Laivakapasiteettia kasvatettu
Turun sataman muutos osakeyhtiöksi on sujunut suunnitellusti, vaikka siihen on liittynyt paljon myös toiminnallisia muutoksia, kertoo Turun Satama Oy:n toimitusjohtaja Christian Ramberg.
Sataman ydintoiminnot määriteltiin uudelleen, sataman käyttämät tieto- ja talousjärjestelmät ovat muuttuneet, ja satamatoimisto on muuttanut uusiin tiloihin.
Matkustajaliikenne on vilkastunut tänä vuonna, sillä uuden Viking Gracen lisäksi myös Tallink Silja toi Turku-Tukholma –reitille uudemman laivan. Matkustajia on nyt noin seitsemän prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.
- Viking Gracen takia tehdyt investoinnit ovat kannattaneet ehdottomasti. Ne olivat tarpeen kasvavaa liikennettä varten. Samalla teimme myös liikennejärjestelyjä, mitkä investoinnit kaikki yhdessä tähtäävät vähän pidempään tulevaisuuteen, Ramberg lisää.
Tallink Silja toi Turkuun myös lisälaivan, joka on lisännyt rahtikapasiteettia Turun ja Tukholman välillä.
- Rahtikuljetukset ovatkin lisääntyneet tänä vuonna hienoisesti – noin kaksi prosenttia - edelleen jatkuvasta epävakaasta taloustilanteesta huolimatta, Ramberg iloitsee.
LNG:llä kulkeva Gracen tankataan tällä hetkellä Tukholmassa, mutta Gasumin LNG-terminaalin myötä myös Turussa voidaan tulevaisuudessa tankata aluksia.
- Terminaalin pitäisi olla valmiina 2015, Ramberg laskee.
- Tämä hanke tähtää myös kauemmaksi tulevaisuuteen, sillä terminaalille tulee olemaan paljon muitakin käyttäjiä kuin satamassa liikennöivät alukset. Ympäristöystävällisenä polttoaineena LNG tulee korvaamaan teollisuudessa ja voimalaitoksissa vielä käyttävää raskasta polttoöljyä.
Lentomatkustajat vähentyneet
Turun lentoaseman matkustajamäärät ovat tulleet alas vuoden 2012 luvuista, sanoo lentoaseman päällikkö Juha Aaltonen.
- Olemme nyt palanneet normaaliin. Viime vuonna Ryanair nosti matkustajamäärät 454 tuhanteen, mutta tänä vuonna jäädään 320-330 tuhanteen, hän arvioi.
Uutena Turussa aloittaa lokakuun lopulla lentoyhtiö Norwegian, joka lentää Espanjan Alicanteen aluksi kerran viikossa. Juha Aaltonen ei ole kuullut, että yhtiö suunnittelisi ainakaan toistaiseksi muita vuoroja.
- Täytyy ottaa huomioon, että Turusta pääsee esimerkiksi Tukholman ja Kööpenhaminan kautta lentämään mihin vaan.
Takapakkia on tullut myös Turun rahtilentoihin, kun pikarahtiyhtiö DHL lopetti omat lentonsa tänä vuonna. Nyt alueen teollisuudelle tärkeää rahtiliikennettä jatkaa TNT.
- Turun lentoasema on siitä huolimatta Suomen toiseksi tärkein rahtiliikennekenttä: muilta kentiltä Helsinkiä lukuun ottamatta ei ole oikeastaan ollenkaan rahtiliikennettä. Nyt yritämme pitää nämä, mitä on. Lentoyhtiöiden päätöksiä ei pysty ennakoimaan, sanoo Aaltonen.
![]() |
Turun sataman rahtikuljetukset ovat lisääntyneet tänä vuonna hienoisesti, edelleen jatkuvasta epävakaasta taloustilanteesta huolimatta. |
anneli.perkio@y-lehti.fi