Onnistunut yhteistyö luo moninkertaisen win win –tilanteen
Suunnittelija Ville Witka kokosi yhteistyökumppaniverkoston ja suunnitteli sille tuoteperheen sekä antoi oman nimensä. Mitä siitä seurasi?
Usein uudet suuret ideat tai toimintamallit syntyvät tarpeesta, niin tässäkin tapauksessa. Salolainen suunnittelija, yrittäjä, Ville Witka suunnitteli siskonsa taloa Paraisille. Pieteetillä työhönsä suhtautuva mies halusi, että talossa kaikki pienetkin yksityiskohdat stemmaavat täydellisesti muodostaen harmonisen kokonaisuuden. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että talon sisäovien, kiintokalusteiden ja ulko- ja liukuovien piti puhua samaa muotokieltä suunnittelija Witkan mielestä. Markkinoilta ei löytynyt valmista ratkaisua, joten se oli luotava itse.
Yhteistyökumppanit
Niinpä Witka otti yhteyttä Josadooriin, joka tekee kalusteiden ovia erityisesti keittiöihin. Ecolamiin, joka tekee Kabinetti-liukuovia. Otsoniin, joka puolestaan on erikoistunut kylpyhuoneiden kiintokalusteisiin ja Muotolevyyn, joka on tunnettu Eclisse Pocket Door – liukuovista. Mukaan lähti myös Fenestra, joka on Suomen suurin ovi- ja ikkunavalmistaja.
Witka ehdotti, josko edellä mainitut yritykset ryhtyisivät yhteistyöhön siten, että hän suunnittelisi yrityksille toinen toisiaan täydentävät mallistot, jotka kantaisi nimeä Witka Wood -collection. Yritykset suostuivat ja työn hedelmät esiteltiin näyttävästi Habitaressa 2013. Myös sisko sai kauniin talon, joka toimii suunnittelijan referenssikohteena.
Yhteistyö säästää
Tarina osoittaa, että yhteistyössä on poveria. Yritykset saivat yhteistyön kautta huomattavaa lisäarvoa sekä näkyvyyttä yrityksilleen.
- Yhdistin monen yrityksen ydinosaamisen. Syntyi uusi tuoteperhe, jonka osat toimivat myös yksinään, selvittää suunnittelija.
Hän lisää, että yritykset säästivät tuotekehittelyssä pitkän euron ryhtymällä yhteistyöhön. On sanomattakin selvää, että pyörää ei kannata keksiä moneen kertaan uudestaan.
- Monella yrityksellä on erikoisosaamista, josta toinenkin yritys hyötyisi, jos tietäisi. Monesti tekniset ratkaisut ovat monistettavissa tai varioitavissa. Tuotantoprosesseja voi myös jakaa, selvittää Witka.
Hän myöntää, että ison osan hänen työstään on ottanut yhteistyökumppaneiden tuotantoprosesseihin tutustuminen.
Miten temppu tehdään?
Miten yritykset saadaan tuottavaan yhteistyöhön, niin että synenergian lait jylläävät ja kunkin yritykset bisnekset kukoistavat?
- Tarvitaan luovaa ajattelua, rohkeutta ja hahmotuskykyä sekä tietenkin laskutaitoa ja päättäväisyyttä.
- Tässä keississä, jossa yhteistyötä on eri tuoteryhmien välillä, on suuri yhteinen tekijä: sama kohderyhmä. Pystymme jakamaan markkinointikustannuksia. Saimme markkinoille näyttävästi uuden tuoteperheen, josta myös media kiinnostui. Jotta näin käy, on löydettävä uusi näkökulma asioihin, summaa Witka.
Hänen puheistaan käy selville, että työ jatkuu, sillä uusia toimialoja sekä yhteistyöyrityksiä kaavaillaan mukaan Witka Wood -tarina.
Witka korostaa myös, että idea on silloin elinkelpoinen kun se on kaupallisesti järkevä.
- On tehtävä kustannustehokkuudeltaan järkeviä tuotteita. Hommaa toimii silloin kun jokainen yhteistyöpartneri saa enemmän kuin antaa.
Hän tarkoittaa, että yhteistyö luo moninkertaisen win win -tilanteen.
Lopuksi Witka kannustaa yrittäjiä rohkeasti esittelemään innovaatioitaan toisille yrityksille ja ehdottamaan yhteistyötä.
![]() |
Yhdistin monen yrityksen ydinosaamisen. Syntyi uusi tuoteperhe, jonka osat toimivat myös yksinään, sanoo suunnittelija Ville Witka. Kuva: Ville Witka |
![]() |
Anne Lampinen