Pirteä Porsas ponnistelee eteenpäin

Vehmaalainen neljän yrittäjän omistama Pirteä Porsas Oy kasvattaa ja myy välityspainoisia porsaita. Reilun 1100 emakon yhteissikala perustettiin 1996 työvoimakustannusten vähentämiseksi. Yritys työllistää kuusi työntekijää, ja sikala on laajentunut 5000 neliöstä 8000 neliöön.

Yhtiön toimitusjohtaja Jari Kaskinen kertoo sikatalouden olevan vaikeuksissa. Tuottajahinta on heikko, kannattavuus kärsii ja tuontilihan sekä kaupan vahvan aseman takia tuottaja on voimaton. Asetelmaa kiusaa vielä teurastamoiden keskinäinen markkinataistelu.

- Tilanne on saatellut meidät tiukalle säästökuurille, joudumme tinkimään remonteista ja tekemään rahoitusjärjestelyjä. Työntekijöitä emme kuitenkaan voi lomauttaa, ja palkanmaksu on kyllä pyhimpiä asioita, josta pidetään kiinni, Kaskinen kertoo.

Kaikilla neljällä osakastilalla on myös muuta elinkeinotoimintaa.

Vuosi 2008 oli jo vaikea, välillä nautittiin paremmista vuosista, ja nyt liiketoiminta on jälleen mollivoittoista. Yleinen taloustilanne vaikuttaa kuluttajien ostokäyttäytymiseen, ja EU-tuonti aiheuttaa lisää paineita. Kaikki talouspuskurit alkavat olla käytetyt.

Perusherkkua pöytään

Pirteän Porsaan tuotanto myydään isoon osuusteurastamoon, joka markkinoi tuotteita ympäri Suomea.

- Olemme tässä niin kiinni, että jatkamme yrittämistä taloudellisten mahdollisuuksien mukaan. Epävarmuus leimaa yrittämistä, ja tulevaisuuden ennustaminen on mahdotonta. Eläimiä emme voi vähentää, sillä kiinteät kulut kasvaisivat paljon.

Kaskinen huomauttaa, että nykytutkimusten mukaan sianliha on rasvakoostumukseltaankin hyvää ravintoa. Suomalaisella lihalla on tarkat tuotantokriteerit, mutta eläimen hyvinvointi ja siitä huolehtiminen ei siirry suoraan tuottajahintaan. Pirteä Porsas Oy on paikallisesti suoraan ja epäsuorasti merkittävä työllistäjä.

Pirteä Porsas sai viime vuonna kuntakohtaisen yrittäjäpalkinnon. Yrittäjänelikosta tuntuu mukavalta, että perusmaataloutta edustava yritys huomioitiin. Kaskinen arvioi, että vuodesta 1996 toiminut yritys on kuitenkin edelleen pystyssä, ja sehän tarkoittaa sitä, että yrittämisen lainalaisuudet ovat hanskassa.

- Kyllä huomionosoituksella on merkitystä, ei sellaista ihan lyhyellä uralla saavuteta. Palkitseminen kasvattaa yhteisöllisyyttä kaikkien yrittäjien kesken.

Pirteä Porsas on Suomen ensimmäisiä maatilojen yhteisiä tuotantoyksiköitä. Sianliha maistuu yrittäjille edelleen, ja joulukinkku on Kaskisen mielestä paras possuherkku. Tila ei harjoita suoramyyntiä, se edellyttäisi jalostusarvon nostamista.


Rehusiiloon nojaava Jari Kaskinen kertoo, että nykytutkimusten mukaan sianliha on rasvakoostumukseltaankin hyvää ravintoa. Suomalaisella lihalla on tarkat tuotantokriteerit, mutta eläimen hyvinvointi ja siitä huolehtiminen ei siirry suoraan tuottajahintaan.

–a-ss.

Julkaistu 11/2013        
Rockfun Promotions & Agency Oy

Rockfun Promotions & Agency Oy

Juontajapalvelut, Konsultointipalveluja, Mainosspiikkaus, Mediatoimistoja, Ohjelmatoimistoja, Promootiopalvelut, Viestintätoimistoja, Äänimainontaa

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa