Lyökö NFC-maksaminen itsensä nyt läpi?

Ohjelmistoja päivitetään vihdoin

Kontaktittomasta NFC-maksamista on puhuttu jo vuosia. Tänä vuonna Suomen satatuhatta ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijaa ovat vihdoin päässeet tositoimiin, kun Elisa, MasterCard ja Suomen Lyyra -yritys ovat yhdessä tuoneet etäluettavan matkapuhelimeen liitettävän NFC-tarran, jossa on mobiilivarmenne. Opiskelijat voivat maksaa sillä esimerkiksi opiskelijaruokaloissa.

NFC-maksaminen on Suomessa vielä harvinainen tapa maksaa ostoksia, vaikka muualla Euroopassa ja varsinkin USA:ssa sitä on käytetty jo kauan.

- Euroopassa varsinkin Iso-Britannia ja ehkä yllättäen myös Puola ovat edelläkävijämaita NFC-maksamisessa. Meillä Suomessa korttimaksaminen on toiminut kohtuullisesti, ja meillä on ollut vähemmän käteistä liikenteessä, sanoo Elisan tuotepäällikkö Mari Heikkinen.

Suomessa maksupaikkoja on tähän asti ollut lähinnä pääkaupunkiseudulla. Muualla siihen on törmännyt julkisten kulkuneuvojen matkakortin lukijoiden muodossa.

NFC-maksamisen mahdollisuus on tulossa – jollakin aikavälillä – myös maksukortteihin ja älypuhelimiin, joissa niissäkin on jo jonkin aikaa ollut NFC-tuki. Sitä ei vain ole vielä sertifioitu maksamiseen.

Rautaa eli erilaisia NFC-maksamiseen sopivia maksupäätteitä on kentällä ollut jo kauan. Monien isojenkin kauppaketjujen uudet maksupäätteet voisivat periaatteessa toimia maksamisessa jo nytkin, mutta ongelmana ovat tähän asti olleet olleet ohjelmistot.

Elisalta valmiiksi ohjelmoitu maksupääte

Teleoperaattori Elisa on toiminut meillä aktiivisimmin kontaktittoman maksamisen puolestapuhujana.

- Nyt kun tekniikka on tullut jäädäkseen ja isoja investointeja on tehty, uskon sen lyövän läpi. Onhan meillä käyty läpi kaikki maksukorttimuutoksetkin, kuten sirukortti vähän aikaa sitten, Heikkinen huomauttaa.

- Elisan roolina tässä on ollut vuokrata maksulaitteita asiakasyrityksilleen palveluperiaatteella eli päätteet ovat asiakkaan tiedoilla valmiiksi ohjelmoitu. Asiakkaan ei tarvitse kuin kytkeä virta, kaikki on valmiina maksutapahtumaan, Mari Heikkinen kuvailee.

Etäluettava maksu voi olla korkeintaan 25 euroa. Parhaan hyödyn siitä saa kiireisissä maksutapahtumissa, joissa on taipumusta vielä jononmuodostukseenkin, kuten ravintoloissa, kahviloissa ja esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa. Etu on, ettei pin-koodia tarvitse näppäillä, ja maksutapahtuma on ohi hetkessä.

Tuotepäällikkö Mari Heikkinen muistuttaa, että myös monet kioskit ja kivijalkayrittäjät voisivat hyötyä NFC-maksamisen yleistymisestä.

- Tuotesijoittamalla ajankohtaisia edullisia ostoksia oikein yrittäjä voi lisätä myyntiä sellaisten asiakkaiden kohdalla, jotka ovat poikenneet myymälään vain katselemaan. Joitakin euroja voi siten jäädä kauppaan, ilman että tarvitsee ottaa pankkikorttia esiin.


Elisan Lompakko-palvelussa erillinen NFC-maksutarra matkapuhelimessa toimii maksunvälittäjänä. 

anneli.perkio@y-lehti.fi

Julkaistu 09/2013        
SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa