Mökin perustarkoitus on rikkoa arjen rutiinit
Helsinkiläisen ravintola Olon ravintoloitsija, Turusta kotoisin oleva Pekka Terävä viettää kesämökkielämää Naantalissa. Lapsuudesta saakka samoilla tantereilla kesiä rymynnyt Terävä hankki tädin vanhan mökin lopulta itselleen, ja kertoo menneensä tontilla A:sta alkaen Ö:n saakka. Paikka on pikkuhiljaa täydentynyt uusilla varastorakennuksilla ja terasseilla.
Meren rannalla sijaitsevaan kesänviettopaikkaan lähtevät vaimo ja 10- ja 13-vuotiaat pojat vielä mielellään mukaan. Perheen isä ymmärtää, että jälkikasvun kohdalla tilanne voi olla parin vuoden päästä aivan toinen.
Saunan lämmitys ja saunominen, pulahtaminen mereen uimaan toistuvat liki jokaisella käynnillä.
- Yleensä talviturkki tulee heitettyä toukokuun puolen välin tienoilla.
Saunassa ja muissa tulisijoissa tarvittavat polttopuut Terävä tekee itse. Rangat katkeavat pölleiksi moottorisahalla ja kirves, jonka varressa heiluu Terävä, hoitaa pöllit klapeiksi.
- Parasta mökillä on kuitenkin ihan vaan oleminen. Pientä puuhastelua kyllä riittää koko ajan. Mökille pääseminen rikkoo arkisen pyörityksen.
Tänä kesänä työ pitää Terävän kiireisenä. Ravintola on yleensä heinäkuun kiinni, mutta tänä kesänä Michelin-tähdellä palkittu Olo muuttaa elokuussa Helsingin kauppatorin rantaan Lampan taloon. Nykyiseen tilaan Kasarmikadulle aukeaa samojen omistajien Emo-ravintola ja viinibaari.
Kiireistä kesää värittävät myös lasten harrastukset, ja Terävä kertoo yrittävänsä käyttää vähäisen ajan mökillä viisaasti.
Mutkatonta ja kevyttä
Vaikka kansainvälisestikin tunnustusta kerännyt kokki ruokkii nälkäisiä ja elämyshakuisia työkseen, hän ja perhe kestitsevät vieraita mielellään kesäisin. Silloin on paremmin aikaa tavata ystäviä ja keskustella.
Yhtä ainoaa kesäherkkua Terävä ei nimeä, se vaihtelee. Mutta lähdetään nyt liikkeelle uusista perunoista, kesävihanneksista ja kalasta. Jos Ahti ei suo antia, Terävä piipahtaa tutun kauppiaan luona, jolla on aina tarjolla tuoretta kalaa.
Terävä valitsee mielellään raaka-aineet sesongin mukaan. Hän on mutkattoman lähiruuan apostoli: mitä yksinkertaisempaa ja lähempänä tuotettua, sen parempaa. Kesäruoka maistuu kepeänä.
- Ahvenen mäti paistettuna on herkullista! Siihen kaveriksi keitetty muna, ruskistettua voita ja ruohosipulia sekä uudet perunat. Kyytipojaksi sopii olut, valkoviini ja snapsi.
Kesällä keittiömestari löytää itsensä usein grillaamasta. Rautaiseen syleilyyn saattaa päätyä vaikkapa keitetty porsaankylki, mikä kypsyy parhaimmilleen miedolla lämmöllä mausteinaan chili, inkivääri ja soija. Aina ei tarvita filettä.
Kesällä tulee vältelleeksi monimutkaisia ja raskaita aterioita, ja viinitkin ovat keveitä. Sosiaalisen ruokahetken ja yhdessäolon kruunaa kauden raaka-aineista ilman pingottamista valmistettu ateria. Se maistuu ja ravitsee, vie nälän, muttei vaivuta ruokailijaa sulatteluhorrokseen.
- Muistakaa, että mökkeily on kivaa. Vaikka mökille ei aina pääse, ei kannata stressata. En voisi kuvitella mökkeileväni muualla. Kai minä haaveilen muuttavani sinne eläkepäivinä.
![]() |
Saunominen ja pulahdus mereen puhdistaa kehon ja mielen. Ravintoloitsija Pekka Terävä on lapsesta saakka mökkeillyt Varsinais-Suomessa ja Naantalissa. |
![]() |
Pekka Terävä kannustaa nauttimaan yksinkertaisista, mutkattomista kesäaterioista, jotka on koostettu lähellä tuotetuista sesongin antimista. |
–a-ss