsirannalla, vanhan kivitalon kellarissa sijaitseva Ravintola Smör tarjoaa tämän vuoden Food Walkilla kävijöille lähellä tuotetuista raaka-aineista valmistetun päivän alkuruuan. Annos vaihtelee päivittäin sesongin ja ruokalistan mukaan. Tällä kertaa tarjolla oli mureaa karamellisoitua luomupossun kylkeä ja kieltä sipulipyreen kera.

Skandinaavista, pilke silmäkulmassa valmistettua ruokaa tarjoileva Smör panostaa lähiruokaan. Ruuan alkuperä on tärkeä.

- Käytämme mahdollisimman paljon lähiruokaa ja luomua aina kun mahdollista. Raaka-aineen täytyy aina olla huippuluokkaa, sanoo keittiömestari ja ravintoloitsija Mikko Leminen.

Muutaman viikon välein vaihtuvalla listalla on kolme alkuruokaa, kolme pääruokaa ja kolme jälkiruokaa. Sesongin vaihtelut näkyvät ruokalistassa.

- Vuodenaikojen vaihtelun täytyy näkyä. Talvella ruoka näyttää talviruualta ja kesällä ruoka näyttää kesäruualta, Leminen kertoo.

Lemisen mukaan parhaan kokemuksen Smöristä saa nauttimalla kaikki kolme ruokalajia. Myös ravintolan erikoisuus, neljän ruokalajin yllätysmenu on kokeilemisen arvoinen.

Yoki monikulttuuriseen makuun

Aasialaista, eteläamerikkalaista ja afrikkalaista keittiötä yhdistelevä Yoki avasi ovensa marraskuun lopulla Vähätorilla. Ravintola toimii taidokkaasti remontoidussa, Turun vanhimmassa vielä käytössä olevassa kaupunkikivitalossa, jonka vanhimmat osat on rakennettu jo 1400-luvulla.

- Yoki on tehty monikulttuuriseen makuun. Haluamme tarjota asiakkaille elämyksiä, kertoo yksi ravintolan omistajista, ravintola maailman konkari Aki Wahlman.

Wahlmanin mukaan uusi ravintola on saanut hyvän vastaanoton.

- Ravintola on otettu oikein hyvin vastaan. Turkuun on kaivattu monikulttuurista ravintolaa, Wahlman kertoo.

Food Walk -kortilla Yokista saa päivän annoksen. Toimituksen testiryhmä pääsi maistelemaan tulisenpuoleista aasialaista lammaspataa kookoksella ja pak choi -kaalilla.

Yokiin voi jäädä viettämään iltaa myös ruokailun jälkeen. Viikonloppuisin musiikkia soittavat tiskijukat ja kesällä illasta voi nauttia ravintolan terassilla.

Tyypillisiä Yokin asiakkaita ovat Wahlmanin mukaan aktiiviset 20–45-vuotiaat. Wahlman toivookin, että Food Walkin myötä ravintolan löytävät myös sellaiset asiakkaat, jotka eivät normaalisti siellä kävisi.

Svarte Rudolf

Laivaravintola Svarte Rudolfista on 25 toimintavuotensa aikana tullut pysyvä osa turkulaista jokimaisemaa. Ympärivuoden palveleva ravintola houkuttelee paljon ulkomaalaisia turisteja. Ravintolan erikoisuuksia ovat esimerkiksi saaristolaisherkut ja talvella suositut joulupöydät. Kesällä ruuista ja juomista voi nauttia myös laivan kannella.

Food Walkilla Svarte Rudolf jatkaa viime vuonna hyväksi todettua konseptia: kävelijät pääsevät Svartella maistamaan lämmintä kanaleipää aurajuustokastikkeella.

Ravintoloitsija Ari Vienonen kertoo yllättyneensä ruokakävelyn saavuttamasta suosioista jo viime vuonna.

- Asiakkailta on tullut tosi hyvää palautetta, Vienonen kertoo.


CafeArt on kuuluisa hyvästä kahvista ja baristoistaan, jotka ovat menestyneet myös kansainvälisissä kilpailussa. Mikko Haahti valmistaa cappucinoa.



CafeArtista saa Food Walk -kortilla valinnaisen kahvin tai teen sekä palan kakkua. Herkut voi nauttia vaikka kahvilan terassilla jokirannassa.



Pinellan keittiömestari Simo Hallikainen



Pinellan jälkiruoka-annoksessa oli vaniljapannacottaa ja mansikkasorbettia raparperikeitolla.



Ravintola Smör sijaitsee vanhan talon kellarissa aivan Aurajoen rannassa.



Ravintola Smörin keittiömestari ja yksi omistajista, Mikko Leminen.



Karamellisoitua luomupossun kylkeä ja kieltä sekä sipulipyreetä alkuruoaksi Smörissä.



Ari Vienosen ravintolalaiva Svarte Rudolf on jo pitkään ollut osa Turun jokimaisemaa.



Svarten annos on kanaleipä aurajuustkastikkeella.



Yokista saa Food Walkilla päivän annoksen. Tällä kertaa se oli lammaspataa aasialaisittain kookoksella ja pak choi -kaalilla.




emmi.harju@y-lehti.fi

Julkaistu 0608/2013        
TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

Kalibrointipalvelut, Mittauspalveluja, Optisten tuotteiden valmistus, Tietokoneiden valmistus

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa