Tiukan asian jälkeen herkkuja, hupia ja nukkumaan

Entistä useampi kokousvieras haluaa hotellitasoisen majoituksen, ja yrittäjät vastaavat toiveeseen. Tilaisuuksien järjestämiseen osallistuu monen pikkuyrityksen kimppa. Yrittäjät toivovat kokousjärjestäjien välittävän vieraiden toiveet etukäteen, ja varsinkin tieto ruokarajoituksista on ehdottoman tärkeä. Oletko koskaan järjestänyt kokousta bussissa?

Aitiopaikalla Turun keskustassa

Turun Aurajokirannassa sijaitseva valtion virastotalo on kokenut melkoiset muutokset niin vuokralaistensa kuin tilojensakin suhteen.

Merkittävä uusi vuokralainen on Varsinais-Suomen Ely-keskus, mutta tärkeä on myös raumalainen perheyritys FresCo Ravintolat Oy, joka valmistaa talossa maittavaa lounasta. Sitä voivat muutkin kuin virastotalon henkilöstö tulla nauttimaan.

Aitiopaikaksi ristitty lounasravintola ja siihen liittyvät uudistetut kokoustilat tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia kokousten ja erilaisten tilaisuuksien järjestäjille.

- Tilat toimivat hyvin yhteen: tänne mahtuu enemmänkin ihmisiä. Aulaa ja auditoriota ja isoa salia voi käyttää suurissa tilaisuuksissa, kuten yritysjuhlissa ja häissä, mutta lisäksi täällä on 12 erilaista ja erikokoista kokoustilaa, joissa pienemmät ryhmät voivat kokoontua. Kaikissa tiloissa on nykyaikaiset av-laitteet ja myös videoneuvottelut ovat mahdollisia, kertoo FresCo Ravintoloiden myynti- ja markkinointipäällikkö Laura Kuusinen.

Yritys välittää Senaatti-kiinteistöjen omistamia tiloja ja järjestää tarjoilut toiveiden mukaan. FresCo Ravintoloiden nimen mukaisesti tarjolle pyritään tuomaan aina jotain tuoretta ja raikasta.

Varsinainen erikoisuus talossa on Maaherran entinen edustustila, jonka luulisi kiinnostavan varsinkin varttuneempia turkulaisia. Tila on säilytetty entisellään kalustusta myöten ja siinä on oma sisäänkäynti, koko huoneiston pituinen terassi Aurajoelle ja uusitut saunatilat. Täällä järjestetyistä tilaisuuksista riittää varmasti tarinoita enemmänkin. –ap.

Villa Marjaniemessä saa olla kaikessa rauhassa

Ruissalon ikiaikaiset tammet ja kesän vihreys avautuvat kapeaksi tieksi, joka johdattelee jonkin matkaa syvälle metsään. Täällä on Villa Marjaniemi, kokouskartano, josta löytyy vanhan ajan charmia ja yllättävää rauhaa. Täällä kelpaa kokoustaa, silloin kun halutaan oikein syventyä asioihin kaikessa rauhassa.

- Täällä vietetään paljon virkistyspäiviä, sillä meillä on luonto kaikkialla läsnä. On mahdollisuus käydä opastetuilla luontoretkillä, ja näin syksyllä vaikka lintu- ja sieniretkillä, kertoo ”kartanon frouva” Laura Louko.

Villa Marjaniemi on valtavankokoinen 1800-luvun lopun herrasväen huvila, josta pienemmät kokousryhmät voivat sijoittua niin, etteivät välttämättä törmää edes toisiinsa. Turun Aikuiskoulutussäätiön pieteetillä kunnostamassa talossa on 12 erikokoista kokoushuonetta, jossa saa oltua omissa oloissaan. Marjaniemessä on nykyaikaiset av-laitteet ja koko talon kattava äänentoisto.

- Ruokailussa meillä on vaihtoehtoja. Meillä on yhteistyökumppaneina neljä catering-firmaa, joiden menuista asiakas voi valita joko sitä perinteisempää saaristolaispöytää tai sitten vähän trendikkäämpää. Myymme palvelumme avaimet käteen -periaatteella, aina tarjoiluista ohjelmapalveluihin, Laura Louko kertoo.

Marjaniemessä järjestetään myös isompia juhlia ja hääpaikkana se on mainio. Mukavasti sinne saa mahtumaan noin 80-120 juhlavierasta, ja coctail-tilaisuuteen jopa 250.

Syksyllä talossa voi järjestää rapujuhlia, ja teemallisia pikkujouluja on jo varattu. Niihin voidaan järjestää myös oheisohjelmaa, kuten piiloteatteria, mikä tuo iltaan hauskaa yllätyksellisyyttä, vinkkaa Louko. –ap.

Iso ilo pienestäkin saaliista

Avovesiaika on kalastusoppaan sesonki. Taantumalla ei ole suurta merkitystä palveluiden kysynnässä, ja pari viimeistä kautta ovat tuoneet paljon uusia asiakkaita kustavilaiselle kalastusoppaalle Vesa Liukkoselle.

- Nämä palvelut ovat taantumassa kasvukautta tärkeämmässä asemassa: nyt kehitetään liikekumppanuuksia, Liukkonen muistuttaa.

Hänen kauttaan järjestyvät tarvittaessa kokous- ja majoitustilat. Omien ja yhteistyökumppaneiden voimin järjestyvät sadankin hengen ryhmien tilaisuudet.

Yleisin ryhmäkoko on kuitenkin viidestä kymmeneen henkilöä, ja asiakkaat tulevat Turku-Tampere-Helsinki-sektorin sisäpuolelta. Myös henkilökuntien Tyky-päivään kysytään usein kalastusoppaan palveluita.

Saalis on aina tärkeä, mutta pienestäkin saaliista kumpuaa iso ilo. Oppaan työ on tarjota kokonaisvaltainen elämys, ja kaikki henkilöityy oppaaseen. Huonon kelin pelastavat hyvät varusteet, sitä paitsi silloin kala käy hyvin pyydykseen.

- Pyrin viemään asiakkaat rauhaan luonnon keskelle, pois mökkien liepeiltä.

Jos saalista ei pidetä, vahingoittumattomat kalat vapautetaan. Kalastusreissun lisäksi Liukkonen voi järjestää kalan käsittelykurssin tai kalaruuanvalmistuskurssin.

Uusin yhteistyökumppani on Laupusten kartano, jota Liukkonen kuvailee viimeisen päälle pieteetillä kunnostetuksi, aisteja ruokkivaksi miljööksi.

- Se tarjoaa mahdollisuuden ruokailuun ja yöpymiseen, ja aterioita voi loihtia keittiömestari Per-Erik Silver.

Ruokailujen suhteen Liukkonen muistuttaa isäntiä ja emäntiä ilmoittamaan ruoka-aineallergiat tilauksen yhteydessä.

- Se on tärkeä osa vieraan huomioimista ja varmistaa, ettei kenenkään vatsa jää tyhjäksi! –a-ss.

Kokous jo matkalla

Oletko ajatellut, että sen välttämättömän kokouksen voisi pitää bussissa – ehkä matkalla jonnekin retkikohteeseen? Grandellin Liikenne Oy tarjoaa tällaisen mahdollisuuden kahdella kokousbussillaan.

- Emme ole oikein osanneet mainostaa tätä mahdollisuutta, mutta meillä on tällainen liikkuva kokouspalvelu. Kaksi bussia, joihin mahtuu 36 matkustajaa. Molempien bussien perällä on iso pöytä, jonka ympärillä voi kokoustaa 14 henkeä ja sen lisäksi voi olla kaksi neljän hengen ryhmää, kertoo Aki Grandell.

Toisessa bussissa on kolme näyttöä ja toisessa valkokangas, joihin voi yhdistää oman kannettavansa av-esitystä varten.

- Näillä on myös tehty ihan virkistysmatkojakin: teatteri- ja konserttireissuja ja esimerkiksi muisteluretkiä Karjalaan, jolloin on haluttu katsoa vanhoja kuvia näytöiltä. Itse olen ollut mukana viikon formulamatkalla Unkarissa, mainitsee Grandell.

Voi hyvin kuvitella, että auton sohvaryhmässä istuen matkaseurueen onkin hauska pitää kokousta tai vain seurustella epävirallisesti. -ap.

Kartanomiljöö on ylellinen kokousnäyttämö

Vuonna 2008 toimintansa aloittaneessa Härkälän kartanossa Somerolla käy kokousvieraita paikallisten lisäksi pääkaupunkiseudulta, Salosta, Forssasta, Loimaalta, Ypäjältä, Hämeenlinnasta ja Turusta. Koko päivän kokoukseen yhdistetään usein yöpyminen kartanossa.

- Asiapitoisen päivän jälkeen vieraat voivat kylpeä perinnesaunassa, ja iltaruokailun jälkeen uni maistuu tunnelmallisissa makuuhuoneissa, Soili Suominen-Hurme kertoo.

Osa kokousvieraista saapuu ulkomailta. Iltakokoukset ovat puolen päivän kokouksista juhlavimpia tilaisuuksia.

Yritysten ja järjestöjen kokouspaikakseen valitsemaan Härkälän kartanoon houkuttelee historiaa kunnioittaen huolellisesti remontoitu miljöö. Vanhan kertalämmitteisen pönttökiukaan löylyjen jälkeen voi pulahtaa uimaan Kirkkojärveen. Kartanon historia alkaa jo 1500-luvun lopulta, ja nykyinen kunnalliskotinakin toiminut päärakennus on rakennettu 1882.

Suominen-Hurme painottaa yrityksen panostavan yksilölliseen palveluun ja elämykseen, jossa jokainen tilaisuus räätälöidään toiveiden mukaan. Monet kevät- ja syyskokoukset on järjestetty kartanon pääsalissa, johon mahtuu 60 – 80 kokousvierasta, pienempiin saleihin 20 – 40. Juhlapaikkana tunnettu kartano soveltuu kesäisin jopa 200 hengen tilaisuuksiin.

- 1800-luvun lopun henkeen sisustettu kartano ei ole museo, vaan tarkoitettu käytettäväksi vaikka entisajan tunnelmaa vaalimmekin, Suominen-Hurme muistuttaa.

Majoittuvat kokousvieraat kyselevät usein lenkkeilymahdollisuuksia ja nauttivat lähimaaston tarjoamista vaihtoehdoista.

Kartanon saleissa on esillä sekä pysyviä että vaihtuvia taidenäyttelyitä ja kokoelmia. Isäntäparin, Soili Suominen-Hurmeen ja Raino Hurmeen, omat kiinnostuksen kohteet, japanilainen ja kiinalainen taide ja esineet, ovat myös esillä. –a-ss.

Kirkkovenesoudusta kertausharjoituksiin

Hanna ja Matti Partala Yläneen Suvirannasta kertovat firmojen ulkopuolella pidettävien kokousten vähentyneen jo parin vuoden ajan. Tyky-päiviäkin järjestetään hieman vähemmän. Sen sijaan kokous- ja virkistyspäivät yhdistetään samaan päivään.

Yläneen Suvirannan vetonaulana toimivat monenlaiset ulkoilumahdollisuudet, joihin voi yhteistyökumppaneiden kanssa järjestää erilaisia aktiviteetteja. Suurin osa haluaa leppoisaa menoa.

- Järjestämme toiveiden mukaisesti kisailuja ilman hikeä ja vaatteiden sotkeentumista. Näin mahdollisimman moni voi osallistua, Matti Partala kertoo.

Elijärven rannoilta löytyy neljä yritystä, joilla on yhteinen kirkkovene. Sillä soutelun lisäksi matkaa voi taittaa mönkijöillä kesät, talvet. Talven eksoottisin retki tehdään jäälle seuraamaan nuotanvetoa!

Reippaampaa menoa kaipaaville on tarjolla Suvirannan kertausharjoitukset: armeijahenkinen mutta leikkimielinen harjoitus kertaa kansalaistaitoja aktiiviupseerin vetämänä.

Uusinta palvelutarjontaa edustavat yhteistyökumppanin kautta saatavat liikuntapalvelut, joista löytyy esimerkiksi äijäjumppaa, pilatesta ja kävelykoulu.

Yritystoiminnan jatkajaa etsivät Partalat kertovat että edustuskuluvähennysten leikkaaminen on karsinut yritysvieraita. Toimimattomat verkkoyhteydet hankaloittavat yritystoimintaa maaseudulla. –a-ss.

Omia vahvuuksia avaamaan

Majatalo Marttaan, Nauvoon, tullaan viihtymään ja hakemaan erilaista perspektiiviä.

- Meillä ei järjestetä kuivia kokouksia, majatalon emäntä Sari Nordlin sanoo, eikä tarkoita juomapuolen kulutusta.

Turun talousalueelta ja pääkaupunkiseudulta Majatalo Marttaan hakeutuvat seurueet etsivät virikkeellistä ympäristöä, toisaalta mahdollisuutta rauhoittua ja nauttia kehon- ja psyykenhuollosta. Nordlin toteaa tilaajien olevan kiinnostuneita myös ruuan alkuperästä.

- Me valmistamme luomulähiruokaa, joka on yksi osa kehon ja mielen hyvinvointia.

Martassa kokouspalveluja kehitetään kohti pehmeitä arvoja ja mausteeksi annostellaan ayurvedisia, intialaisia, tuhansia vuosia vanhan terveydenhoitojärjestelmän mukaisia hoitoja. Yhteistyökumppaneista löytyy myös taiteilijoita, jotka ohjaavat lempeästi hakemaan jokaisessa asuvaa pientä virtuoosia.

- Aina ei tarvitse kilpailla, eikä kaiken tarvitse olla räjähtävää, aggressiivista tekemistä. Ihmiset kaipaavat omien vahvuuksien avaamista ja tukemista, Nordlin muistuttaa.

Palaute on ollut kiitollisia tunteenpurkauksia ja halauksia. Moni asiakas palaa takaisin ehkä jossain toisessa kokoonpanossa. Yksikään mies ei ole arvostellut hetkiä naisten hömpäksi.

- Miehet ajattelevat ja pohdiskelevat terveyttä sekä fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia ihan yhtä lailla kuin naiset. Heidän vain on pidettävä yllä kovaa kulissia, Nordlin pohtii.

Niinpä Majatalo Martasta löytyy esimerkiksi miesten varikkoviikonloppu: kehon- ja mielenhuoltoa arjen piinaamille työmyyrille.

- Järjestämme myös Tyky-päiviä toiveiden mukaan ympäröivää luontoamme hyödyntäen. Aikuiset ovat unohtaneet leikkimisen, ja me hoidamme heitä kuin lapsia, Nordlin kuvailee. –a-ss.

Uusi hotelli mahdollistaa pidemmät kokoukset


- Nyt kokousten järjestäjät ovat selkeästi heränneet ja kyselevät tarjouksia, Mathildedalin Ruukkitehtaiden Kahvila Kyläkonttorin ja hotelli Ruukin Majatalon yrittäjä Krista Gustafsson kertoo.

Kokousvieraat matkustavat Salon Mathildedaliin Turku-Helsinki –akselilta, ja säästökuureilla olevat yritykset tarkkailevat kustannuksia ja matkan pituutta. Johtoryhmät kokoustavat entiseen malliin, ja edellyttävät hotellitasoista majoitusta.

Nyt sellainen löytyy myös Ruukkitehtailta, sillä Ruukin Majatalo on avattu tänä kesänä. Se on vanhan koneistamon yläkertaan saneerattu hotelli, josta löytyy kahdeksan kahden hengen huonetta. Hotelli tarjoaa pientä luksusta esimerkiksi sadesuihkujen ja Unikulman aamuisin hyvinkin kiiteltyjen sänkyjen ansiosta.

Kokouspalveluita vuodesta 2011 tarjonnut Gustafsson kuvailee, että Mathildedaliin laskeudutaan kuin Muumilaaksoon: hämmästys ja ihastus vuorottelevat vieraiden kasvoilla ja kommenteissa. Ja sitten puskaradio soittaa Ruukkitehtaiden säveliä.

- Tänne tullaan varta vasten. Vierailu on kokemus, jonka haluaa jakaa toistenkin kanssa.

Kesällä valmistunut ja avattu hotelli on selkeä houkutin, joka mahdollistaa kahden päivän kokoukset. Ryhmien koot vaihtelevat laidasta laitaan, mutta tilat soveltuvat jopa 50 hengen kokouksille. Yleisimmät ryhmäkoot ovat kymmenestä ylöspäin.

Mathildedalin Ruukkitehtaiden alueella kuusi yritystä tarjoaa palveluitaan tehden yhteistyötä markkinoinnissa. –a-ss.


Maaherran entinen edustustila on säilytetty entisellään kalustusta myöten, Laura Kuusinen esittelee.



Ruissalon upea luonto ottaa melkein pääosan Laura Loukon emännöimässä Villa Marjaniemessä.



Vesa Liukkosen mielestä kalastusoppaan työ on tarjota kokonaisvaltainen elämys.



Aki Grandell suosittelee kokousbussia myös epävirallisemmille matkoille.



Härkälän kartanossa voi myös yöpyä. Soili Suominen-Hurmeen takana on Someron kirkosta 1970-luvulla tehdyn remontin yhteydessä lauta laudalta pelastettu seinämaalaus.



Yläneen Suvirannan isäntäpari etsiskelee uutta yrittäjää paikkaan.



Kokouspalveluja kohti pehmeitä arvoja kehittävä Sari Nordlin muistuttaa ruuan olevan tärkeä osa kehon ja mielen hyvinvointia.



Mathildedalin Ruukkitehtailla avattiin uusi hotelli. Kokous- ja muut vieraat ovat aamuisin kiitelleet erinomaisia sänkyjä, Krista Gustafsson kertoo.


Julkaistu 09/2013        

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa