Mesenaatiksi joukkorahoitusalustan kautta
Joukkorahoituksen idea on kerätä pienistä summista isompi potti. Se edellyttää tietynlaisen online-ilmiön luomista: hakija julkaisee hankkeensa joukkorahoitusalustalla, hankkii tukijoita ja kertoo ideansa etenemisestä sosiaalisessa mediassa rahoittajistaan muodostuvalle yhteisölle.
Tohtorikoulutettava Lauri Pitkänen Turun kauppakorkeakoulusta tekee väitöskirjaa joukkorahoituksen ennakkomyynnistä ja markkinointiviestinnästä. Ennakkomyynnin avulla voidaan hankkia kassavirtaa jo ennen varsinaista valmista tuotetta tai palvelua.
- Vuorovaikutussuhteella kuluttajaan on iso merkitys. Asiakas seuraa prosessia, ja hänen suhteensa tuotteeseen rakentuu aivan uudella tavalla. Ostamisen ja tuotteen saamisen välinen kommunikaatio tapahtuu verkkoalustalla ja sosiaalisessa mediassa, Pitkänen selvittää.
Joukkorahoitusalustoja ovat muun muassa Funded By Me, joka aloitti Suomessakin vuoden alussa, suomalainen Mesenaatti ja ehkä suurin ja tunnetuin amerikkalainen Kickstarter.
Suomessa rahankeräyslaki rajoittaa joukkorahoituksen käyttämistä rahoitusmuotona. Yrityksille rahankeräyslupia ei myönnetä, joten niiden on tarjottava kuluttajalle määritelty vastike. Se voi olla jokin tuote tai yrityksen osake. Rahasummat liikkuvat muutamista euroista ylöspäin. Joukkorahoitusalustan pitäjille menee summasta tietty siivu. Suomessa joukkorahoituksella on rahoitettu esimerkiksi keskosvaatteita, äänilevyjä ja elokuvia.
Oma tutkimusaihe teki Pitkäsestäkin yrittäjän: hänen ja kollegan Presales Ltd on ennakkomyyntiin keskittynyt markkinointitoimisto.
![]() |
Joukkorahoitusta hakeva luo kuluttajaan aivan uudenlaisen suhteen, jota vaalitaan sosiaalisessa mediassa, tohtorikoulutettava ja yrittäjä Lauri Pitkänen kertoo. |
–a-ss.