TE-toimistoja vähennetään rajusti
Varsinais-Suomen TE-toimiston palveluverkkoa tullaan supistamaan rankasti. Suunnitteluryhmän esitys uudeksi TE-toimiston toimipaikkaverkostoksi on juuri ollut lausuntokierroksella kunnissa ja etujärjestöillä, mutta kierroksen tuloksista huolimatta ELY-keskuksella on valtiovarainministeriön ohjeet vähentää toimipisteitä.
TE-toimistojen toimintamäärärahoja on joka tapauksessa vähennetty merkittävästi, ja sen on haettava säästöjä. Suunnitelman mukaisesti Varsinais-Suomen alueelle jäisi vain kaksi TE-toimiston omaa toimipaikkaa: Turkuun ja Saloon.
Sen lisäksi tulisi olemaan kaksi toimipistettä, jossa on vielä TE-toimiston vakituista henkilökuntaa. Nämä toimipisteet Loimaalla ja Uudessakaupungissa olisi sijoitettu seudullisiin yhteispalvelupisteisiin.
- Ei ole järkevää karsia näin voimallisesti. Varsinais-Suomen Yrittäjien mielestä esitys pitäisi uudelleenarvioida, että TE-toimiston palveluiden taso ja saatavuus voitaisiin turvata. Yhteispalvelupisteet eivät voi täysin korvata TE-toimiston toimipaikkaverkostoa, sanoo toimitusjohtaja Henri Wibom.
Tämä koskee Wibomin mukaan erityisesti Turunmaata ja saaristoa, jossa TE-toimiston ainakin pitäisi säilyttää oma toimipaikka.
Vaikka taustalla olisi myös valtiovallan pidempiaikainen trendi siirtyä enemmän sähköisiin palveluihin, yrittäjäjärjestöä huolestuttaa se, että virkailijoiden paikallistuntemus sen myötä väistämättä heikkenee.
- Ei tunneta paikallisten yritysten eikä työnantajien tarpeita. Samoin työttömien syrjäytymisriski voi kasvaa, kun henkilökohtaiset kontaktit työvoimaviranomaisiin vähenevät, ennustaa Wibom.
Harkintavaltaa jonkin verran
Varsinais-Suomen TE-keskuksen johtaja Kimmo Puolitaival lupaa, että lausuntokierroksen tuloksia arvioidaan kyllä tarkkaan.
- Ilman muuta otamme huomioon, ja arvioimme, tuoko se elementtejä, jotka antaisivat aihetta muutoksiin esityksessä uudeksi TE-toimiston palveluverkoksi.
Puolitaival pitää suunnitelman pitkän tähtäimen visiota melko lailla vääjäämättömänä kehityksenä.
- Vuosi 2017 on iso rajapyykki, mutta siihen asti tapahtuvat muutokset ovat harkittavissa sen perusteella, mitä kunnat esittävät ja TE-toimiston mahdollisuudet ovat, hän muotoilee.
Päätöksiä on luvassa loppuvuodesta. Varsinais-Suomella on Puolitaipaleen mukaan ainakin periaatteessa itsenäinen päätösvalta, joskin sitä rajoittaa valtiovarainministeriön Asiakaspalvelu 2014 –hankkeen ratkaisut. Sen pohjalta syntyvä lainsäädäntö ohjaa kuntia perustamaan yhteispalvelupisteitä, joissa TE-toimisto velvoitetaan olemaan mukana.
Kimmo Puolitaival näkee, että palveluverkon karsinnassa on paljon hyvääkin.
- Tässä mallissa, jossa meillä on ollut paljon hyvin pieniä, 1-3 hengen toimipisteitä on ollut vaikeaa pitää yllä palvelun laatua. Ne ovat hyvin haavoittuvia yksiköitä.
- Toisaalta sähköiseen asiointiin siirtyminen karsii myös byrokratiaa. Asiakkaat voivat jatkossa itse tallentaa verkossa työnhaun perustiedot ja muutokset, joihin liittyvät asiakirjat on pitänyt tähän asti tuoda TE-toimistoon kirjattavaksi. TE-toimiston asiantuntijoiden palveluja pystytään siten kohdentamaan paremmin niille, jotka niitä eniten tarvitsevat.
Länsi-Turunmaan Yrittäjät ovat huolissaan Paraisten TE-toimiston lakkautusuhasta.
- Jäsenistö toivoo sen säilyvän, koska olemme tällaista erityisaluetta. TE-toimiston pitäisi tuntea saariston olosuhteet, jotka ovat monin tavoin poikkeavat. Sen lisäksi olemme kielialueena spesifi: tosiasia on, että monet ihmiset todellakin tarvitsevat sen palvelun ruotsiksi. Väitän, etteivät alueen palvelut voi säilyä saman tasoisina, jos oma TE-toimisto lakkautetaan, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Minna Ruohonen.
anneli.perkio@y-lehti.fi