Kyläsuutarin paluu
Sakke ja Mira Lehtola ovat asustelleet Paattisilla kymmenkunta vuotta, ensin vuokralla, nyt omassa talossa. Sen sivurakennukseen on rakennettu tila nahkatöiden tekemiseen. Pihapirttiin käydään matalahkosta ovesta. Sisällä lämpöä luo puuliesi, vierellään vuoden 1927 Singer-ompelukone. Kirppareilta ja huutokaupoista saatua vanhaa ammattitarpeistoa on muutakin. Sakmir-yritys toimii idyllissä.
- Ompelu- ja käsityöalat ovat nykyään harvinaisempia ja osaavat tekijät vähissä, sanoo Mira. Pariskunnan laskujen mukaan Turun alueella on vain 7 - 8 suutaria. Vallan ovat ottaneet kertakäyttökulttuuri ja nahkatuotteiden huono laatu. Helpolla hajoava joutaa roskiin, eikä halpaa osteta tulevaa korjauttamista ajatellen.
Vuorin tai sisäpinnan valmistetiedot kertovat jo ensivilkaisulla laadusta.
- Varsinkin vanhemmissa nahkatuotteissa Made in Finland on riittävä tae, samoin Made in England, tietää Mira.
Vanhan korjaaminen on Sakmirin sydäntä lähellä. Miksi vanhaa kannattaa korjata?
- Ekologisuuden takia. Ennen tehtiin paremmasta materiaalista ja työn jälki oli huoliteltua. Nykyään käytetään huonompia materiaaleja, valmistetaan kiireellä ja halvalla. Pitää huomata, että nahka muokkautuu käyttäjän päällä sopivaksi. Jos on kerran löytänyt kunnollisen tuotteen, joka tuntuu mukavalta, sen mieluummin korjaa kuin etsii vaivalla uuden ja koittaa saada sen taas itselle istumaan. Lisäksi nahkaa on hyvä huoltaa, niin sen käyttöikä pitenee huomattavasti, kertoo Mira.
Monikäyttöinen nahka
Syrjäinen sijainti tarkoittaa erikoistumisen pakkoa. Niinpä Sakmir tekee kysynnän mukaan lilliputtisen kapeille segmenteille: roolipelaajien nahka-asusteita, korjaustöitä hevosharrastajille, koruja, vöitä ja solkia sekä erilaisia nahkaisia tunnuksia. Näitä tiedustellaan netin välityksellä. Toinen tärkeä toimiala perustuu alueeseen. Sakmir hoitaa lähialueen ihmisten ja yritysten tarpeet vanhan ajan kyläsuutarin tavoin.
Tavallinen kauppakeskuksen pikasuutari tekee avaimia ja korkolappuja naisten kenkiin. Kumpikaan näistä ei kutsu Sakmiria.
- Avainpalvelu olisi aivan liian kallis perustaa. Lappuja tietysti laitetaan, joskin usein kysytystä mielekkäämmin sopivat vaikkapa vetoketjun vaihdot, kertoo Sakke. Miralla on pohjana ompelutyön ammattikoulutus.
Perheyrityksen annetaan kypsyä hitaasti. Mira on useimmiten paikalla Paattisilla. Sakke on vielä pitänyt päivätyönsä Raisiossa.
Sakmir aloitti maaliskuussa ja etsii nyt paikkaansa erikoistuotteiden viirunkapeilla markkinoilla.
Sakke mainitsee rasitteeksi korkean alv-prosentin. Silti hinnasto kuluttajille pyritään pitämään maltillisena.
Miran mukaan hinnat ovat tapauskohtaisia.
- Tuntiveloitus on 40 - 50 euroa, riippuen työn suuruudesta. Jos työ vie paljon aikaa, hintaa sovitellaan sopivaksi, eikä silloin voida juosta kellon mukana. Meillä kuitenkin etuna on se, ettei tarvitse maksaa suuria vuokria. Se takaa kilpailukykyiset hinnat.
![]() |
Mira kunnostaa vanhaa ja tekee uutta pihapiirin viihtyisässä pikkupajassa. |
![]() |
Miniyritys Sakmir käynnistyi maaliskuussa. Asiakkaita Sakelle ja Miralle ovat tuoneet niin puskaradio kuin nettisivutkin. |
Jukka Sundholm