Vastuullinen yritystoiminta on globaali kilpailutekijä
Erään määritelmän mukaan vastuullinen yritystoiminta on yrityksen liiketoimintaa tukevaa, omaehtoista toimintaa. Kestävä kilpailukyky saavutetaan sovittamalla yhteen yrityksen ja sen eri sidosryhmien tavoitteet ja odotukset. Yleisesti vastuullisuudessa katsotaan olevan kolme ulottuvuutta: ympäristö, ihmiset ja talous, eikä eri tahojen intressejä ole aina helppo yhdistää.
Johtamisen professori Satu Lähteenmäki sanoo, että Turun kauppakorkeakoulussa on ollut lähtökohtana opettaa vastuulliseen yritystoimintaan. Nykyään tämä päivänselvyys on niin tärkeä kilpailutekijä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, että sitä opetetaan osana Turun yliopiston Kestävän kehityksen opintokokonaisuutta, KEKOa.
- Yritykset, joissa johtajuus ja omistajuus ovat yhtä, ovat perinteisesti joutuneet kantamaan laajaa vastuuta. Savupiipputeollisuuden rakentaneet patruunat ymmärsivät työntekijän hyvinvoinnin merkityksen yrityksen toiminnan hyväksyttävyydelle. Kylälle perustettiin koulu, kirjasto ja yrityksen urheiluseura. Kun yhteisö rakentui yrityksen ympärille, syntyi riippuvuus, joka sitoutti työntekijät yritykseen erittäin vahvasti. Tuo maine Suomesta vastuullisena yritysmaana tunnetaan maailmalla yhä, ja monet ulkomaiset yliopistot ovat juuri siksi meistä kiinnostuneita.
Lähteenmäen mukaan kansainvälisten pörssiyhtiöiden kasvoton omistaja tuijottaa liiaksi pelkkiin lukuihin ja hakee nopeita voittoja. Vastuuraportointi on usein pelkkä päälle liimattu mainoskikka ja vääristelee totuutta. Toiminnan tulee olla vastuullista eikä vain näyttää siltä.
Sosiaalinen media on tuonut ihmisille uuden kanavan vaikuttaa, mikä pakottaa yritykset vastuullisemmiksi.
- Globaalissa liiketoiminnassa vastuuton toimija ei pysy kauaa salassa, vaan tieto leviää nopeasti potentiaalisten asiakkaiden kesken. On useita esimerkkejä, joissa epäeettisistä toimista kiinni jääneet yritykset ovat joutuneet perumaan jo tehtyjä päätöksiä sosiaalisen median synnyttämän paineen vuoksi.
-ps.