Kasvu vaatii uutta ajattelua
Kasvuyrityksiin kohdistetaan suuria odotuksia. Ne eivät toteudu, elleivät työnantajat pidä huolta työntekijöistään. Ja yrittäjäkin on tukea ja huolenpitoa kaipaava ihminen.
Ruoki luovuutta, ole ihminen ihmiselle ja arvosta toistenkin työpanosta.
Yrittäjä, voimavara ja ratkaisukeskeinen työnohjaaja, kouluttaja Sirpa Montonen on onnellinen: keväällä syntyneen yrityksen palveluille on löytynyt kysyntää ripeällä tahdilla. Apris Plan Oy kokoaa yhteen Montosen miltei 20 vuoden kokemuksen ja vahvuudet sosiaalialan eri tehtävistä, ja yritys tarjoaa muun muassa työnohjausta, yksilö- ja ryhmätyönohjausta, perhetyöpalveluita kunnille sekä rekrytointipalveluita.
Talouskasvua ajatellen yritykset ovat avainasemassa, työllistivätpä yhden tai kymmeniä. Kasvuyrittäjyyttä rummutettaessa tahtoo unohtua, että jokainen pien- ja yksinyrittäjä on arvokas. Montonen puhuu maltillisen kasvun puolesta, ja kasvuun kyetäkseen yrityksen ja sen työntekijöiden on voitava kohtuullisen hyvin, ja yrityksellä on oltava resurssit kasvattaa henkilöstöä.
Työnohjaus on tuttua varsinkin sosiaali- ja terveyssektorilla työskenteleville, mutta toimiala ei rajaa sen tarvitsijoita. Omasta hyvinvoinnista, henkilöstöstä ja sen työhyvinvoinnista ei kannata säästää.
- Työnohjaus on merkki siitä, että työnantaja välittää työntekijänsä hyvinvoinnista, Montonen tiivistää.
Arjen pulmat auki
Työnohjauksen hyödyt alkavat näkyä heti, ja vaikutukset kertautuvat arjessa. Montonen kehottaa huomioimaan myös sijaiset työyhteisön kehittämisessä. Työteho kasvaa työntekijöiden sitoutuessa työhön ja työyhteisön toimintaan.
Yksinyrittäjän tärkein voimavara on hän itse, ja oman hyvinvoinnin hoitamisesta on helppo laistaa. Työnohjaus toimii myös yksinyrittäjille, jolloin yrittäjä voi kerrankin pysähtyä keskustelemaan puolueettoman ihmisen kanssa luottamuksellisesti ja purkaa stressiä.
- Työnohjaus ei ole mitään mystiikkaa vaan arjen pulmakohtien ja jaksamisen selvittämistä ja ratkomista. Silloin tarkastellaan ja kehitetään omaa työtä ja toimintatapoja.
Yritystoiminnan kasvaessa henkilöstön rekrytointiprosessi kannattaa antaa ammattilaisen hoidettavaksi: silloin yrittäjä voi keskittyä perustehtäväänsä ja odottaa tuloksia säästäen omaa aikaansa. Tilaaja määrittelee, mitä haluaa ja mitkä vaiheet haluaa hoitaa itse. Ajankäytöllisesti tehokas rekrytointiprosessi säästää myös kustannuksia.
Iloisen vauhdikkaan alun saanut Apris Plan työllistää tällä hetkellä yrittäjän joka tarpeen mukaan palkkaa lisäresursseja. Päätös yrittäjäksi ryhtymisestä oli oikea:
- Käsikirjoitan ja ohjaan itse omaa elämääni realiteetit huomioiden. Aviomieheni on minulle suuri tuki, Montonen kertoo.
Nextfour leipoo idean, elektroniikan ja ohjelmiston samoihin kuoriin
Asiakkaalla on idea ja halu tehdä maailmanluokan tuote. Nextfour hoitaa siihen elektroniikka- ja ohjelmistopuolen tehokkaasti antaen käyttöön osaamisensa, jonka ansiosta tuotteesta saadaan vielä parempi.
- Olemme asiakkaan innovaatio- ja toteutuspartneri, toimitusjohtaja Niklas Öhman kiteyttää Nextfour Group Oy:n liiketoimintamallin.
Yhtiön tuote Axis4 on muunneltavissa oleva teknologia-alusta, ja hyvä pohja lähteä räätälöimään ja rakentamaan asiakkaan tarpeisiin soveltuvaa ratkaisua.
Vuonna 2007 perustettu elektroniikka- ja ohjelmistoalan tuotekehitysyritys on muotoutunut ja suuntautunut miltei kokonaan uudelleen taantuman alkutahdeilla tapahtuneen syntymänsä jälkeen. Notkahduksen jälkeen alkoi nousu vuonna 2009, ja Öhman toteaa yrityksen saaneen kovaa oppia riskienhallinnassa.
Aivan alussa mukana oli pääomasijoittaja, mutta teknologia-alustan kehittelyä rahoitti ja nopeutti teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekesin rahoitus. Yritys on rakentanut määrätietoisesti toimintatapoja ja osaamista kasvaakseen.
Vaativiin terveydenhoito-, turvallisuus- ja teollisuuskohteisiin teknologia- ja ohjelmistoratkaisupaketteja tuottava yritys on kasvattanut henkilöstön määrää ja liikevaihtoa voitollista tulosta tehden. Liikevaihto on noin kaksi miljoonaa euroa.
- Iso yritys on tavoitellumpi tuotekehityskumppani ja uskottavampi neuvotteluissa ja kilpailutuksissa. Kasvutavoitteemme on 20 prosenttia vuodessa edelleen voitollista tulosta tehden, Öhman selvittää.
Venytään töiden mukaan
Nextfour Group on ollut mukana kehittämässä salolaisen kasvuyhtiö Evondoksen lääkkeenjakeluautomaattia, johon yhdistyy etähoitomahdollisuus. Yritys toimitti Päijät-Hämeen Keskussairaalaan leikkaussalikäyttöön tarkoitetun ohjaus- ja tallennusjärjestelmän. Asiakasprojektien lisäksi yritys kehittää omia, lähiympäristön valvontaan ja hallintaan vaativissa ympäristöissä tarkoitettuja tuotteita.
- Olemme panostaneet laatujärjestelmiin ja toimintamallimme on läpinäkyvä. Asiakas voi seurata, mihin käytämme aikaa ja asiakkaan rahaa, Öhman kertoo.
Nextfour Groupin asiakaskunnassa on vanhoja kontakteja, ja uudet ovat yleensä kuulleet yhtiön palveluista joltain toiselta tyytyväiseltä asiakkaalta. Asiakasyritykset toimivat kansainvälisillä markkinoilla, tai ovat Start Up –yrityksiä tarviten apua tuotekehitykseen ja projektinhallintaan.
Turkulainen yritys on juuri muuttanut suurempiin tiloihin, joissa tuotetestaus ja laitekokoonpano onnistuvat paremmin. Rekrytointi on meneillään: tänä vuonna palkataan ainakin kymmenen uutta työntekijää. Toimintaa aiotaan laajentaa säteileviin ja muihin sertifioituihin ympäristöihin.
Toimitusjohtaja mainitsee useampaan kertaan työntekijöiden kovan osaamistason. Innostava ja viihtyisä työympäristö ruokkii ratkaisuhakuisuutta ja avoimuutta pohjustaen hyvää ryhmädynamiikkaa. Lomautuksiin ei tiukoissakaan paikoissa ole haluttu turvautua, sillä se latistaa luovuuden pitkäksi aikaa.
- Nyt on venyttävä ja tehtävä töitä joskus myös epätavallisiin aikoihin. Suomalainen insinööri on rehellinen ja suora, mutta hänen on oltava myös asiakaslähtöinen. Meillä nämä seikat täyttyvät, tyytyväinen Öhman toteaa.
Nextfour Group sai keväällä Turun kauppakamarin ICT-valiokunnan vuoden 2013 ICT Teko –palkinnon.
Teemme työt omalla tavallamme
Kauppalehden kasvajien listan kärjessä kiipeävä AT Kiinteistöcontrol Oy on jälkivahinkoliike, jolla on toimipisteet Turun lisäksi Raisiossa, Kotkassa ja Helsingissä. Jälkivahinkojen torjunta voi käsittää palojälkien raivausta, väliaikaisten suojausten rakentamista ja sammutusvesien poistoa sekä tilojen ja kalusteiden kosteusvaurioiden ehkäisyä.
Vakuutusyhtiöiden hyväksymä vahinkopalveluyritys kartoittaa, korjaa ja kunnostaa, olipa asiakkaan murheena esimerkiksi tulipalo, vesi- tai homevahinko. Toimitusjohtaja Antti Tuhkalainen mainitsee vahinkoja sattuvan useista eri syistä ja tehtäväkentän olevan huomattavan laajan.
- Pieniä vahinkoja emme tunne – meille kaikki työt ovat samanarvoisia.
Vuonna 1989 perustettu yritys on muokkaantunut matkan varrella, ja työllistää nyt noin 50 henkilöä. Yritys rekrytoi jatkuvasti uusia työntekijöitä, sillä kysynnän kasvaessa tarvitaan osaajia lisää. Liikevaihto pyörii neljän miljoonan euron tuntumassa.
Taantuma ei ole juuri vaikuttanut liiketoimintaan. Yritys kasvaa Tuhkalaisen mukaan tyytyväisten asiakkaiden ja sidosryhmien levittämän viestin avulla. Yrittäjä ei tunnista kilpailua, vaikka alalla toimijoita on useita:
- Me teemme työt omalla tavallamme. Yrittäminen on elämää, ja me olemme vain ihmisiä kaikki. Rekrytoidessakin keskitymme ihmiseen itseensä. Onneksi henkilöstöpäällikkömme on hyvä ihmistuntija, JVT-liiton hallituksessa istuva Tuhkalainen pohdiskelee.
Kaikki työ arvokasta
JVT-liiton (jälkivahinkotyö) koulutus antaa töihin hyvät eväät. Tuhkalaisen tärkein oppi on ollut sosiaalisuus. Kaikki tulevat kaikkien kanssa toimeen.
Yrittäjä Tuhkalainen on yhteiskuntafilosofinen humanisti ja virkistävä poikkeus kvartaalitalousjohtajien joukossa. Numerot ja nollat ovat kuitenkin hallussa. Mutta Tuhkalainen kysyy, mitä kuuluu, sen sijaan että tokaisisi, kuka käskee.
Terveisiä valtiovallalle: jotkut yritykset työllistävät oikeasti, ja yrittäjyyden tukeminen pitää saada välineeksi Varsinais-Suomen kasvuun.
- Aina puhutaan uusista yrityksistä, vaikka jo toimivat ja työllistävät yritykset kaipaavat myös huomiota.
Maakunta lähtee kasvuun tekemällä ja arvostamalla työtä sen kaikissa muodoissa, yrittäjä visioi. Sillä ilman töitä ei ole mitään, ei edes kulutusta. Kun ei ole töitä, ei ole, mitä kuluttaa. Yksinkertaista.
- Uskon, että meillä maakunnassa on työtä tekemällä hetken päästä kaikki ihan jees, Tuhkalainen sanoo ja näkee myös oman yrityksensä kasvavan entisestään. Työtä tekemällä, tiiminä hyvien työntekijöidensä kanssa.
![]() |
Olen tyytyväinen päätökseeni ryhtyä yrittäjäksi. Palaset loksahtelevat kohdilleen, Sirpa Montonen kuvailee. |
![]() |
Toimitusjohtaja Niklas Öhman ja chief engineer Mika Valkonen esittelevät Päijät-Hämeen Keskussairaalaan toimitetun leikkaussalikäyttöön tarkoitetun ohjaus- ja tallennusjärjestelmän esittelyvideota, joka löytyy internetissä toimivasta videopalvelu YouTubesta. |
![]() |
Joku isompi tai pienempi Ville Vallaton on tuonut töitä toimitusjohtaja Antti Tuhkalaiselle ja työpäällikkö Marko Alapirtille. |
anna-silja.suutarinen@y-lehti.fi