Kansainvälistä kokemusta oppisopimusvaihdosta
Turun oppisopimustoimisto on lähettänyt opiskelijoitaan ulkomaille muutaman viikon vaihtoon jo muutaman vuoden ajan. Leonardo Da Vinci liikkuvuusrahoituksen tuella suomalaisilla oppisopimusopiskelijoilla on ollut mahdollisuus lähteä 3-4 viikon työssäoppimisjaksolle ulkomaille vuodesta 2010 lähtien. Vastavuoroisesti oppisopimustoimisto myös vastaanottaa ulkomaalaisia vaihto-opiskelijoita.
Lähtijöiden ja tulijoiden määrät eivät ole suuren suuria, mutta vaihdon tuoma kokemus sekä opiskelijalle että isännöivälle yritykselle, on sitäkin arvokkaampaa, kertovat koulutustarkastajat Anniina Lehtinen ja Vesa Laakso Turun oppisopimustoimistosta.
- Oppisopimuksella opiskeleville yrittäjille on myös olemassa oma kahden viikon vaihto. Se on suunniteltu vähän lyhyemmäksi tavallista vaihtoa, jotta yrittäjilläkin olisi mahdollisuus lähteä, kertoo Lehtinen. Turun lähtijöiden joukossa on nyt ollut kaksi yrittäjää.
Asennekasvatusta
Tähän mennessä Suomeen tulleita ulkomaalaisia oppisopimusopiskelijoita on ollut lähinnä oppisopimustoimiston kanssa aikaisemmin yhteistyötä tehneissä yrityksissä. Juuri tällä tavalla myös turkulainen rakennusliike Disne Oy tuli ottaneeksi ulkomaalaisen oppisopimusvaihto-opiskelijan.
Disne isännöi saksalaista timpuriksi opiskelevaa Michael Overkämpingiä kolmen viikon ajan lokakuussa. Yrittäjä Tarja Oikarisen mukaan kansainvälinen kokemus tekee hyvää ihan jokaiselle. Oppisopimusopiskelijan kouluttamisen lisäksi Oikarisen mielestä vaihtarin ottaminen työmaalle on yhtä lailla asenne- ja kulttuurikasvatusta omalle väelle. Overkämpingin ohjaaja Rasmus Oksa on samoilla linjoilla Oikarisen kanssa.
- Suurin hyöty tässä oli varmasti vieraan kielen puhuminen. Rakennuksilla ei tule juurikaan englantia muuten puhuttua. Varsinkin ammattisanasto tuntui haastavalta, Oksa sanoo.
Oksa kuitenkin painottaa, että hyvä kielitaito ei ole mikään välttämättömyys.
- Mielikuvitusta siinä tietysti tarvitaan, että saa oman viestin ymmärretyksi. Välillä oli käytössä kehonkieli ja osa porukasta puhui Michaelille suomeakin, mutta arki työmaalla sujui kuitenkin hyvin, Oksa nauraa.
Kansainvälistä oppia omalta alalta
Vaihdon myötä isännöivä yritys saa myös helposti kansainvälistä oppia omalta alaltaan. Ulkomaalainen oppisopimusopiskelija tuo mukanaan kotimaansa työtavat ja työkulttuurin.
- Ottamalla ulkomaalaisen oppisopimusopiskelijan, yritys voi saada ainutlaatuista kansainvälistä kokemusta ilman, että täytyy lähteä itse ulkomaille. Yrityksellä on mahdollisuus nähdä, miten oman alan hommia tehdään muualla, Vesa Laakso sanoo.
- Vertailimme työ- ja toimintatapoja meillä ja Saksassa. Minut yllätti erityisesti Michaelin motivaatio ja kuinka kova hän oli tekemään töitä, kertoo Rasmus Oksa.
Paikka hakuun
Oppisopimustoimisto on nyt ottanut käyttöön Open Vacancy -dokumentin, jonka avulla yritykset voivat tarjota paikkaa tietyn alan oppisopimusopiskelijalle.
- Tähän asti opiskelijoiden vaihto on toiminut niin, että opiskelijan kotimaasta otetaan yhteyttä kohdemaahan, että nyt olisi tällainen opiskelija kiinnostunut vaihdosta. Sitten me olemme etsineet yrityksen, joka on halukas ottamaan opiskelijan vastaan, kertoo Vesa Laakso.
- Open Vacancy -dokumentin avulla kiinnostuneet yritykset voivat nyt ikään kuin laittaa paikan hakuun, jatkaa Annina Lehtinen.
Koko prosessi on isännöivälle yritykselle helppo ja yksinkertainen. Oppisopimustoimisto on yhteydessä lähtömaahan ja hoitaa kaikki paperityöt valmiiksi yrityksen puolesta, Laakso ja Lehtinen lupaavat.
![]() |
Saksalainen Michael Overkämping oli Disne Oy:llä oppisopimusvaihdossa kolme viikkoa. |
![]() |
Suurin hyöty oli vieraan kielen puhuminen, sanoo Michael Overkämpingin(oik.) ohjaaja Rasmus Oksa(vas.). |
![]() |
Koko prosessi on isännöivälle yritykselle helppo ja yksinkertainen, lupaavat Turun oppisopimustoimiston Vesa Laakso ja Anniina Lehtinen. |
emmi.harju@y-lehti.fi