Yritysluotot tiukemmassa kuin ennen
Suomen Yrittäjien ja Finnveran tämän syksyn Pk-yritysbarometrikysely paljastaa, että pankkien yritysluotot ovat entistä tiukemmassa.
Samoilla linjoilla on myös Varsinais-Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Jaakko Heininen, jonka mukaan lainaehdot ovat kiristyneet kautta linjan.
- Kaikilla tavoin lainaehdot ovat koventuneet. Vakuudet ovat vaikeammin neuvoteltavissa ja marginaalit ja viitekorot ovat nousseet. Myös laina-ajoissa ja takaisinmaksussa on tiukempi linja.
Heininen sanoo suoraan, että pankit karsastavat joidenkin toimialojen rahoittamista.
- Esimerkiksi kiinteistörahoituksen saaminen järkevillä ehdoilla on ihan nollassa. Se on varmasti vaikuttanut osaltaan siihen, että rakentamisessa on nyt näin hiljaista, hän miettii.
Vakuudet syynissä
SY:n varatoimitusjohtaja Timo Lindholm näkee Pk-yritysbarometrin vastauksissa selvää kaksijakoisuutta.
- Niistä vastaajista, jotka olivat hakeneet yritysluottoa, 11 prosenttia sanoi luottopolitiikan kiristyneen erittäin paljon, mutta toisaalta 11 prosenttia vastasi sen kiristyneen erittäin vähän.
Vastausten keskiarvo painui kuitenkin kiristymisen puolelle, mikä näkyy eniten lainan vakuusvaatimusten kiristymisenä ja tietysti myös rahan hinnassa.
- Vakuusvaatimusten nousu on uusi piirre, mutta ymmärrän sen toisaalta hyvin. Kansainvälinen pankkisäätelyn kiristäminen vaikeuttaa pk-yritysten rahoittamista.
Lindholm muistuttaa, että pitkään jatkunut taantuma on heikentänyt yritysten luottokelpoisuutta.
- Siitä käydään nyt ne kriittisimmät keskustelut. Ensisijaisesti katsotaan yrityksen taloutta: pystyykö se hoitamaan lainansa.
Yritysten investointihalukkuus on matalalla. Huomionarvoista on, että peräti 38 prosenttia yritysluotoista kohdistuu käyttöpääoman tarpeisiin.
- Luku on korkea. Pankkien halukkuuteen myöntää luottoa sillä ei kuitenkaan ole suurta merkitystä. Käyttötarkoitus ei sanele rahan saatavuutta, mutta hyvin yleinen käyttöpääoman tarve kertoo kuitenkin yritysten heikentyneestä maksuvalmiudesta, sanoo Lindholm.
Marginaali ei ole kynnys
Rahan hinta tuntuu edelleen olevan ainakin joillekin yrityksille neuvottelukysymys.
- Nykyoloissa lainamarginaalien keskiarvo kertoo entistä vähemmän. Hajonta niissä on suurta.
Lindholm ei usko, että lainamarginaalit olisivat yritysten luoton saannille mikään kynnyskysymys.
- Kun viitekorot ovat näin matalat, ei yritysten luotonsaanti korkoihin kaadu. Tiukemmat keskustelut käydään vaadittavista vakuuksista sekä omarahoitusosuuden suuruudesta – ja yrityksen luottokelpoisuudesta ylipäätään.
- Olosuhteisiin nähden – ja muuhun Eurooppaan verrattuna - yritysluototus Suomessa pyörii edelleen kohtuullisesti, Timo Lindholm toteaa.
Varsinais-Suomessa yritysluoton myöntäjä on kaikkein useimmin Turun Seudun Osuuspankki, jonka yritysluottojen määrä on viimeisten 12 kuukauden aikana kasvanut 10,9 prosenttia, kertoo johtaja Arto Koski pankin rahoitusosastolta.
- Hyville hankkeille meiltä löytyy aina rahoitusta. Lainaehtoja ei mielestäni ole kiristetty, mutta pankkisäätelyn kautta on tullut lisävaateita. Voi myös olla, että marginaalit ovat aavistuksen verran leventyneet. Yrityksen taloudellinen kunto näkyy lainan hinnassa, hän myöntää.
![]() |
Olosuhteisiin nähden – ja muuhun Eurooppaan verrattuna - yritysluototus Suomessa pyörii edelleen kohtuullisesti, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Timo Lindholm sanoo. |
anneli.perkio@y-lehti.fi