Köysitekniikasta apu korkean paikan ongelmiin
Kerrostalon seinäelementtien kiinnitykset vaativat tarkastusta Turun Nättinummessa. Kahdeksankerroksisen talon seinustalle ei ole kuitenkaan tuotu korkeaa nostolavaa eikä missään näy minkään sortin telineitäkään. Työ kuitenkin edistyy, ja on itse asiassa jo pian tehtykin.
Katolta alas ulottuu muutama köysi, ja kaksi niihin valjailla kiinnitettyä ihmistä laskeutuu alas. Arakno-Tekniikan Janne Varjonen palaa maan pinnalle.
- Meidän työtehtävämme vaihtelevat todella paljon. Teollisuudessa se voi vaikka olla teollista siivoamista paikoista, johon on mahdoton muuten päästä. Siellä on jo pidemmät perinteet käyttää köysitekniikkaa, mutta tällaiset asuntoyhtiöt voisivat käyttää palveluitamme enemmänkin, hän sanoo.
- Parin päivän keikat – pienet korjaukset ja tarkastukset - tulevat köysitekniikalla taloyhtiöille edullisemmaksi kuin henkilönosturin vuokraus.
Arakno-Tekniikan voi tilata kaikenlaisiin haastaviin korkeanpaikan töihin, esimerkiksi jyrkän katon korjaukseen. Yrityksen työntekijöiltä löytyy rakennusalan asiantuntemusta. Itse asiassa rakennuspeltiseppänä Janne Varjonen aluksi toimikin ennen yrityksen perustamista.
- Korkean paikan työt tuntuivat luontevilta. Siviilipuolellakin harrastin kalliokiipeilyä. Töissä oli kuitenkin aina pieni dilemma, kun kukaan ei olisi halunnut käyttää valjaita ja turvaköysiä. Siihen ei panostettu. Lopulta minä olin se, joka raahasi työpaikalle varustekassia.
”Valjaat hiertää ja köysi vaan rajoittaa” -työturvallisuusmentaliteetti alkoi rassata miestä.
- Kyllähän valvontaakin on, mutta vaikea sitä on rakennuskohteissa toteuttaa, hän toteaa.
Kiipeilyharrastuksen kautta Varjonen oli oppinut, kuinka erilaisia ammatti- ja harrastuskäyttöön tarkoitetut kiipeilyvarusteet olivat. Niissä on ihan eri normit ja standardit.
- Ne ihan oikeasti helpottavat töitä paljonkin, kun niitä oppii käyttämään. Korkealla voi työskennellä myös rennosti, jos ei tarvitse koko ajan jännittää.
Koulutukset alkavat tänä vuonna
Arakno-Tekniikan Janne Varjonen perusti vuoden 2012 huhtikuussa. Tällä hetkellä yritys työllistää kolmen hengen tiimin, mutta tilanteen mukaan käytetään myös ulkopuolisia.
- Yrityksen perustaminen tapahtui nopeasti, mutta ei tämä silti helppoa ole: tämä on vielä niin uusi asia, että tunnettuuden eteen täytyy tehdä paljon töitä, Varjonen sanoo.
- Hankaluus on siinä, että ihmiset pelkäävät, ettei köysityöskentely ole turvallista. Että me ollaan ihan hulluja. Teen kuitenkin jokaiselle työmaalle tarkat suunnitelmat ja riskikartoitukset sekä pelastussuunnitelmat ennen kuin töihin ryhdytään. Hyvin paljon tämä on minun osaltani myös paperityötä.
Arakno-Tekniikan työntekijät on tähän asti värvätty suurimmaksi osaksi kiipeilypiireistä, vaikka kiipeilytekniikka onkin työssä erilaista.
- Itse minua alkanut hirvittää kiivetä yhden köyden varassa kalliolle, nyt kun nämä työskentelysäännöt ovat iskostuneet mieleen. Kiipeilyharrastus minulta onkin jäänyt kokonaan, myöntää Varjonen.
- Haluaisin saada nämä turvallisuusasiat muissakin yrityksissä vähän paremmalle tasolle. Meiltä yritykset voivat saada myös ihan räätälöityjä opastuksia ja koulutuksia korkeanpaikan työturvallisuudesta, kertoo Varjonen.
Köysiteknikko on siitä erikoinen ammatti, ettei siihen oikeastaan ole ollut koulutusta. Tilanne on nyt kuitenkin muuttumassa. Loppuvuodesta Arakno-Tekniikka aloittaa ensimmäiset Inspecta -sertifiointiin tähtäävät, kolmen tason köysityöskentelykoulutukset.
![]() |
Ammattikäyttöön tarkoitetut kiipeilyvarusteet helpottavat töitä paljonkin, kun niitä oppii käyttämään, Janne Varjonen näyttää. |
anneli.perkio@y-lehti.fi