Almaco Group on siellä missä tapahtuu
Varsinais-Suomen laivanrakennusalan rajusta rakennemuutoksesta ja perinteisen laivanrakennuksen hiipumisesta huolimatta meillä on yrityksiä, jotka ovat koko ajan toimineet menestyksekkäästi tässä uudessakin tilanteessa. Niistä ei vain niin usein puhuta.
Yksi tällainen yritys on turkulainen Almaco Group Oy, joka perustettiin vuonna 1998 suunnittelemaan jo liikenteessä olevien matkustajalaivojen hotelli- ja ravintola-alueiden uudistamista ja modernisointia. Myöhemmin mukaan tuli myös keittiö- ja ruokahuoltoalueiden toteuttaminen.
Muutostyöt voidaan tehdä missä päin maailmaa hyvänsä, ja jopa matkan aikana aluksen siirtyessä satamasta toiseen. Asennustöihin Almaco käyttää paikallista työvoimaa, työn valvojat tulevat yleensä Suomesta. Almacon rooli on suunnittelun ohella toimia joustavana projektinhallintaoperaattorina.
- Olemme siellä missä tapahtuu. Meillä on hyvin kattava alihankintaverkosto ympäri maailmaa. Toimittajaverkostossa on myös reilusti yli sata suomalaistakin yritystä. Esimerkiksi mallihytit yleensä tehdään täällä ja niissä käytettyjen materiaalien ja kalustojen toimittajista on iso osa suomalaisia, kertoo myyntijohtaja Mikael Liljeström Almaco Groupista.
Offshore kasvusuuntana
Sittemmin yrityksen liiketoiminta on muuttunut ja laajentunut. Kunnostus ja modernisointi ovat jääneet vähemmälle. Laivoihin tehdään aina vain suurempia rakenteellisia muutostöitä, ja viimeisten viiden vuoden aikana offshore–puoli on kasvanut merkittäväksi liiketoiminnaksi.
Almaco toteuttaa kokonaisia uusia kansirakenteita muun muassa öljynporauslauttojen yhteydessä oleville asuinlaivoille. Tämän kesän uutinen on ollut kuuden tällaisen laivan uudisrakennussopimus brasilialaisen EEP telakan kanssa.
- Teemme asuinkorttelikokonaisuuksia, joissa ovat mukana kaikki hytit, yleiset tilat ja majoitustilat sekä niihin liittyvät järjestelmät. Koko rakennelma nostetaan valmiina paikoilleen, mikä tekee rakentamisesta kustannustehokasta, sanoo Liljeström.
Brasiliassa Almacolla on periaatteessa mahdollista laajentaa liiketoimintaansa tällä alalla vielä paljonkin, sillä maan öljyvarannoista on vielä suuria alueita hyödyntämättä.
- Offshoren kasvu tänä vuonna on yllättänyt jopa meidätkin. Tämän myötä yrityksen
kasvu on ollut jopa 30 prosenttia. Siksi haemme nyt aktiivisesti lisää väkeä töihin. Emme lähde siitä, että kasvu revittäisiin jo olemassa olevasta henkilöstöstä, huomauttaa Liljeström.
Almaco Groupin eri yksiköissä työskentelee kaikkiaan 140 henkeä, joista Turussa 45. Muut toimistot ovat Ranskan ja Italian lisäksi USA:ssa, Brasiliassa ja Aasiassa.
- Yrityksen pääkonttori säilyy kuitenkin Varsinais-Suomessa. Suunnittelu, ostotoiminta ja logistiikka hoidetaan Suomesta käsin, ja suurin osa projektipäälliköt, myynti ja markkinointi ovat täällä, Mikael Liljeström selittää.
Almacon Ranskan osasto on mukana paljonpuhutun, Turun telakalta ohi menneen Oasis 3 –aluksen rakentamisessa STX Europe Ranskan telakalla. Sopimus on tehty ainakin kylmätilojen toimitusten osalta, ja myös lisäsopimukset ovat vielä mahdollisia.
- Se ei ole meille mikään uusi juttu. Ranskan toimisto toimii täysin itsenäisesti, ja on jo vuosia tehnyt yhteistyötä STX Europe Ranskan telakan kanssa, muistuttaa Liljeström.
Perinteistä laivanrakennustoimintaa Almaco Groupilla on myös Saksassa sekä Japanissa, Mitsubishin telakalla. Offshore -projekteja on Brasilian kanssa samaan aikaan käynnissä Kiinassa ja Singaporessa.
Almacon menestystekijät:
- Ammattitaitoiset työntekijät (jo yli 140 ammattilaista).
- Yrityskulttuuri: yrityksen tausta nopeatempoisissa modernisointiprojekteissa.
- Yrityksen tietotaito risteilylaiva- ja off shore –markkinoista.
- Kansainvälisyys/paikallisuus: toimistot kansainvälisissä risteilylaiva- ja off shore -alus keskuksissa.
![]() |
Almaco toteuttaa Brasiliassa kokonaisia uusia kansirakenteita öljynporauslauttojen yhteydessä oleville asuinlaivoille. |
![]() |
Almacon pääkonttori säilyy Varsinais-Suomessa. Muun muassa suunnittelu, myynti ja markkinointi ovat täällä, Mikael Liljeström kertoo. |
anneli.perkio@y-lehti.fi