Louhoksen lumoava näyttämö
Paraisilta löytyy yksi Suomen suurimmista louhoksista: kalkkikivipohjaisten tuotteiden valmistaja Nordkalkin avolouhos. Aivan Saaristotien vieressä oleva louhos on noin 68 hehtaarin suuruinen, ja sieltä louhitaan vuodessa noin 2,5 miljoonaa tonnia kiveä.
Monttu on puoli kilometriä leveä ja kaksi kilometriä pitkä. Louhos ulottuu maanpinnasta noin 150 metrin syvyyteen, ja murskaamo sijaitsee maan alla. Suurin osa kalkkikivestä ohjautuu sementtituotantoon, viereiseen Finnsementin tehtaaseen.
Suomalaiseen Rettig Group –konserniin kuuluvan, useassa maassa toimivan Nordkalkin pääkonttori on Paraisilla. Itse louhos työllistää viitisenkymmentä työntekijää, jotka louhivat viitenä päivänä viikossa, kahdessa vuorossa. Paikalliset eivät enää kiinnitä huomiota kerran päivässä tapahtuviin räjäytyksiin.
Kuopan käsittämätön koko saa hiljenemään, ja katsojan valtaa epätodellinen olo: olenko jollain merkillisellä planeetalla, antiikin Rooman colosseumilla vai oikeasti nykyaikaisessa saaristokaupungissa. Keltaiset jättimäiset louhosautot palauttavat maan pinnalle, tai siis louhoksen reunalle.
Ohjatut kiertoajelut
Noin parin kilometrin mittainen ajelu vie ensin reunoja myöten tunnelin kautta alas Koreaan. Emme ole kaivautuneet Telluksen läpi, vaan tämä Korea on kaivoksen pohja, 130 metriä merenpinnan alapuolella. Nimensä paikka sai Korean sodan aikana 1950-luvun alkupuolella.
Herkästi pölyävä tie kiemurtelee pohjalta ylös kivikukkulan harjalle. Tien reunoille on aseteltu lohkareita säännöllisin väliajoin muistuttamaan turvarajasta. Kukkulan korkeuksissa, 60 metriä meren pinnan yläpuolella, voi vain vaipua pohtimaan ihmismuurahaisten ahkeruuden jälkiä, tuloksia ja tulevaisuutta.
Reitin varrelle on jätetty vanhoja toiminnanaikaisia rakennuksia viehättäviksi muistomerkeiksi menneiden sukupolvien sormenjäljistä ja historiasta.
Louhoksessa on järjestetty useita vuosia Rowlit-rocktapahtumaa, joka ei tänä vuonna toteudu. Festivaaliyleisö on kuljetettu paikalle linja-autoilla.
Ällistyttävän suureen kuoppaan pääsee tutustumaan ohjatusti ryhmissä. Mahdollisuutta linja-autolla tehtävään kiertoajeluun voi tiedustella esimerkiksi Paraisten matkailuneuvonnasta. Mukana on koulutettu opas. Alueella liikuttaessa on sitouduttava varotoimenpiteisiin.
Kalkkikiveä on louhittu Paraisilla jo 1300-luvulla. Teollinen louhinta alkoi vuonna 1898 Pargas Kalkberg Aktiebolagin perustamisen myötä. Siitä kehittyi Partek, johon Nordkalk kuului vuoteen 2003 saakka. Siitä alkaen Nordkalk Oy Ab on jatkanut toimintaa itsenäisesti.
![]() |
Tämä on maan toiseksi suurin ihmisen kaivama kuoppa, Paraisten kalkkikivilouhos. |
![]() |
Massiiviset louhosautot kuljettavat kalkkikiveä. |
![]() |
Kuoppaan pääsee tutustumaan ohjatusti ryhmissä. Mukana kulkee aina koulutettu opas, kuten Harry Bondas. |
![]() |
Keskellä louhosta on niin kutsuttu Hympel, joka ei sisällä kalkkikiveä ja on siksi saanut jäädä paikoilleen. Sen läpi kulkee hihnakuljetin, joka tuo kiveä maanalaisesta murskaamosta jatkokäsittelyyn. |
![]() |
Vasemmalla näkyy kaivoksen murskaus- ja lajittelulaitos, keskellä Finnsementin sementtitehdas ja oikealla erottuvat piiput kuuluvat satama-alueella sijaitsevaan entiseen voimalaitokseen. Kuvassa on myös kaivoksen kivivarastoja. |
–a-ss